Four DIY Advent Calendars

Tenk at det er under en måned til jul, og bare en snau uke til desember begynner!

Jeg er skikkelig glad i adventskalendere. Det er så fint å kunne telle ned dagene til et av årets høydepunkter! Førjulstida er noe jeg alltid har sett frem til og gledet meg over, og i barndommen var den alltid full av forventning og forundring. (Slik er det for øvrig fortsatt for min del!)

Søsknene mine og jeg pleide å få hver vår sjokoladekalender, og vi fikk lapper med aktiviteter som familien skulle gjøre sammen hver dag, men vi fikk aldri en masse ting, slik dagens barn gjerne får. Dette er noe jeg har valgt å ta med meg videre, for jeg synes ikke at førjulstida skal handle om ting, men om glade tanker og gode følelser.

Mange bruker i disse dager veldig mye penger på å kjøpe tjuefire små gaver, og det er selvfølgelig en ordentlig hyggelig gest. Samtidig er det slik at forbruket vårt øker voldsomt på denne tida av året, og fryktelig mange viskelær, lekefigurer, såpestykker og plastsmykker ender i søpla når desember er over.

Det trenger jo ikke være slik at vi må gi hverandre ting, og jeg mener at det er enda koseligere både å gi og å få noe som er mer personlig!

Her er mine fire beste tips til hjemmelagede julekalendere til noen du er glad i.

Sitatbok

Denne krever litt research, men den koster ikke mye tid eller penger å lage! Alt du trenger er en liten skriveblokk med rillekant og minst 24 sider i, gjerne med et litt julete forsidebilde. (Du kan også kjøpe en som er helt ensfarget foran, og pynte den slik du vil!)

Snu blokka sidelengs, slik at den kan stå som et telt på en bordflate, og mottakeren kan vende ett ark for hver dag. Skriv tallene 1 – 24 øverst på sidene, og fyll deretter hver side med et godt sitat. Her kan man velge fritt – hvis mottakeren er glad i Elvis, kan man bruke en linje fra en Elvis-låt for hver dag. Er det en filmfantast eller en lesehest, kan man skrive filmreplikker og setninger fra gode bøker.

Eventuelt kan man bruke en blanding av alt sammen, slik jeg gjorde – jeg trakk frem fine sitater fra bøker vi begge har lest, dataspill vi begge har spilt, filmer vi har sett sammen, låter vi begge liker, og så videre. Jeg pyntet sidene med klistremerker og tegninger og slike småting, og Jonasflotte ble ordentlig glad.

Advent

Puslespill

Her gir du den heldige mottakeren noe å gjøre hver dag! Denne passer både for barn og voksne. Kjøp et puslespill med 150 til 250 brikker, og fordel omtrent likt antall brikker i 24 nummererte konvolutter. Denne kalenderen er enkel og lite tidkrevende å lage, og superhyggelig å få!

Jeg fikk en slik bunke konvolutter av Jonasflotte da jeg bodde i Paris, og det var så veldig fint å kunne stå opp hver dag og åpne en av dem. Jeg savnet ham noe vederstyggelig, så jeg sendte ham noen ekstra tanker og puslet meg sakte, men sikkert frem til hele bildet.

Advent
Advent

Engangskamera med album

Det er 24 bilder på rullen i et engangskamera. For en fin tilfeldighet! En venn og tidligere radiokollega av meg gjorde meg oppmerksom på dette morsomme sammentreffet, og i fjor ga jeg Jonasflotte et tomt fotoalbum med 24 sider og et engangskamera.

Jeg nummererte sidene i albumet, og på forsiden skrev jeg «Jonas dokumenterer desember», og utfordringen hans besto å fylle albumet ved å ta ett bilde hver dag frem til jul. Han gjorde som han fikk beskjed om, hihi, og vi fremkalte filmen og fylte albumet sammen i romjula. Slik fikk jeg et fint innblikk i hans adventstid, selv om jeg hadde vært i Paris hele veien.

Advent
Advent
Advent

Kartongkalender

Jeg skal ikke late som at denne ikke er tidkrevende å lage, for det er den, men prosessen er veldig koselig, og mottakeren blir helt sikkert kjempeglad. Du trenger to ark kartong i en lys og en mørk farge, en tapetkniv og 24 klistremerker.

Bruk linjal for å måle opp passende avstander på begge arkene, og tegn 24 luker på hvert. Skjær ut lukene med tapetkniv i det mørke arket, og gi dem nummer fra 1 til 24. Fyll lukene med fine ting på det lyse arket (jeg valgte å skrive «jeg synes du…» i toppen av min kalender, og så fylle inn lukene med komplimenter). Lim arkene sammen til slutt, og lukk lukene med klistremerker.

