Synne’s Giant Guide to Paris

Her er den, dere!
ParisDet har tatt en stund, men denne guiden inneholder mer enn 170 tips. Alt man trenger (og mer enn man rekker å oppsøke) på en tur til Lysets by!

Paris er delt inn 20 bydeler som kalles arrondissements. Her får du får du minst ett tips for hver eneste bydel (tallet bakerst viser hvilket nummer den har). Jeg håper og tror at alle finner noe de får lyst til å utforske! Jeg råder alle til å vandre gatelangs og oppdage sine egne favoritter – denne byen er aller finest når man rusler rundt i ro og mak (husk gode sko!) og nyter skjønnheten og livsgleden!

Merk at de aller fleste bildene er tatt i løpet av året jeg bodde i Paris, før jeg fikk skaffet speilreflekskamera… Bær over med dem, er dere snille!

Områder å utforske – Areas to explore
Å gå på oppdagelsesferd i Paris’ fineste nabolag er noe av det beste som finnes!

Marais, 3e & 4e
Dette er en veldig populær bydel blant idelistiske unge – Paris’ svar på Grünerløkka, liksom! Marais er fullt av nedslitte hus og smale brosteinsgater, vintagebutikker, små kaféer og kunstgallerier, jødiske delikatesseforretninger og homsebarer (og ja, den blandingen er akkurat like rar og morsom som man skulle tro). Rue des Rosiers er en sentral gate i dette området.

Saint Germain, 6e
Et mer herskapelig område med masse klassisk arkitektur og tradisjonsrike severingssteder. Her lever den franske dekadensen og elegansen i beste velgående, og enten man vil se på designerklær eller bare ta et glass vin på en uteservering, gir denne bydelen en følelse av Paris slik byen var i sin storhetstid.

ParisMontmartre, 18e
Kanskje den mest kjente bydelen i Paris, særlig etter filmen om Amélie! Her sitter kunsthistorien og bohemstilen fortsatt i veggene.

De små torgene
Perfekte steder å finne seg en benk for å hvile føttene og spise noe godt! Jeg er litt ekstra glad i Place Dauphine (1e), Place du Colonel Bourgoin (12e), Place du Marché-Sainte-Catherine (4e), Place des Abbesses (18e) og Place de la Contrescarpe (5e).

Canal Saint Martin, 8e
Her er det mange spisesteder og barer og mye liv på kveldstid, og om dagen kan man promenere langs vannet.

Paris
Paris

Rue Montorgueil, 1e & 2e
En gammel markedsgate som har beholdt mye av særpreget sitt. Pastellhus og bakere og grønnsakshandlere og ostebutikker i skjønn forening. Her kan man titte og lukte og smake seg frem!

Passasjenene
Det finnes «hemmelige» passasjer rundt omkring, hvor man er både utendørs og innendørs samtidig, og kan rusle ned fine handlegater selv når regner trommer mot glasstaket. Her finnes det ofte små, koselige butikker og mange sjarmerende detaljer. Jeg er spesialt glad i Passage du Grand Cerf, Passage Jouffroy, Passage des Panoramas og Galerie Vivienne (der bildet under er tatt).
ParisRue Oberkampf, 11e
En sjarmerende, rufsete gate med mange hipsterbarer og uavhengige forretninger. Hit går den hippe lokalbefolkningen for å ta et glass, og her vet man aldri hvordan kvelder ender!

Latinerkvarteret, 5e & 6e
I dag er store deler av dette området fulle av turister, ettersom den nedre delen ligger rett ved Notre Dame. Hvis man trekker bort fra elva, havner man i det egentlige Latinerkvarteret, som fikk navnet sitt fordi det lå rundt universitetet hvor studentene lærte latin! Her ligger det fortsatt bokhandeler overalt, og små butikker og kaféer med snille priser. Jeg ble ordentlig glad i dette området da jeg selv studerte her!

ParisRue Mouffetard, 5e
Gå den nedre delen mellom Square Saint-Médard (der er det grønnsaksmarked om formiddagen!) og Place de la Contrescarpe. Denne gaten har masse sjarm og er full av små forretninger som selger vin, ost og andre livsnødvendigheter.

Bakgårdene
Gå inn der du kan! Over hele byen! Små portrom fulle av sjarm og eføy venter på deg!
ParisMuséer og gallerier – Museums and galleries
Man tenker kanskje først og fremst på Louvre, og det er utvilsomt verdt et besøk, men det er så mye mer å oppdage! Gallerier og muséer ligger strødd som konfetti over hele byen, og her er mine favoritter.

Musée d’Orsay
Kanskje byens aller vakreste museum, som ligger i en nedlagt jernbanehall med glasstak og digert stasjonsur. I standardutstillingen finnes et stort utvalg skulpturer og impresjonistiske malerier, og de har spennende temautstillinger med jevne mellomrom. Kaféen er overpriset, men veldig pen.
1 Rue de la Légion d’Honneur, 7e
ParisLes arts décoratifs
I et nydelig gammelt bygg med brede trapper og høye søyler ligger muséet som huser kunsthåndverk. De tre hovedfeltene er møbeldesign, reklame og grafikk og mote og tekstil. Veldig mye flott og imponerende og inspirerende! Iblant har de egne temautstillinger med for eksempel overdådige kjoler fra en bestemt tidsperiode. Gøy!
107 Rue de Rivoli, 1e

Musée de l’Orangerie
Her ligger det flere flotte saler med malerier gjemt under bakken, men hit går man kanskje først og fremst for å se vannliljene til Monet! De dekker veggene to store, runde rom hvor kan man sitte i midten og drømme seg vekk, helt omgitt av estetikken. En opplevelse! Selve bygget ligger inne i Tuileries-parken, ikke langt fra Musée d’Orsay, og man kan kjøpe dobbelbillett for begge stedene.
Jardin des Tuileries, 1e
ParisCentre Georges Pompidou
Paris’ morsomste bygning, for det første! Den gir inntrykk av å være vrengt – alle ledninger, trapper, heiser og ventilasjonsrør ligger utenpå fasaden. Tanken bak utformingen var visstnok å få mer plass til kunst på innsiden ved å plassere alt det tekniske på utsiden! Samlingen består av moderne kunst og samtidskunst, og her er det veldig mye festlig og interessant. Bokhandelen i første etasje er dessuten blant byens beste, så sett av ekstra tid til å titte der!
Place Georges Pompidou, 4e

Musée Rodin
Flere herskapelige bygninger og en flott hage full av utrykksfulle skultpturer. Velg en godværsdag for best utbytte!
79 rue de Varenne, 7e

Les arts et métiers
Kanskje det kuleste muséet i byen. Den franske versjonen av teknisk museum, med alt som finnes av duppeditter. Storslagne lokaler. Da jeg var der sist, hadde de dessuten robotutstilling! Gøy for lekne og nysgjerrige folk i alle aldere. Eget innlegg her!
60 Rue Réaumur, 3e
ParisPalais de Tokyo
Samtidskunst og foto. Her er det alltid interessante utstillinger å se, og her står det dessuten en fotoautomat!
13 Avenue du Président Wilson, 16e

Muséum National d’Histoire Naturelle
Naturhistorisk museum ligger i botanisk hage, Jardin des Plantes, som forsåvidt er verdt et besøk i seg selv. Muséet er fordelt på flere bygninger med ulike temaer, og jeg synes de to følgende er mest spennende.

