On happiness

Happiness, Et dryss kanel
Happiness, Et dryss kanel

Noen ganger lurer jeg på om jeg gløder, bare fordi jeg er så glad. Om jeg lyser av lykke, liksom. Om jeg har et felt rundt meg som blir svakt opplyst eller oppvarmet av den gleden jeg bærer på. Innimellom trekker jeg pusten dypt og kjenner ordentlig godt etter: Herlighet, så bra jeg har det. Jeg gjør ting jeg har lyst til å gjøre, jeg bor der jeg vil bo (for øyeblikket), jeg er frisk og sunn. Jeg har ikke fast jobb eller høy inntekt, men det gjør ingenting, for jeg har sjokoladekjeks i skapet og kan kysse på kjæresten min når jeg vil.

For meg er lykken tett knyttet til personlig frihet. Friheten til å gjøre det man ønsker. Jeg kan ikle meg fine vintagekjoler, jeg kan drikke øl og vin når jeg har lyst på det, jeg kan ringe søsknene mine for å fortelle dem om morsomme ting som har skjedd. Jeg kan plukke bær i skogen og kjøpe fransk ost på små spesialforretninger, jeg kan gå på konsert eller løse kryssord, jeg kan høre på metall og se på splatterfilmer eller synge julesanger og skru på Disney Channel. Jeg kan treffe vennene mine over kaffekopper og middagsbord og gi dem store klemmer, jeg kan gå på kino når jeg ønsker og se film på sofaen når jeg heller vil det. Jeg kan utveksle smil og ord med fremmede i kollektivtrafikken, jeg kan beundre blomstene på stuebordet, jeg kan lære noe helt nytt eller bestille en billigbillett til et sted jeg aldri har vært før. Jeg kan høre på radio om morgenen og spille dataspill om kvelden, jeg kan sende tekstmeldinger og brev til folk jeg setter pris på i inn- og utland, jeg kan stikke nesa nedi basilikum’en i vindusposten, jeg kan danse meg støl på fest eller sitte i godstolen med ei bok. Jeg kan spille bowling eller bade eller leke med lego, jeg kan bake eplekake eller drikke te med lakris, jeg kan ta 17-trikken til endestasjonen for å se meg om eller reise hjem til foreldrene mine for å minne dem på hvor glad jeg er i dem. Jeg kan egentlig gjøre hva jeg måtte ønske, når som helst. Jeg kan nesten ikke tro hvor heldig jeg er!

Slik er det faktisk for de fleste av oss, om vi tenker etter. Her i Norge (og i Vesten for øvrig) har vi det så bra, selv på helt vanlige dager fylt med helt hverdagslige sysler… Derfor er det fort gjort å glemme noe viktig: At det er her mye av lykken ligger.

Jeg bryr meg ikke om penger eller prestisje – det handler ikke om å gjøre det bra, men om å ha det bra. Jeg bryr meg om de små tingene. Livet mitt er stappfullt av fine folk, hverdagsluksus og alskens muligheter. Innimellom slår de mange gledene over meg som en bølge, og smilet mitt blir enda bredere enn vanlig. Det finnes alltid en grunn til å smile, og mange ganger smiler jeg bare fordi jeg ikke har noen grunn til ikke å smile. Da føler jeg meg litt sprø, men på best mulige måte. Da lurer jeg på om det synes på utsiden. Da lurer jeg på om jeg gløder.

– – – – –
In other words: Now and them I wonder if I’m glowing or something, just because I’m so happy. If I’m somehow radiating with joy. If maybe there’s a field around me which is slightly lit-up or heated, reflecting my happiness. Now and then I take a deep breath and really feel it: My goodness, I am so fortunate. I’m doing what I want to do, living where I want to live (at the moment), I’m healthy. I don’t have a steady job and a high income, but that doesn’t matter, because I have chocolate chip cookies in the cupboard and can snog my boyfriend whenever I like.
For me, happiness is closely connected with freedom. I can do whatever, really. I can wear pretty vintage dresses, I can drink beer and wine when I want to, I can phone my siblings to tell them about fun things that have happened. I can pick berries in the forest and buy French cheese in little import shops, I can go to concerts or do crosswords, I can listen to metal music and watch splatter films or sing Christmas carols and watch Disney Channel. I can meet my friends over coffee cups and dinner tables and give them huge hugs, I can go to the cinema if I wish or watch something from the sofa if I’d rather stay at home. I can exchange smiles and words with strangers in traffic, I can admire the flowers on the table, I can learn something new or buy a cheap ticket to place I’ve never been. I can listen to the radio in the morning and play computer games at night, I can send text messages and letters to people I care about at home and abroad, I can enjoy the smell of the basil on the window sill, I can dance at parties or stay in and read a book. I can go bowling or take a swim or play with legos, I can bake an apple cake or drink licorice tea, I can take the number 17 tram to the terminal station and have a look around, or I can catch a bus home to my parents to remind them how much I love them. In essence I can do whatever I want, whenever I want to. I’m incredibly lucky!
This goes for most of us in Norway, in the rest of the Western world. We are so blessed and have so many opportunities, even on our most ordinary days, that we forget something important. The fact that happiness hides among the simple things.
I don’t care about money or prestige. I care about the little things. My life is packed with great people, everyday luxuries and all kinds of possibilities. Sometimes the many joys hit me like a tidal wave, and my smile becomes even bigger than normal. There is always a reason to smile, and oftentimes I smile simply because I have no reason
not to smile. That makes me feel a bit nutty, but in the best possible way. Then I wonder if it shows. If I’m glowing or something.