Om man gjør seg flid, blir det ordentlig fint, og en slik kalender er umåtelig hyggelig å motta (det vet jeg fordi at året etter at jeg laget denne til Jonasflotte, laget han en til meg!).

Advent
Advent

Bonus-idéer:

– Å gi bort en god bok med minst 24 kapitler og oppfordring om å lese ett om dagen (eventuelt kan man gjøre dette sammen, ved å lese høyt for hverandre!)

– Å gi bort et utvalg med 24 teposer som den heldige mottakeren kan varme seg på

– Å fylle en kasse med 24 spennende typer øl eller brus (det er jo 24 rom i en kasse!), slik at vedkommende kan smake på én boks eller flaske hver dag

– Å finne et litt komplisert lego-sett og dele opp klossene i 24 andeler, slik at man kan bygge gjennom hele desember

– Å finne en serie-sesong med 24 episoder og se én episode sammen hver dag

Håper noen kanskje ble inspirert til å lage egne, alternative julekalendere i år!

Del gjerne deres beste idéer i kommentarfeltet!

– – – – –

In other words: I can’t believe Christmas is a month away, and that advent starts in less than a week! I truly love this time of year – December is supposed to be filled with excitement and expectations. These are my best ideas for alternative advent calendars (because the consumption goes through the roof these days, and who really needs a plastic toy each day?). If we make them ourself, they are so much more fun to give and feel so much more personal for the person who receives them. My four tips are as follows: 1) A little book of quotes. Just buy an empty sketchbook which has at least 25 pages and which is wire bound, so that it can stand on a table. Write the dates at the top of each page and fill the rest with a line from a pretty song, a sentence from a good book, a phrase from a great film or whatever you can think of. The happy receiver turns over one page every day. 2) A jigsaw puzzle. Buy a puzzle which has 150 to 250 pieces, and distribute them more or less evenly between 25 numbered envelopes. Let the lucky person puzzle their way through advent! 3) A disposable camera and an album. There are 24 photos plus a few extras on the film roll of a disposable camera. This is too good a coincidence! Buy a camera and a little photo album with at least 25 pages, and tell your loved one to take one picture each day. Develop the film and fill in the album together after Christmas. 4) An actual calendar. I won’t pretend that this one isn’t time consuming to make, but it’s worth it! By two sheets of cardboard in a bright and a dark colour. Use a ruler to measure and make 25 windows on each of the sheets. Cut along the edges with a utility knife on the dark sheets, and fill them in with compliments on the bright sheet. Then glue the two together, write numbers on the windows and use stickers to close them. Bonus tips: Giving someone a book with at least 25 chapters and encouraging them to read one every day (this can also be a shared activity – you and your loved one could alternate at reading aloud!). Making someone a selection of 25 tea bags or buying them 25 different beers to taste. Dividing a complex lego building set into 25 stages. Finding a series of a good television program which has 25 episodes, and watching one together every day. There are so many ways to make someone happy this time of year, and they don’t have to cost lots of time or money! Please do share your best calendar ideas in the comments field!

Reklame

26 tanker på “Four DIY Advent Calendars

 1. For noen fine og skjønne adventskalender-ideer! Likte spesielt det med å lage en et fotoalbum over adventstiden ved hjelp av et engangs-kamera. Det synes jeg hørtes så hyggelig ut! Adventstiden kan utarte seg så forskjellig for alle.

  I år lager vi søsknene adventskalender til hverandre. Jeg kjøper seks gaver til Gorm, seks gaver til Rose, seks gaver til Rasmus og seks gaver Sanna. De gjør det samme og om noen dager skal vi møtes og utveksle kalendergaver. Legger man alt sammen så blir det en adventskalender. På den måten blir alle med å å gi hverandre en adventskalender i adventstiden og hver dag blir en gave fra deg åpnet.

  Men kanskje til neste år så kan vi prøve en av kalenderideene dine. Det hadde vært gøy:-)

  Ha en fin uke!

  Liker

 2. Vilka fina idéer!! Har letat efter en fin adventskalender àt barnbarnen, men inte hittat nàgon som jag verkligen tyckete sàg fin ut! Hinner jag nu att tillverka en enligt dina förslag? Det borde gà? Det àterstàr nàgra dagar. :-).