Paris– Grande Galerie d’évolution
En stor og storslått sal fylt med artsmangfold og utvikling. Dyr i alle varienter, fra alle tidsepoker, under et tak som skifter farge. Interaktiv og interessant presentasjon som passer for alle. Her legges det riktignok ikke papp imellom, så rommet for utryddede dyr fikk meg til å begynne å gråte – vit hva du går til der inne. Eget innlegg her!
36 rue Geoffroy Saint-Hilaire, 5e
Paris– Galeries d’Anatomie comparée et de Paléontologie
Jeg elsker dette stedet! Det flotte bygget huser enorm samling av skjeletter fra alle skapninger man kan tenke seg, samt alskens organer på sprit. Glass med hjerner, hjerter og øyeepler. Her finnes også en egen avdeling for abnormiteter. Utrolig interessant og akkurat passe makabert! I andre etasje er det dinosaurer, forresten – det blir ikke bedre. Eget innlegg her!
2 Rue Buffon, 5e

Paris
Paris

l’Hôtel de Ville og Grand Palais
Jeg nevner disse to stedene i tillegg, for de har forskjellige utstillinger hele tida, så det er lurt å sjekke programmet!

Øvrige severdigheter – Other Sights
Eiffeltårnet, Triumfbuen og Notre Dame er alle verdt å se, men det er andre ting som ikke bør glemmes.

Sacré Coeur
På toppen av denne høyden troner en marmorbasilisk som er aller finest når sola skinner på den, og her opp får man den beste naturlige utsikten over byen. (Paris er en veldig flat by, så stort sett må man betale seg opp i høye bygninger for å komme høyt opp, men her får man utsikten gratis og i friluft!) Når jeg tar med nye folk opp til toppen, sier jeg som fransklæreren min gjorde da jeg var fjorten år og på min første Paris-besøk med ungdomsskoleklassen: Ikke snu dere før dere er helt oppe. Jeg liker å gå alle trappetrinnene, fra bunnen med karusellen og opp langs de svingete stiene, helt til man står utenfor kirkebygget, før jeg endelig snur meg og får hele utsikten. Det beste er å sette seg i trappa for å nyte skuet, og kanskje ta en velfortjent øl (gateselgere tilbyr kald pils for en billig penge, og det er ikke helt lovlig, men du verden, så godt det smaker på en varm dag etter å ha gått opp så mange trinn!). Det går an å jukse ved å ta taubanen også, altså. Utsikten fra toppen er fin uansett!
Montmartre (métro Anvers)

Kirkegårdene
Franskmennene er estetikere til det siste. Kirkegårdene deres er fulle av flotte statuer og minnesmerker og familiekrypter, så jeg anbefaler å legge turen innom en eller flere! Den mest kjente gravlunden i Paris heter Père Lachaise (20e) og er helt enorm. Den er omgitt av høye, tykke murer, og man bør ha kart for å finne frem til gravene man helst vil se – her ligger nemlig mange berømtheter! Ellers kan jeg anbefale gravlundene i Montmartre (18e) og Montparnasse (14e), som er mindre og dermed ikke krever like mye tid og planlegging.

ParisSainte-Chapelle
Dette inneklemte kapellet er en skjult perle og har kanskje de aller vakreste glassmaleriene i verden. Ekstra fint er det på solskinnsdager når hele kirkerommet bader i fargerikt lys!
8 Boulevard du Palais, 1e

Les Catacombes
Dette tar kaka for oss som liker det mørke og makabre. En underjordisk labyrint som ligger langt under byens gater, og som er stappfull av knokler og hodeskaller fra tidligere kirkegårder. Klaustrofobisk og fuktig og forstyrrende. Dette må være et av de feteste stedene som finnes. Les mer i dette innlegget!
1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, 14e
Paris104 – Le CentQuatre
Et flott, gammelt bygg med glasstak som huser et helhetlig kultursenter. Her får man følelsen av å være midt i den unge, franske kulturen. Det er stadig interessante utstillinger å se, og noen øver gjerne på dans eller kampsport, og her er det også kafé, bruktbutikk og fotoautomat!
5 Rue Curial, 19e

Château de Versailles
Solkongens slott ligger ikke i Paris, men utenfor. Det må nevnes likevel, fordi det er en stor opplevelse! Sett av en dag og ta toget fra en av de store stasjonene i sentrum, og vær forberedt på en overdose skjønnhet og dekandens. Eget innlegg her!

Paris
Paris
Paris

Shopping
Man kan legge igjen store summer i Paris, og det er det også veldig mange som gjør. Jeg vil ikke oppfordre til økt forbruk og overfladisk kapitalisme, for det er det mer enn nok av i denne byen, men det er mange flotte utsalg, butikker og markeder å glede seg over!

Les fleurs
Hipsterhimmel full av katter og barter og ugler og fine, fargerike gaveartikler.
6 passage Josset, 11e

Design et nature
Flott og fullstappet butikk med utstoppede dyr av alle slag.
4 Rue d’Aboukir, 2e

Paris

Marché aux Fleurs
Dette blomstermarkedet er verdt et besøk uansett om du skal kjøpe blomster eller ikke! Små, bugnende boder samlet under et glasstak, som en liten handlegate i et drivhus.
Place Louis Lépine, Île de la Cité, 4e

Fleux
Møbel-og interiørforretning med mye stilig og morsomt.
39 Rue Sainte Croix de la Bretonnerie, 4eme

Le Corner
Smykkebutikk med massevis av festlige motiver, fargerikt tilbehør og alskens hipsterfavoritter.
24 Rue de Lappe, 11e

Merci
Veldig kjent forretning som ligger inni en bakgård med en rød bil i. Her selges interiør, småting og tilbehør over flere etasjer. Det ligger dessuten en kafé på hver side, én som er full av bøker og én med filmtema, med skikkelig god frokost. Eget innlegg her!
111 Boulevard Beaumarchais, 3e

Paris
Paris

Galeries Lafayette & Printemps
De to mest tradisjonsrike og prestisjetunge varehusene i Paris. Hit går man først og fremst for å se. På altfor dyr mote, på utsmykningene (man kan gå opp og beundre kuppelen i taket!), på japanske turister som bruker årslønner på designervesker… Her kan man kjøpe en makron og et glass champagne (helst på Pouchkine!) og trekke til seg følelsen av fransk dekadens. De har dessuten DE ALLER FINESTE juleutstillingene hvert år, og konkurrerer med hverandre.
40-64 Boulevard Haussmann, 9e

Marché aux puces de la porte de Vanves
Bruktmarked med få klær, men desto flere fine ting! Åpent på formiddager i helgene.
Avenue Georges Lafenestre, 14e

Le Bon Marché
Stort, elegant varehus som selger både klær og gjenstander, som er kjent for sine rulletrapper i kryss og tvers og sitt store utvalg i eksklusiv julepynt hvert år. De har også en matvareseksjon med alt man kan tenke seg av spennende firistelser, som heter La Grande Épicerie. (Her finnes det dessuten en arkademaskin – uventet bonus! Jonasflotte sikret seg en plass på high score-lista sist vi var innom!)
24 Rue de Sévres, 7e

