Lyden av lykke

God lyd er så mye mer enn musikk. Vi er omgitt av lyd til alle tider, og det setter jeg stor pris på.

Tidligere har vi sett på lukten av lykke. Nå er det altså på tide å ta for seg en annen sans!

Som radiojournalist er jeg lidenskapelig opptatt av lyd, og jeg synes det er fascinerende at man kan skape stemninger og mentale bilder gjennom gode lydeffekter. Om jeg hører en fin lyd, liker jeg å ta den opp, og jeg har konkrete lyder knyttet til steder, personer, tidspunkt og minner.

Her er en liste over noen av mine favorittlyder. Sånne som gjør meg glad.

– Pludringen fra en kaffetrakter, helst tidlig om morgenen.

– Malingen fra en lykkelig katt.

– Regn som trommer mot en paraply eller en teltduk.

– Vind som blåser i løvet på trærne (denne savner jeg gjennom hele vinterhalvåret).

– Tung, varm, mørk bass som du kan kjenne bak ribbeina.

– Knirkingen fra den ene løse planken i gulvet på det ene rommet i barndomshjemmet mitt.

– Det hule klunket når man trekker korken ut av en vinflaske…

…og klukkingen når man heller opp det første glasset.

– Knitringen fra en peis eller et bål.

– Tuppen av stavene som danser mot det isete underlaget i heisen når man skal opp og stå på ski.

– Susingen i skinnene før trikken kommer. De synger!

Denne melodien fra Morrowind, et dataspill jeg spilte for ti år siden. Så enkel, så nydelig.

– Klakkingen av klørne til en skipskatt som går over et tregulv.

– Knirkingen av kram snø under skosålene.

Alle bilder er lånt og linket. All photos are borrowed and linked.

– Latteren til noen jeg er glad i.

– Klirringen i vinglass når to personer skåler og begge holder i stetten.

– Brummingen fra skikkelig gamle biler.

Helt til slutt, en ny lyd for min del, som jeg raskt er blitt glad i: Raslingen i nøkkelknippet utenfor døra, etterfulgt av det kalde klikket i låsen, når Jonasflotte kommer hjem fra jobb.

Hva er dine favorittlyder?

– – – – –

In other words: The title of this post means «The sound of happiness». Sound is so much more than music. We’re surrounded by sound at all times, and I’m so glad. We’ve already had a look at my favourite smells, and now it’s time to focus on a another sense! As a radio journalist I’m passionate about sound. I love the ambiance that can be created with the right audio elements, and if I come across a new and interesting sound, I have been know to record it. Here’s a list of my favourite sounds. The chatter of a coffee maker in the morning. The purr of a happy cat. Rain falling on a tent. The tips of my ski poles dancing on the icy ground when I’m being pulled up the hill by the lift. Wind blowing through the leaves on the trees (I miss this one during winter). The hollow clunk when you uncork a bottle of wine, followed by the melodic pouring sound when you fill the first glass. The murring of heavy, dark bass that you can feel in your ribcage. The creak of that one loose floorboard in that one room in the house where I grew up. This melody, from a computer game called Morrowind that I played ten years ago. The crackling of a fire. The whispering song of the tracks right before the tram arrives.  The squeak of snow under my shoes. The laugh of someone I love. The clinking of two wine glasses when you toast to something. The low wroom of really old cars. Lastly, a new sound I have quickly come to care for: The jingle of keys outside the door, followed by the cold click in the lock, when my boyfriend comes home from work. What are your favourite sounds?

Reklame

16 tanker på “Lyden av lykke

 1. Mine favorittlyder er; lyden av regn mot vinduet, når en katt snorker sånn smått, lyden som kommer når du blar om i en bok og det er helt stille i resten av rommet, å høre samboeren dusje når jeg fremdeles ligger under dyna, lyden av publikum som synger i stedet for bandet på en konsert.. Det er godlyder, det!

  Liker

 2. Hei på deg, her er jeg! 😊

  Nå har jeg startet på å gjøre meg mer kjent med deg. Det kan nok ta sin tid, men vil gjøre mitt til for å finne den tiden.

  Hva er din favoritt lyd spørsmål du? Det varierer vel hos meg og kanskje for de fleste. Akkurat nå er det vel mest lyden av stillhet. ;)

  Kommer tilbake med mer etter hvert. ;) Fortsatt fin helg og takk for at du «fant» meg. ;) Jeg fortsetter med mine «studier» her. :)

  Liker

 3. Så mange fine lyder! Mine favorittlyder er når min kjære trekker et sukk i søvne når jeg holder rundt han, min fine nevø som babler i vei om alt og ingenting bare slik en toåring kan og lyden av stillhet og bestikk som klirrer når man spiser et nydelig, etterlengtet måltid og bare nyter. Ahhhh.

  Liker

 4. det som litt av hellig ( mystiske ekko, lyder) plassert på vår evne til å drømme som et barn i testen du foreslår , kanskje ? . Disse stedene av immanens ( ekko sfæriske bevegelser følte da vi var embryo ) . for så for alt jeg foretrekker den harmoniske lyden , og ikke tone » ubetont » eller piercing som moderne liv setter oss . til å tenke godt , lyden er for meg ( » mors «) under bygging. Jeg vet det høres utfolder seg i oss, og det er også en gave , tilbyr, klamrer det lidenskapelig ( i beste fall) , er det også en sted i illusjon og en mellomledd . Jeg vil si at det er en » chimera » , til en kapasitet på dagdrøm . som musikk ( harmonisk ) er tid separasjon som implementerer avkastning ( av følelser konvolutter beholdere, konvolutter og boholdere ideer :- dyads ) Jeg kan nå stole på meg åpenlyst – ja , det sublime purring , katter . noen språk med slike vakre lyder som snakkes av kvinner (hebraisk, russisk, norsk). beklager : (det er en del av spillet) .clapoti de sterke bølgene , overflate båter. føtter knaser tur når du går i snøen . sanger og bønner i mitt eget gudshus . og » shofar » lyder . små fugler hagen eller skogen , og også min kone som synger bra når hun er glad..(Hihi!, er oppriktighet vanskelig å føde! )

  Liker

 5. Hei Synne! Da har jeg skrolla meg lenger og langt inn i bloggen din… Mange fine bilder og tekst her:) Morsomt at du er radiojournalist – min yngste datter studerer i Volda (første året) og er veldig facinert av radio – enn så lenge. Du har muligens studert i Oslo..?
  Skal titte innom deg senere også, takk for oppskrift på banankake og frøsnacks!

  Liker

  • Takk for koselig kommentar, Ann Judith! Velkommen hit!
   Ja, jeg har gått Journalisthøgskolen her i Oslo. Så gøy at datteren din studerer i Volda! Håper hun trives med det – kanskje blir hun en av fremtidens store radiostemmer?
   Ha en fortsatt fin uke!

   Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..