  Liker

 3. Syns dette var kjempe fine tips! Amund og jeg lager en felles kalender i år frem til 10.desember (vi skal flytte etterpå, så da passer det fint). Vi skal kjøpe 5 ting hver, og har laget et budsjett og alt. En kalender gjør adventstiden hyggligere syns jeg! :)

  Liker

 4. Jeg er ikke fortrolig med adventskalenderen, mine foreldre hadde bare en «hellig nativity noel» kunstnerisk med sine egne hender (med «santons» figurer den sørlige «Provence»). Jeg elsker også å lage gaver til jul. men hva er det nærmeste er stearinlys belysning for «Chanukah» og all dens vakre symbolikk. (Snart så tidlig som onsdag, og til begynnelsen av desember).godt a glede du på «Adventskalender Christmas» som originalt autentisk.

  Liker

 5. For noen fine ideer! Jeg har allerede laget en kalender til kjæresten min med komplimenter! Men kan ikke vente til neste år og bruke noen av de andre ideene her! :)

  Liker

 6. Så fine ideer. Jeg elsker julekalendere selv og har blant annet dilla på julekalenderkonkurranser på nettet, sånn i tillegg til at jeg alltid kjøper meg Donald Duck-julekalender og Flax-kalender (i år kommer jeg sannsynligvis til å kjøpe meg «Julekongen» på dvd snart også siden jeg har så utrolig lyst til å kose meg med den i jula) =D Som gode julekalendertips er også en ide (hvis man har lego eller plastelina eller noe annet artig man kan lage ting av) å skrive 24 ting på 24 lapper som man deretter legger i en skål for så å trekke en lapp hver dag og da måtte lage den tingen. Jeg har ikke gjort dette selv, men har mål om å prøve å få gjort det i år siden jeg har både lego og plastelina uten å bruke det nok og det er en god måte å få noe kreativt ut av hver dag =D

  Liker

  • Oi, det var en fin idé å lage eller bygge noe hver dag! Takk for innspillet!
   Takk for fin kommentar. Jeg pleier også å henge med på noen nettbaserte kalendere, og får ofte en Flax-kalender i tillegg (mot at personen som gir meg den får litt av eventuelle premiepenger, haha). Det er kjekt å kunne telle ned til høytida på flere forskjellige måter!

   Liker

 7. Så mange fine idéer! Du kunne ikke skrevet litt mer om den dere hadde som små da? Den med lapper med aktiviteter? Har hørt om det før og syns det virker så fint, men klarer ikke å tenke meg frem til 24 aktiviteter tror jeg. Likte puslespillet veldig godt, det vil jeg gjøre et år!

  Liker

  • Mange takk!
   Vi er en familie på fem, så da alle barna var små, var det massevis av ting å finne på sammen. Vi tre barna fikk lese lappene om morgenen, før vi gikk på skolen – hver tredje dag kunne hver av oss åpne den lille tøyposen med datoen på, og det var alltid spennende å se hva som gjemte seg inni. Aktivitetene på lappene var alt fra utflukter, som visitt hos bestemor, kinobesøk eller tur på badeland, via gjøremål som å bake pepperkaker, skrive julekort og skaffe juletre, til familiehygge som å se en film, spille brettspill eller ake i hagen. En slik kalender er en utmerket anledning til å gjøre ting sammen, og dessuten får man unna en del av juleforberedelsene, hehe – man klarer nok helt fint å fylle lista med tjuefire ting om man er småbarnsforeldre, i hvert fall!

   Liker

 8. Tilbaketråkk: Soon | Et dryss kanel

 9. Hei! Vil bare takke for dette fine innlegget og de gode tipsene! Finner frem dette innlegget hvert år når vi nærmer oss desember (-siden 2013 ;)). I år har jeg valgt å slå sammen flere kalendere. Jeg skal gi samboeren min et engangs-kamera og en lapp hver dag med aktiviteter vi skal gjøre. Så i romjulen kan vi sammen sitte å lime inn bilder han har tatt i desember av det vi har gjort sammen :)

  Liker

  • Å, så hyggelig å høre! Det er skikkelig fint å vite at dette innlegget kan komme til nytte og være til glede, selv etter flere år. Jeg synes kombi-planen din låter helt topp – tenk så mange fine fotografiske minner dere får i albumet. God advent til deg og samboeren, når den tid kommer! Takk for kjempekoselig kommentar, Cajsa Victoria!

   Liker

 10. Tilbaketråkk: Almost there – four ways to boost your holiday spirit | Et dryss kanel

 11. Tilbaketråkk: Pre-preparations | Et dryss kanel

 12. Tilbaketråkk: Before it begins | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..