Shakespeare & Company
Kanskje verdens koseligste bokhandel. Hyller og bøker fra gulv til tak, på bord og i stabler, over to etasjer, med lesekrok og piano i andre, og med rot og støv og sjarm.
37 Rue de la Bûcherie, 5e

Bonton
Morsomme butikker som selger dekor, festartikler, leker og gaver. Min favoritt er selve flaggskipet, for her er det også frisør, klassisk barberer og fotoautomat!
5 Boulevard Filles du Calvaire, 3e (blant annet)
ParisLa Route du Thé
Spesialforretning for te og teutstyr av alle typer, i et litt mørkt og mystisk lokale. (Mer eksklusivt og ekotisk enn klassikeren Le Palais des Thés, liksom.)
14 Rue Lacepède, 5e

Caprices
Et Eldorado for skjørt- og kjolejenter! Denne butikken selger strømper, i alle lengder og farger og stoff, med alle mønstre og motiver man kan drømme om.
102 Rue de Charonne, 11e

Repetto
Nydelig skobutikk. Hit går man for å kjøpe de klassiske franske ballerinaskoene, for her er de mykest og finest og best!
51 rue des Francs-Bourgeois, 4e (blant annet)

Vert d’Absinthe
Liten, rufsete sjappe som selger ekte absint, moderne absint, antikviteter og andre sære saker i tilknytning til alkohol.
11 Rue d’Ormesson, 4e

Deyrolle
Kjempesnodig sted fullt av utstoppede dyr! En gammel og anerkjent institusjon med to etasjer.
46 rue du Bac, 7e

Georges & Co
Eksklusiv og rendyrket butikk for skrivesaker og kalligrafi. Egen blekkbar hvor du kan fylle små flasker med ønsket farge!
90 Rue du Bac, 7e
ParisL’Adorable Cabinet des Curiosités de Monsieur Honoré
Uavhengig og annerledes smykkebutikk med masse mørk symbolikk.
30 Rue de Charonne, 11e

Les Mégères
Romantisk smykke- og gavebutikk. Her finnes nesten alt som kan pyntes med blomster og prikker og perler!
16 Rue de Cotte, 12e

Jean Marie Poinot Magasin Show-Room
Madame Poinot er smykkedesigner og lager de fineste, festligste, flotteste smykker av akryl. Alt man kan og ikke kan tenke seg – perfekte gaver!
85 Rue Vieille du Temple, 3e

Petit Bateau
En anerkjent kjede som selger klær i god kvalitet til både barn og voksne. Enkle snitt og sobre farger. Klassisk fransk!
67 Rue du Faubourg Saint Antoine, 11e (blant annet)

Bières Cultes
Spesialforretning for sjeldent øl med fire utsalg rundt omkring i byen. Utrolig mye godt og spennende!
44 Rue des Boulangers, 5e (blant annet)

Parapluies Simon
En egen paraplyforretning med alt du trenger for å drømme deg vekk til tidligere, mer elegante tidsepoker
56 Boulevard St Michel, 6e
ParisCordonnerie Vaneau
Sjarmerende skomaker som selger fine gavepakker med gammeldags skopuss og børster og andre nostalgiske ting.
44 Rue Vaneau, 7e

Crocodisc
Stappfull, skranglete plateforretning med alt mellom himmel og jord og veldig godt utvalg av vinyl. Her finner du glemte skatter til en billig penge.
40 & 42 Rue des Écoles, 5e

Les Puces de Saint-Ouen
Enormt bruktmarked som man kommer til ved å gå forbi turistbodene og rundt hjørnet til venstre.
Porte de de Clignancourt, 18e

Aigle
Fransk kvalitetsmerke for yttertøy, skotøy og sportsklær. Her kjøpte jeg de rutete støvlene mine!
41 Boulevard des Capucines, 9e (blant annet)

Village Saint-Paul
Et slags kollektiv av kunstnere og samlere og entusiaster som driver gallerier og butikker i et helt kvartal, fullt av kriker og kroker og sjarm og gode kjøp.
Rue Saint Paul, 4e

Tout Noté
Nydelig papirhandel med kort, kartong, gavepapir og skrivesaker i alle farger.
35 Rue Jussieu, 5e

Le Parti du Thé
Kvalitetsbutikk for te hvor man kan lukte seg frem. Min stamforretning, rett ved min gamle leilighet! Den grønne teen med mandel er kjempegod.
34 Rue Faidherbe, 11e
ParisPylones
Fransk, verdenskjent kjede av designbutikker. Massevis av kjøkkenutstyr og andre bruksting i festlige farger og uventede former. Gøyale gaver som er designet i Paris.
13 rue St Croix de la Bretonnerie, 4e (blant annet)

Mariages Frères
Teforretninger med stort utvalg, kunnskapsrik betjening og skikkelig gode og spennende tetyper. Hovedbutikken, som jeg viser til her, har dessuten et eget museum!
30 Rue du Bourg Tibourg, 4e (blant annet)

Côté Temple Côté Cirque
En liten verden full av kuriositeter med et slags retro-reise-tema. Luftballonger, modellfly og -skuter, kofferter, kompass og gulnede kart.
7 Rue des Filles du Calvaire, 3e

Taschen
Verdenskjent bokhandel som lager de aller, aller fineste kaffebordbøkene.
2 Rue de Buci, 6e

Bodene langs Seinen
På elvebredden (mellom Pont Marie og Quai du Louvre på den ene siden og mellom Quai Voltaire og Quai de la Tournelle på den andre) står les Bouqinistes og selger bruktbøker, gamle postkort og gulnede plakater. Veldig fine gaver til seg selv eller andre!

Marché d’Aligre
Et helt kvartal med boder som selger frukt og grønnsaker, hvor forhandlerne roper for å konkurrere om kundenes oppmerksomhet. Egen fiskehall på hjørnet og bruktboder på torget. Den autentiske markedsopplevelsen! Her kjøpte jeg alle grønnsakene mine, da jeg bodde i nabolaget!
Rue d’Aligre og Place d’Aligre, 11e
ParisSecond Hand & Vintage
Paris er et Eldorado for dem som er glade i brukte og gamle klær! Her finner man unike plagg og klassiske luksusvarer på budsjett, og nye butikker dukker opp hele tida. Er man villig til å grave litt, kan man gjøre utrolige kupp.

