Banana bread

Noen bananer blir gjerne liggende igjen. Samme hvor lyst jeg har på bananer når jeg kjøper dem, rekker jeg nesten aldri å spise dem opp før de er blitt for brune til at de frister. Da er det på tide å få på seg forkleet, for slike litt-i-overkant modne bananer er optimale å bake med! De blir nemlig søtere og saftigere jo lenger de ligger, og dermed blir baksten ekstra god. Bananbonus.

CIMG0713

Da jeg var liten og løp rundt i det store, hvite tømmerhuset som er barndomhjemmet mitt, pleide det enkelte ganger å spre seg en umiskjennelig (og aldeles uimotståelig) lukt fra kjøkkenet. Mor bakte banankake! Hurra! Jeg ble alltid like glad, for det var noe av det beste jeg visste. Jeg synes fortsatt det er like godt, og minnene fra oppveksten gjør det ekstra hyggelig å bake sin egen.

Selv om denne kaka lages i brødform og kalles banana bread på engelsk, kaller jeg den fortsatt banankake på norsk, for det het den hjemme hos oss. (Festlig faktum i den forbindelse: Ettersom jeg har vokst opp i Hedmark, er det mest naturlig for meg å legge trykket på første stavelse. Bannankake. Barndommens bondske sjarm, hoho.)

Banankake

150 gram smør

2 dl sukker

2 egg

4 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

1 ts kardemomme

2 godt modne bananer

Vi begynner med å sette stekeovnen på 175 grader og røre smør og sukker hvitt i en stor bolle. (Jeg har ikke kjøkkenmaskin, så jeg blir ekstra sterk i armene av oppskrifter som starter slik.) Så tilsetter vi eggene, ett om gangen, og rører godt etter hver gang. Deretter blander vi det tørre – mel, bakepulver, vaniljesukker og krydder – og sikter det oppi bollen. Så skreller og moser vi bananene, og så heller vi mosen oppi sammen med resten av ingrediensene. Enkelt og greit! Nå er røra ferdig, og vi kan helle den i en brødform som er godt smurt eller kledd med bakepapir. Vi setter kaka midt i ovnen og lar den steke i omtrent 35 minutter. (Prøv deg frem med bakepinne eller skarp kniv for å se om den er ferdig.) Når man tar den ut av ovnen, er det greit å vente i fem minutter før man hvelver kaka ut av formen, men så kan den få avkjøle seg på rist. Den skal være fast og gylden og lukte ganske fantastisk.

CIMG0640

Denne kaka blir bare bedre etter noen dager – den «setter seg» med tida, og smakene forsetter å utvikle seg. I forrige uke skulle jeg få gjester på torsdag, så jeg bakte denne på tirsdag. (Jonasflotte og jeg måtte selvfølgelig spise litt av den også i løpet av de to ventedagene, og den var god da, men enda bedre skulle den bli.) Bananbrød er bakst som samarbeider!

Man kan forresten tilsette gode greier som sjokoladebiter, hakkede valnøtter eller kokos. Variasjonsmuligheter er alltid kjekt, selv om jeg tror jeg aldri ville gå lei av banankake.

Velbekomme!

– – – – –

In other words: My recipe for banana bread! If you have some overly ripe bananas left over, baking this cake is the perfect way to make use of them. No matter how much I want bananas when I buy the bunch, there are always a few I don’t get around to eating before they turn too brown for my taste. That’s when I grab my apron to make this lovely thing. As bananas ripen, they become sweeter and more juicy, optimal for baking. Banana bonus! This cake reminds me of my childhood. When I grew up in the big, white, wooden house in the country, an unmistakable and utterly irresistible smell would sometimes come floating from the kitchen. My mother was making banana bread! I was thrilled every time, as this cake was one of my favourite treats, and it still is. Here’s what you need to make it: 150 grams butter, 2 decilitres sugar, two eggs, 4 dls flour, 1 tablespoon baking soda, 1 tbs vanilla sugar, 1 tbs cinnamon, 1 tbs cardamom, 2 (overly) ripe bananas. Here’s what you do: Preheat your oven to 175 degrees Celsius. Combine the butter and the sugar until the mix turns white and fluffy. (I don’t have a mixer, so my arms become stronger for each recipe that begins with this step.) Add the eggs, one at a time, and stir well after each one. Now combine all the dry ingredients, and add them to the bowl through a sifter. Peel and mash the bananas, then let them join the rest of the ingredients. That’s it – the batter is ready, and we can pour it into a bread pan which we’ve buttered or lined with baking paper. Throw it in the middle level of the oven, let it bake for about 35 minutes, poke it with a knife to check that it’s done. It should be golden and firm and smell quite fantastic. Take it out and let it rest in the pan for about five minutes, then tip it out and let it cool. Yum! This cake is even better after a couple of days – it «sets» with time, and the tastes continue to develop. I like making it two days or so before I have friends coming over (but I eat some of it during the days of waiting, of course)! Banana bread just cooperates with you all the way. If you want to add something, it tastes great with chocolate chunks, chopped walnuts or dried coconut. Variety is always fun, although I never seem to tire of this cake. Enjoy!

Reklame

24 tanker på “Banana bread

 1. Jeg kan ikke si at jeg husker å ha spist banankake når jeg var liten, men akk som jeg minnes den asjetten der! Nok en hyggelig lesning, Synne!

  Liker

 2. Så koselig med banankake/brød. Det passer så bra på vinteren og under den mørke årstiden, synes jeg. Og så er det så deilig at det setter seg og blir bedre og bedre. Ha en fin november uke videre. Klem

  Liker

 3. Det ser og høres fryktelig godt ut! Og i kampen mot matsvinnets navn: Et annet tips når bananene begynner å bli litt for brune; del dem i biter og frys dem ned og bruk dem i smoothie senere, da gjør de jobben med å kreme smoothien perfekt. :)

  Liker

 4. Jeg kommer ikke til å sette («mon grain de sel» :) gi min besyv med) i oppskriften. det er sant at jeg har ingenting, hatt muligheten til å smake, kaker med cardamonne. uansett, disse er oppskrifter moms, som alle er det beste livet,- og hurra, for dem! Jeg vil også sende snart en god og enkel kake oppskrift sørlige Frankrike til hvem du kjenner, fordi jeg lovet, og jeg håper hun vil invitere deg til å smake. (Oi ,oh er kommer jeg ikke til å forandre meg : god mor, også, så jeg føler for det!). oi oi! Synne, når du åpner ovnen kake, du er litt av en tryllekunstner!

  Liker

 5. Tilbaketråkk: Patchwork: November | Et dryss kanel

 6. Tilbaketråkk: Patchwork: April | Et dryss kanel

 7. Tilbaketråkk: Tropicake | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..