Episode
Stort lokale med mange kriker og kroker og klær i alle kategorier. Hatter og vesker i mengder.
16 rue Tiquetonne, 2e

Fripes Therapy
Stort, fabrikklignende lokale med kunst på veggene og stort utvalg i nyere bruktklær og nyere vintage.
5 bis Rue Froissart, 3e

Adöm
Liten sjappe i mitt gamle nabolag med rocka stil – perfekt for dem på jakt etter denim, skinn, nagler, militærgrønt og tunge boots! Finnes på begge sider av gata, én butikk med dameklær og én med herreklær.
35 + 56 Rue de la Roquette, 11e

Hippy Market-butikkene
Navnet plager meg litt, for jeg foretrekker skrivemåten «hippie», men det får så være! Disse to butikkene selger en blanding av gamle klær, omsøm og nye plagg laget på miljøvennlig vis.
21 Rue du Temple, 4e + 3 Rue de Turbigo, 1e

Gilda Vintage Quality
Som navner antyder er det god kvalitet på klærne her, men prisene kan også være ganske stive. Innehaveren håndplukker og vasker alle plaggene. Her finner man veldig flotte festkjoler, og TV-produksjoner henvender seg ofte her for å låne klær!
13 Rue Rambuteau, 4e

Tosca
Et lite smutthull som er stappfullt av gamle klenodier. Hatter med slør og fjær, tunge perlekjeder, skyhøye hæler, kjoler med rysjer og paljetter… Dramatisk og teatralsk stil fra svunne tider. Butikken er åpen når innehaveren, ei mutt lita dame, føler for å holde åpent. Vær forberedt på å måtte stikke innom flere ganger uten å komme inn. Det er verdt det når man treffer!
1 Rue des Taillandiers, 11e

Espace Kiliwatch
Stor og anerkjent butikk med kunnskapsrike ansatte. Her selges både gammelt og nytt i alle sjangere, og lokalet er pyntet med alskens ting som henger fra taket. Eget innlegg her!
64 rue Tiquetonne, 2e

ParisVintage Factory
Romslig og godt sortert butikk med amerikansk tilsnitt.
139 Rue Saint Martin, 4e

Vintage Story
Diger forretning med flere etasjer og stort, variert utvalg. Her kan man få tilpasset klær som ikke passer – bonus!
66 Rue Saint Denis, 1e

Générique
Liten butikk med masser av smykker og vesker og annet tilbehør.
68 Rue du Cardinal Lemoine, 5e

Dêpot City-butikkene
To utsalg som spesialiserer seg på brukte luksusvarer. Her kan det gjøres kupp!
1 Rue Crespin du Gast + 18 rue Chanzy, 11e

Freep’One Vintage
Her er det stilig plate-pynt i taket og en blid mann bak disken. Trivelig butikk med mye fint – her var jeg ofte innom, ettersom jeg studerte ved universitetet som ligger i nærheten.
5 Rue de l’Arabalète, 5e

À l’Élégance d’Autrefois
Liten, trang butikk med gamle sko fra gulv til tak! Alle størrelser og stiler man kan ønske seg. Vesker og belter er det også mange av.
5 Rue du Pas de la Mule, 4e

Omaya Vintage
Her har de fokus på 70- og 80-tall og en vegg full av sko!
29 rue Jean-Pierre Timbaud, 11e

Free’p’Star-butikkene
Disse tre utsalgene er ikke nødvendigvis noen positiv handleopplevelse, men her kan man gjøre helt rå kupp! Knøttsmå, støvete, stappfulle butikker, hvor man må brøyte seg frem mellom kasser og stativer og andre handlende. Klærne kan være i dårlig kvalitet, og en del plagg har flekker og hull, så man må være oppmerksom. Prisene er da også veldig lave! Sett av god tid til å rote rundt og til å utforske lokalene, for her finnes det ofte en hems eller en kjeller med skjulte skatter!
20 Rue de Rivoli + 8 Rue Sainte Croix de la Bretonnerie + 61 Rue de la Verrerie, Paris, 4e

Paris

Kilo Shop
Dette konseptet brer om seg på kontinentet, og i Paris finnes det to butikker hvor du betaler per kilo for brukte klær. Billig og gøy!
69-71 Rue de la Verrerie, 5e + 125 Boulevard Saint Germain, 6e

Vintage 77
I store, lyse lokaler selges både brukte merkeklær og vintageklær i god kvalitet, samt tilbehør som er både gammelt og nytt.
77 Rue de Ménilmontant, 20e

Studio W
Anerkjent butikk med stilig 70-tallsinteriør og mange håndplukkede, flotte plagg.
6 Rue du Pont aux Choux, 3e

La pièce de Moli
En bortgjemt perle med lyse lokaler, vennlig betjening og veldig mye fint. Her finner man både vintageklær i god stand og nyere, pent brukte luksusvarer. Jeg var jevnlig innom da jeg bodde i nærheten, for det fylles på med nye plagg hver uke, og det er til enhver tid ett stativ hvor alle klærne koster 9 euro. Her kan man gjøre kupp!
94 Rue du Faubourg Saint Antoine (inne i bakgården), 12e

Au Fil d’Ariane
Klær, tilbehør og smykker med høy glamourfaktor. Innehaveren er supersøt og har vært i bransjen i 30 år!
79 Rue de Montreuil, 11e

Come On Eileen
Herlig sjarmerende butikk med veldig stort og variert utvalg og mye vintage i god stand. Ikke glem å gå ned i kjelleren!
16/18 rue des Taillandiers, 11e
(Det finnes forresten en butikk til ved samme navn, som ligger i 40 Rue de Rivoli, som først og fremst har nyere bruktklær.)

Juke Box
En gammel og anerkjent forretning med to avdelinger som har mye spennende og spesielt godt utvalg i amerikansk vintage.
1-6 Rue du Cygne, 1e

Vintage by Ramin
Morsomt sted som drives av folk med store personligheter. Kitchy interiør og masse ekstra glamorøse plagg.
17 Rue Sainte Croix de la Bretonnerie, 4e

Mamie-butikkene
Disse to forretningene utgjør en parisisk institusjon! Veldig anerkjente butikker som begge har fine lokaler i tre etasjer, og som selger omtrent alt man kan tenke seg. Her er det massevis av sjarmerende pynt, mye god kvalitet på klærne og innehavere som smilende synger med når radioen spiller swing-låter. Hit må man! (Les og se mer her!)
69 + 73 Rue de Rochechouart, 9e

ParisRag
Ryddig butikk med godt utvalg. Her er det mange stilige klær i veldig god stand, og prisene er tidsvis ganske høye.
81 Rue Saint Honoré, 1e

La Jolie Garde-Robe
Luksusvintage! Her kan man finne utrolig flotte festkjoler og andre lekre plagg, hvis man er klar til å bla opp. Innehaveren kan være litt nedlatende, men ikke bry deg – det er alltid lov å kikke og drømme!
15 Rue de Commines, 3e

Frip’irium
En klassiker i Marais! Her er det alltid masse folk og masse morsomt å finne. Stor utvalg av lange søttitallskjoler!
2 Rue de la Verrerie, 4e

Reciproque
En rekke butikker i samme gate som til sammen har enormt utvalg og stor variasjon. Dette stedet spesialiserer seg på kjente merkevarer. Det ligger litt utenfor allfarvei, men det er verdt turen for den som vil sikre seg pent brukt fransk luksus til en billig penge!
89-101 Rue de la Pompe, 16e

Vintage Partner
Litt rufsete sted hvor man gjerne må grave litt, men hvor man kan gjøre noen rimelige og fine funn.
18 Rue Pierre Lescot, 1e

La Petite Fripe
Liten butikk med rød fasade og ekstra godt utvalg i solbriller og sko.
118 Rue Oberkampf, 11e

Pretty Box
Her er det stilige lokaler og kunnskapsrike innehavere. Mange håndplukkede og ekstra morsomme eller glamorøse plagg.
46 Rue de Saintonge, 3e

Barer – bars

Le Kitch
Trivelig liten bar med sterke, billige drinker og – ikke overraskende – kitchy interiør!
10 Rue Oberkampf, 11e

Le Comptoir Général
Et bortgjemt sted med store, luftige lokaler og helt spesiell stemning. Her har de temakvelder, filmvisninger og egen bruktbutikk!
80 Quai de Jemmapes, 10e

Le Lèche-vin
Et rufsete lite vannhull med eksentrisk interiør, fin vindeltrapp, skikkelig vond punsj og en overraskelse på toalettet.
13 Rue Daval, 11e
ParisLa Palette
Klassisk fransk! Digert vinkart og stor uteservering som er full av planter i sommerhalvåret.
43 Rue de Seine, 6e

Yellow Mad Monkey
Amerikanskinspirert bar med jungeltema som ligger i en av byens mest kjente festgater. Ikke stedet for å snakke fortrolig sammen over et glass, men for å ta med seg hele vennegjengen og drømme seg tilbake til Statene ved å drikke øl fra digre kanner.
8 Rue de Lappe, 11e

La Favourite
Sjarmerende lokale med fliser og speil, stort utvalg av drinker og vin. De har visstnok gode burgere også!
6 Rue de Rivoli, 4e

Georges
Dette stedet ligger i toppen av Pompidou-senteret og har nydelig utsikt over byen. Her er det ikke billig å spise, men det er et flott sted å ta en drink eller et glass musserende på byens tak. Hit går gjerne pariserne selv for å feire forfremmelser og forlovelser og andre hyggelige ting!
4 Rue Beaubourg, 4e (egen heis på venstre side)

Le Pause
Typisk sjarmerende nabolagsbar med innebygget uteservering. Her kan man sitte leeeenge.
41 Rue Charonne, 11e

Spisesteder – Eateries
Å, den franske maten! Fra de luftigste croissanter tidlig om morgenen til de mektigste måltider sent på kveld. Nam!

Le Bar à Soupes
Lite sted hvor de serverer seks ulike supper hver dag. De er alltid skikkelig gode – perfekt, rask lunsj!
33 Rue de Charonne, 11e

Le Pure Café
Nydelig, gammelt lokale med fin lunsjmeny og god kaffe. Klassisk fransk nabolagskafé!
14 Rue Jean Macé, 11e

Paris
Paris

Mamie Green (heter nå muligens Bloom?)
Fargerik vegetarkafé hvor to venninner lager den maten de helst vil spise selv. Fine priser, sjarmerende lokale og alltid noe godt på menyen. Her spiste jeg ofte lunsj, for jeg bodde like ved!
25 Rue de la Forgé Royale, 11eme

Bistrot Richelieu
Fransk spiseri som kombinerer det klassiske med det moderne på et vellykket måte, og som ligger i ei ganske rolig gate i et fint område. Perfekt lunsjsted!
45 Rue Richelieu, 1e

ParisCafé du Marché
Hyggelig, ujålete og populært sted med god mat og fine priser, som ligger i en koselig gågate.
38 Rue Cler, 7e

Café de l’Industrie
Herlig eksentrisk lokale med kriker og kroker og kunst, og med en huskatt som smyger seg rundt. God og rimelig mat – prøv lasagnen med laks! Eget innlegg her!
16 rue de Sabine, 11e (Pass på at du velger rett, for det ligger tre steder her med samme navn. Du skal til den med inngang på hjørnet.)
ParisL’As du Fallafel
Best falafel i byen! Det er verdt å stå i kø!
34 Rue des Rosiers, 4e

Fresh Bagel and Juice
Hipstersted som lager veldig gode bagels med masse spennende fyll. Passer kjempebra til frokost eller som lunsj på farten!
1 Rue Froment, 11e

Paris / etdrysskanel.com

Tuck Shop
Sjarmerende kafé og lunsjsted som drives av glade gutter fra Australia. Godt utvalg av vegetariske supper og smørbrød.
13 Rue Lucien Sampaix, 10e

17e Parallèle
Britisk restaurant med en moderne vri som serverer skikkelig god mat og gir deg regningen i en gammel kartbok over London. Fint sted å spise i et område med mange overprisede turistfeller.
17 Rue du Colisée, 8e

Paris
Paris

Le Chat Bossu
Klassisk fransk bistro med god mat og fint lokale. Frokost, lunsj og middag. Dette var et av stamstedene mine, for det ligger rett ved leiligheten jeg bodde i. Navnet betyr «den pukkelryggede katten»!
37 Rue de Cotte, 11e

Blue Elephant
Anerkjent thai-restaurant med store lokaler (det skulle man ikke tro når man går forbi!), hvor det likevel kan være lurt å bestille bord. Maten er skikkelig god og ofte stilig presentert. Noe stive priser, men store porsjoner og god service.
43 Rue de la Roquette, 11e

Paris / etdrysskanel.com

Le Pain Quotidien
Ganske optimalt frokoststed som finnes flere steder i byen. Hjemmelagede bakervarer, god kaffe og avslappet stemning.
20 Rue de Archives, 4e (blant annet)

La Maison des Tartes
Lite sted som lager paier av alle slag. Man kan spise salt pai først og salt pai til dessert, og dagens utvalg står til utstilling i vinduet. Lokalet er lite, og man ender gjerne opp med å sitte ved siden av fremmede – koselig! Kvitteringen skrives for hånd, og pengene legges i plasboks under disken. Slike steder finnes det ikke mange av i våre dager!
67 Rue de Mouffetard, 5e
ParisSoprano
Et knøttlite temasted som drives av en eksentrisk og ekspressiv type. Han lager all maten selv og er Sopranos-tilhenger på sin hals. Han kommer og går litt som han vil, og har åpent når det passer, men sjansen for åpen dør er størst mellom tolv og fire fra tirsdag til lørdag. Skikkelig god mat og en morsom opplevelse!
33 Avenue de Saint-Ouen, 17e

Cuissons
De kaller seg en «cantine gourmande» og lager klassisk mat i moderne innpakning som er perfekt å ta med seg.
65 Rue de Saintonge, 3e
ParisBouillon Camille Chartier
Storslått og stemningsfullt spiseri fra svunne tider. God, enkel og rimelig fransk tradisjonsmat, servert av kelnere som skriver regningen på duken. Bestill bord eller kom tidlig – her er det ofte lang kø!
3 rue Racine, 6e

La Bonne Heure
Upretensiøs vegetarrestaurant som bruker økologiske råvarer og serverer mye spennende.
72 Rue du Moulin des Prés, 13e

Bistrot du Peintre
Gammel, ærverdig, praktfull bistro i gjennomført art nouveau-stil. Klassisk meny med god mat. Lokalet er eldgammelt og nesten urørt, og fullt av kunstferdige detaljer – ta deg god tid til å se deg om! Eget innlegg her!
116 Avenue Ledru-Rollin, 11e

Paris
Paris

Les cinq Saveurs d’Anada
Vegetarisk og økologisk restaurant med masse godt og spennende.
72 Rue du Cardinal Lemoine, 5e

Le Wagon Bleu
Utrolig stilig og stemningsfullt sted som får deg til å føle at du spiser på første klasse ombord i en gammel jernbanevogn – og det gjør du faktisk, for de har bygget inn en vogn fra Orientekspressen!
7 Rue Boursault, 17e
ParisLoving Hut
Veganrestaurant som kanskje ikke har verdens koseligste lokaler,  men som serverer veldig god mat!
92 Boulevard Beaumarchais, 11e

Aux Cerises de Lutèce
Liten, sjarmerende kafé som også er butikk. Her kan man spise rustikk lunsjmat og drikke ferskpresset juice i et hjemmekoselig lokale.
86 Rue Monge, 5e
ParisLe Procope
Et av byens eldste serveringssteder som fortsatt er i drift. Det åpnet i 1686 og ligger bortgjemt i en smal passasje, i et hus som nesten faller sammen. Lokalene smyger seg hit og dit over to etasjer og er fulle av antikviteter og historie (for eksempel i form av Jean-Jaques Rousseau sitt gamle skrivebord). Her kan man ta en kaffe i salongen, spise en finere middag eller ta en drink i baren. Det finnes flere innganger, men det er koseligst å gå inn i den smale passasjen på baksiden:
4 Cours du commerce Saint-André, 6e

Le Menec
Litt utenfor sentrum ligger dette realtivt nyåpnede pannekakehuset, som har gjort braksuksess siden starten. De har både salte (galettes) og søte (crêpes) pannekaker på menyen, laget på klassisk vis, og helst skal man drikke tørr cider fra store kopper ved siden av.
1 Boulevard de Strasbourg, Nogent-sur-Marne

ParisKrishna Bhavan
Her får man kanskje den beste indiske maten i Paris, og hele menyen er vegetarisk! Ikke det hyggeligste lokalet, men man får en autentisk følelse, og hit går man for å spise seg mett på intenst god mat for en billig penge.
24 Rue Cail, 10e

Ristorante Il Modigliani
Koselig, familiedrevet italiensk restaurant med veeeeldig god mat. Et av mine stamsteder!
172 Rue du Faubourg Saint Antoione, 12e
ParisFrisør – Hairdresser
Coiffeur Kut
God service og fine priser. Spør etter Mikael, han snakker god engelsk med stor iver!
23 Rue Paul Bert, 11e

Parker – Parks
Mest kjent er kanskje parkene Tuileries og Luxembourg, men jeg synes det er langt finere og morsommere steder å gå for å få litt kontakt med naturen blant all asfalt og betong.

La promenade plantée
Morsom gjenbruk av gamle jernbaneskinner! Denne parken kalles gjerne «den grønne korridoren», og den slynger seg gjennom byen, over bakken og inni tuneller, og er 4,5 kilometer lang. Den binder sammen flere andre parker i forskjellige deler av byen på sin vei, og man kan gå av og på som man vil. Jeg synes det er finest å begynne ved Bastille! (Eget innlegg her!)
Langs Avenue Daumesnil, 12e
ParisBois de Bologne, 16e
Dette er en stor park som pleide å være kongens jaktmarker – et digert område med plener, skog og vann. Her ligger også Jardin des Serres d’Auteuil, med flotte drivhus.

Parc de Monceau
Min yndlingspark! Den er ikke så stor, men den er full av kriker og kroker, og her står søyler og portaler og snodige statuer i skjønn forening. En humoristisk og variert park som ligger litt utenfor allfarvei i et rolig og pent strøk. Eget innlegg her!
35 Boulevard de Courcelles, 8e
Paris
Bois de Vincennes, 12e
Byens største grøntområde! Her kan man tilbringe en hel dag hvis man trenger en pause fra brostein og betong. Man kan slange seg på plenene, besøke blomsterparken, spisse ørene i fugleskogen, leie båt på vannet eller bare rusle og puste.

Jardin du Palais Royal
En liten bakgårdshage som ligger bortgjemt i en veldig hektisk del av byen. Et perfekt sted å ta en liten pustepause hvis man er ute på handletur eller gallerirunde! Her blomstrer magnoliaen om våren, og i den ene enden finnes en morsom bakgård med stripete søyler i.
Place du Palais Royal, 1e
ParisSkulpturparken ved Seinen
Et morsomt og vellykket kunstprosjekt! Skulpturparken slynger seg langs elva, mellom Pont de Sully og Pont d’Austerlitz, og er full av store og små verker av alle slag. Passer bra for piknik og promenader på varme dager.
Langs Quai Saint-Bernard, 5e
ParisParc des Buttes-Chaumont
En park med mange sider og masse personlighet! Her er det for eksempel vannspeil, grotte, dukketeater og veldig fin utsikt fra paviljongen på toppen av bergknatten. Eget innlegg her!
1 Rue Botzaris, 19e
ParisPlace des Vosges
Min lokale grønne lunge! En torg med plen, hekker, fontener og lyktestolper med snurr, innrammet av veldig pene bygninger.
Place des Vosges, 11e
ParisParc Georges Brassens
En variert park som ligger litt utenfor allfarvei, men som har mye sjarm. Her er det vannspeil og klokketår, og det går masse stier på kryss og tvers over store plener.
Parc Georges Brassens, 15e

Geeky goodies
Frankrike er et land hvor blant annet tegneserier og dataspill er mye mer populære og mer anerkjente kulturuttrykk enn her i Norge. Det passer meg helt perfekt!

Neo Legend
Spesialbutikk for retrospill. Arkademaskiner, utstyr og godt utvalg i nerdete gaver!
71 Rue Crozatier, 12e

Arcade Street
Diger, herlig rufsete spillebule med alt man kan ønske seg av gamle arkadespill. Alskens maskiner for både singelspill og multiplayer i to etasjer.
10 Rue des Immeubles Industriels, 11e
ParisGames in Blue
Spill- og lekebutikk med masse intrikate ting og fine gaver.
24 Rue Monge, 5e

Dataspill-strøket Avenue Voltaire
Dette er en skikkelig godbit! Hvis man tar metroen til Oberkampf og følger Boulevard Voltaire til République, går man forbi SJU spillsjapper på veien! Min favoritt er kanskje Maxxi Games (i nummer 7), hvor bildet nedenfor er tatt, en butikk med stort, morsom kjeller og gamle spill som spesialfelt. Dette området er et Mekka for gamere!
Boulevard Voltaire, 11e

ParisDescartes
Spillbutikk med stort utvalg i brettspill, rollespill, kortspill og andre sosiale aktiviteter.
52 Rue des Écoles, 5e

Odyssey
Kanskje det kuleste crêperiet som finnes, i hvert fall for alle som liker Star Wars! Det utrolig forseggjorte lokalet får en til å føle at man sitter på en romstasjon og spiser, og menyen er full av fristende pannekaker med nerdete navn. Kjempegøy!
6 Rue Dante, 5e

Paris / etdrysskanel.comL’amour du noir
En liten, mørk, støvete bokhandel som spesialiserer seg på krim og mysterier.
11 Rue du Cardinal Lemoine, 5e

Album-butikkene
Tre butikker som ligger rett ved hverandre og som tilbyr massevis av tegneserier, nerdete litteratur, spill og figurer i stilige lokaler.
Krysset Ruse SaintJacques, Boulevard Saint-Germain og Rue Dante, 5e
ParisPulp’s Comics
En liten tegneseriehandel i samme område med stort utvalg hefter og figurer.
9 Rue Dante, 5e

Manga Café
Heftig kafé-konsept hvor du betaler tre euro i timen for å lese så mye manga og drikke så mye kaffe du vil. Spillrom i kjelleren! Eget innlegg her!
11 bis Rue des Carmes, 5e
ParisLes cafés des chats
Tenk at det har åpnet TO kattekaféer siden jeg flyttet fra Paris! Ubegripelig urettferdig, men gjett om jeg skal dit neste gang jeg er i byen! (Oppdatering: Gjett om jeg var der! Kaffe + kattekos = lykkelig Synne.)
16 rue Michel Le Comte, 3e + 9 Rue Sedaine, 11e

Le dernier bar avant la fin du monde
Helt nydelig og veldig populært sted som er stappfullt av alskens nerdete referanser. Det kan hende at man må vente på bord, men det er nok av ting å se på i mellomtida! Her serveres kaffe, kaker og lunsjmat på dagtid, men man kan også spise større retter eller innta alkohol utover ettermiddagen, omgitt av spill og bøker og effekter og likesinnede.
19 Avenue Victoria, 1e

Paris
Paris

Galactic Stories
Herlig hektisk og overfylt nerdebutikk med spill, bøker og figurer fra gulv til tak. Innehaveren er en mutt, liten mann, men utvalget hans er digert og variert, og man må bare rote seg frem til de kuleste greiene.
6 bis, Rue des Écoles, 7e

BD
Svær tegneserieforretning som fører alt man kan ønske seg og som arrangerer tegneverksteder og signeringer jevnlig. Pass på å utforske hele lokalet – fra barneavdelingen kan man gå ut i den sjarmerende bakgården!
26 Rue de Charonne, 11e
ParisHotell
Jeg har jo stort sett bodd i min egen leilighet, men jeg har et par anbefalinger likevel!

Hotel Ibis Paris Bastille Opera
Enkelt og rimelig hotell som ligger supert til rett ved Bastille. Det er nyoppusset og lyst, rent og praktisk, og stabilt trådløst nett i hele bygget er en bonus (og ingen selvfølge i Paris). Passer for dem som ikke nødvendigvis trenger noe supersjarmerende sted, men som vil ha korte avstander og funksjonelle rom til en fin pris.
15 Rue Breguet, 11e

Hotel Aida Opera
Ved et par anledninger fikk jeg besøk og bodde her. Dette hotellet har gode senger, grei beliggenhet litt unna mylderet og en morsom blanding av klassisk og moderne interiør i et gammelt bygg. Passer for en litt mer romantisk eller luksuriøs tur, kanskje når mamma er med?
11 Rue Richer, 9e
ParisKaféer og søtsaker – cafés and sweet treats
Paris er kanskje verdens beste by for alle som er glade i bakverk og snop. Det ligger boulangeries overalt, så man kan alltid kjøpe seg noe godt, men enkelte steder er verdt å oppsøke!

Mamie Gateaux
Som å spise kake hos bestemor.
70 rue du Cherche-Midi, 6e

Comme à Lisbonne
Et lite stykke Portugal i Paris. Veldig gode pasteis de nata!
37 Rue du Roi de Sicile, 4e + 20 Rue de Mogador, 9e

Paris / etdrysskanel.com

La Boulangerie-patisserie Beaumarchais
Et av byens mest kjente bakerier, med en helt nydelig og godt bevart fasade, som selger alt man kan ønske seg av bakervarer.
28 Boulevard Beaumarchais, 11e

Café de Flore
Denne kaféen er verdenskjent, for den pleide å være stamstedet til kjente intellektuelle som Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir. Hit bør man gå for å drikke skikkelig god varm sjokolade og trekke til seg følelsen av fordums storhet.
172 Boulevard Saint-Germain, 6e
ParisLes chocolats d’Aligre
Sjokoladeforretning med masse godt som også har fine gaver. Her passer det fint å stikke innom og kjøpe seg noe før man tar fatt på en lang dag med vandring og oppdagelsesferder – det pleide jeg å gjøre da jeg bodde i nabolaget!
13 Rue d’Aligre, 12e

La Pâtisserie des Rêves
Navnet betyr drømmenes konditori, og dette er virkelig som tatt ut av en snodig drøm, med pastellfarger og glassklokker og tekniske duppeditter i skjønn forening! Veldig gode kaker presentert på en annerledes måte.
93 Rue du Bac, 7e (blant annet)

Berthillon
VERDENS BESTE IS. Ikke la deg lure av alle de andre stedene som selger den – gå til den originale isbaren hvor den lages fersk hele dagen, og hvor de har massevis av smaker du ikke kjenner til, og hvor du kan velge om du vil sitte i lokalet eller ta isen med deg. Det er verdt køen og prisen.
29-31 Rue Saint Louis en l’Île, 4e
ParisLadurée
Her begynte makron-eventyret! Dette er fortsatt de mest kjente (og penest innpakkene!) makronene. Om du vil ha dem i nydelige, pastellfargede esker og servert i overdådige lokaler, gå til det nyrenoverte utsalget på selveste paradegaten. Her er det romantisk interiør og digert utvalg, og bakenfor butikken ligger en stilig vinbar.
75 Avenue des Champs-Élysées, 8e

Coutume
Romslige, lyse lokaler med avslappet atmosfære. Her serveres det skikkelig, skikkelig god kaffe.
47 Rue Babylone, 7e

Moskéen
Gå hit for å drikke sterk, søt te i små, forgylte glass. All mosaikken og den frodige uteserveringen er nydelig! Eget innlegg her!
39 rue Geoffroy-Saint-Hilaire, 5e
ParisPierre Hermé
Det er her makronene er aller, aller best!
39 Avenue de l’Opéra, 2e (blant annet)

Sugarplum
Konditori og kakeutsalg med veldig gode og veldig pene kreasjoner i koselige lokaler. Sukkersøtt i ordets rette forstand!
68 Rue du Cardinal Lemoine, 5e

Stekte kastanjer
Kjøp dem på gata hvis du får sjansen! Kjempegodt!
ParisAmorino
Denne kjeden selger gelato. God kvalitet, store kuler, et utall smaker og sprø kjeks. Utsalgene finnes overalt! Nam!

La Caféothèque
Intenst god kaffe i rustikke, frodige lokaler!
52 Rue de l’Hôtel de Ville, 4e

Rose Bakery
Nybakte kaker og økologiske grønnsaker i en salig blanding. Det finnes flere utsalg, men min favoritt ligger i et nedslitt lokale med en vegg av glass. Vær forberedt på kø, og husk at kakene pleier å være så gode at de er verdt ventetida.
30 Rue Debelleyme, 3e (blant annet)

Paris
Paris

Bubble Fever Café
Et av de første bubble tea-stedene i byen, som bruker skikkelig te og ordentlig tapioca. Lite, men lyst og fargerikt lokale.
5 Rue de Mirbel, 5e

Clasico Argentino
Her kjøper jeg helado, argentinsk is! Passer utmerket hvis man vil ha noe å kose seg med på gresset på Place des Vosges, for eksempel!
8 Rue du Pas de la Mule, 3e (+tre andre steder i byen, tror jeg)

Paris / etdrysskanel.com

L’Imprevu
Uhøytidelig, litt rufsete sted med intenst god chai.
7 Rue Quincampoix, 4e

Angelina
Klassisk kafé med flere filialer og berømt varm sjokolade.
108 Rue du Bac, 7e (blant annet)
ParisLe bonbon au Palais
Nyyyydelig godtebutikk med alt man kan ønske seg av snop i alle regnbuens farger!
19 rue Monge, 5e

Blé sucré
Et lite, uavhengig bakeri i mitt gamle nabolag, som kanskje lager byens aller beste croissanter, og som ligger fint til ved torget på bildet under. Kjøp deg noe godt, finn deg en benk eller sett deg i skyggen av paviljongen, og hils byen fra meg.
7 Rue Antoine Vollon, 12e

————-

Åh, jeg kjenner savnet og reiselysten boble – håper dere kan si det samme!
Lysets by er full av perler, og jeg ønsker alle et herlig opphold der.

Paris, je t’aime.

Paris
Paris

– – – – –
In other words: This is my huge guide to Paris, the beautiful city where I lived for a year. It has taken me a fair while to put this list together, but there are more than 170 tips here for you! (There is at least one recommendation for every one of the twenty city districts, called arrondissements.The numbers behind the addresses tell you where the places are located.)
I can’t translate the whole thing, I’m afraid, but the categories are in English as well as Norwegian, and in most cases the names speak for themselves. The addresses are in French anyway. Maybe some online means of translation can help if something is incomprehensible? Also, feel free to ask questions if you have any! (By the way, all these photos were taken during my stay in Paris, before I bought my DSLR camera – thanks for bearing over with them.) There are only a couple of things left to say: Wear good shoes!
Paris, je t’aime! Enjoy your stay in the City of Lights!

Reklame

38 tanker på “Synne’s Giant Guide to Paris

 1. Fantastisk, wow for en guide! Jeg og søsteren min skal til Paris i begynnelsen av juni, så denne guiden passer jo perfekt! :) Det var vannvittig mange tips her, kan du plukke ut tja….mellom fem og ti for oss? Hvis jeg sier at vi ikke har vært der før, ikke kan fransk, ikke er veldig opptatt av museum og at det bare er jeg og ikke søsteren min som er vegetarianer?
  Herlig guide altså, vannvittig mange tips!

  Liker

  • Mange takk, Maria! Så kjekt at den kom på et passende tidspunkt, og så hyggelig at dere skal på førstereis i sommer. Litt av tanken bak å dele så mange tips er jo at folk skal kunne plukke selv, så jeg håper du og søsteren din finner noe som passer dere.
   Om jeg likevel skulle peke ut noen gode ting å gjøre for dem som aldri har vært i byen før, ville jeg kanskje sagt følgende: Bydelene Marais og Saint-Germain. Is hos Berthillon (som ligger på ei øy som også er veldig trivelig), og Notre Dame og Shakepeare & Company når man først er i området. Bodene langs seinen. Place des Vosges. Lunsj på Bistrot du Peintre, middag på Bouillon Camille Chartier og noen drinker på La Favourite eller Le Kitch. (Jeg spiser ikke kjøtt selv, forresten, så alle spisestedene serverer god vegetarmat.) Dessuten ville jeg gått opp trappene både i Eiffeltårnet (bare fordi!) og til Sacre Coeur, ettersom utsikt er kjekt når man besøker nye byer!
   Bare for å trekke frem noe, altså. Håper dere får et godt inntrykk av Paris! Bon voyage!

   Liker

 2. Oi, denne var bare helt sinnsyk. Jeg skal printe den ut, brette den sammen, ta en hullemaskin og gjøre den om til en bok. Så skal jeg ta den i vesken og dra til Paris og gjøre ALT på listen. Lover! (vi har vært i byen to ganger, men bare på de vanlige turistmusumene osv)

  Liker

  • Hoho, det høres ut som en (ambisiøs) plan, Amalie! Det er heldigvis mye nytt å oppdage hver gang man besøker byen, og heldigvis har vi mange år foran oss… Takk for en kommentar som fikk meg til å smile stort!

   Liker

 3. Herlig og grundig guide! Jeg elsker Paris og er der minst et par ganger i året, om sommeren bor jeg der; rusler rundt på oppdagelsesferd i de ulike arrondissementene, sitter på kafé, leser i parker og bare nyter.
  Til sommeren skal jeg definitivt sjekke ut vintage – tipsene dine! Tusen takk 😊

  Liker

  • Å, det høres herlig ut! Jeg har ikke vært tilbake i Paris siden jeg flyttet hjem for drøyt halvannet år siden, og jeg savner byen sårt.
   Selv takk for fin tilbakemelding! Jeg krysser fingrene for at guiden kan komme til nytte selv for en som kjenner byen godt, og håper du gjør noen vintage-kupp i sommer!

   Liker

 4. Fantastisk og bra jobba Synne! Ser du har brukt en god del tid på dette innlegget. Så flott å se så mye av Paris gjennom dine øyne og gledelige opplevelser.

  Liker

  • Tusen takk, Karianne min! Det er så hyggelig å høre fra deg her inne, og det var så fint å dele noen av favorittene mine med deg og LMM da dere var på besøk!

   Liker

 5. Denne guiden er jo helt enestående, Synne! Som Ine sa så er det tydelig at du har lagt mye jobb i den. Kjempefin! Veldig morsomt for meg å lese også, da jeg ser at vi har satt pris på mange av de samme plassene :)

  Liker

 6. WOOOOOOOOOOOOOOW!!!!!!!!!!!!!!1111111111 HEFTIG! Utrolig flott guide (leste meg gjennom hele greia), og ÆÆææ. Her er det mange steder vi må besøke, ser jeg! TUSEN TAKK FOR AT DU SKREV OG DELTE DENNE!

  Liker

 7. for en stor, er dette! hvis jeg var en stor mann «(men du er : det !) ville jeg ha insette deg,» kulturminister «tenkte jeg til : (André Malraux) virkelig fordi du har gitt her, en jobb !. , malt så intelligent lys som dine flott bildene viser. og også en god gjenspeile av din personlighet. meget gode adresser, også. og gleden av å oppdage små steder i «paris», takket være deg. leserne din blogg vil Elske . moi j’Adore !!!

  Liker

  • Mange takk, May Ona! Ja, jeg oppdaget jo til og med ett av stedene da du var på besøk, nemlig blekk-butikken. Det var så hyggelig at du visiterte, hihi!

   Liker

 8. Tilbaketråkk: Patchwork: March | Et dryss kanel

 9. Dette er jo helt fantastisk, tusen takk! Jeg sendte sporenstreks en link til sønnen min som skal til Paris nå i vår sammen med kjæresten sin, sukk…. Og selv ble jeg jo enda mer lysten på å komme meg dit selv snart! God påske! :)

  Liker

  • Så veldig hyggelig å høre, Kjersti! Jeg krysser fingrene for at guiden kan komme til nytte for sønnen din – og for deg, når den tid kommer! «Paris is always a good idea», som det heter. Mange takk og riktig god påske til deg også!

   Liker

 10. Tilbaketråkk: A trip to Paris and 15 reads | Et dryss kanel

 11. Tilbaketråkk: Three updates: Paris, a deadline and a new webpage | Et dryss kanel

 12. Tusen takk for en knallfin guide! Den beste guiden jeg har kommet over noen gang :) Selv for en hyppig Paris-besøker var det nye ting her. Og veldig fin blogg.

  Hilsen Melina

  Liker

 13. Tilbaketråkk: Ça fait six ans | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..