Reklame

28 tanker på “On happiness

 1. Du skriv så utruleg fint, Synne! :) Slike blogginnlegg gir meg eit perspektiv på ting som eg ikkje alltid klarer å sjå når eg sit og skriv heimeeksamen. For det er som du skriv at me kan velgje, me har moglegheiter og me har fridom. Å kunne gjere det ein vil, å ha eit reelt val er noko me ikkje alltid tenkjer over, men me er faktisk heldige. Og så prøver eg å hugse på at «Hverdager er de flotteste. De er fulle av eventyr» (A.C.Vestly). Takk for eit kjempebra blogginnlegg! :D

  Liker

  • Hjertelig takk, Silje! Håper hjemmeeksamenen gikk bra! Du har helt rett i at vi har lett for å ta friheten og mulighetene for gitt, og nettopp derfor synes jeg det er så viktig å glede seg litt ekstra over disse tingene… For et flott sitat! Vestly skjønte greia, hihi. Riktig god helg til deg!

   Liker

 2. Takk for et gledespredende og viktig innlegg! Jeg er selv en person som kjenner på de vonde følelsene ganske ofte – noen ganger er det nesten slik at jeg setter av tid til å være trist og akseptere at det er greit å være det. Jeg trenger slike perioder. Det som er viktig, er evnen til å vende tilbake og omfavne lykken som finnes i hverdagen. Huske at den er tilstede.

  Liker

  • Det er selvfølgelig helt greit å være nedfor i perioder. Jeg er likevel helt enig med deg – det er viktig å kunne variere med å være lykkelig, hihi! Selv takk, fine!

   Liker

 3. Dette var kjempefint, og en viktig påminnelse! Jeg er enig med deg, det viktigste er ikke å gjøre det bra, men å ha det bra <3

  Liker

 4. Du,altso! No innsåg eg at eg eigentleg har sakna å lese bloggar, desse kvardagsgledene du og so mange andre er so gode på. Bloggverda har kome litt på avstand no under bachelorskrivinga (og fordi eg har hatt so mange fine folk og gleder rundt meg, og fordi eg gløymer å ta med kameraet og berre lagrar alt i hjartet).

  Men no er oppgåva ferdig, so då får eg kanskje tid til å kose med litt meir med dei gode rapportane dine.

  Liker

 5. Så herlig å lese! Jeg skrev faktisk et innlegg om lykke selv, for et par dager siden. Det er de små tingene som er viktige. Jeg har heller ikke fast jobb eller mye penger, men jeg er faen så lykkelig fordet! ;) Og du, den gløden du skriver om heter aura ;)

  Liker

 6. Så koselig innlegg, blir glad av å lese det. Og jeg er ofte glad selv for det er mye å glede seg over i livet og de tingene jeg ikke har vil komme etter hvert og i mellomtiden handler livet mye om å kose seg med alt det fine man faktisk har og å sette ekstra pris på det :) Ha en strålende fin dag og takk for et svært oppmuntrende innlegg =D

  Liker

 7. Så fint! Når eg starta å lese bloggen din fikk eg faktisk litt følelse av at ingen kan være så glad heile tida eller sette pris på alt som du – men det er jo ganske enkelt. Eg har begynt å løfte blikket når eg går i byen, huskar at du skreiv om det en gang. Så mange fine tak det fins! :D Så den følelsen eg hadde i starten når eg las her inne forsvant fort. No går eg inn her om eg er trenger litt positivitet og optimisme i kverdagen – nei rettelse, eg går gjerne inn kver dag fordi eg håpar du har lagt ut et nytt innlegg. Penger (mangel på penger), planlegging, kverdag, eksamen, ingenting føles så lykkelig ut akkurat no, men dette innlegget fikk meg å bli litt glad igjen. Jorda trenger positive folk som deg, som ser gleden i dei små tinga!

  Liker

  • Å, for en fin tilbakemelding å få. Jeg setter stor pris på de ærlige, gode ordene dine! Det er så koselig å høre at innleggene mine kan lyse opp litt innimellom. Håper eksamenstida går greit, at pengemangelen er forbigående (jeg vet hvordan du har det!) og at lykken vender tilbake til deg, hihi. Jeg ønsker deg massevis av hverdagsglede og ei herlig helg! Tusen takk!

   Liker

  • Takk, det er du som er god! Jeg har også perioder hvor jeg kunne vært enda flinkere, men jeg tror det er helt naturlig at humøret vårt endrer seg litt iblant. Heldigvis er vi er hverdagsgledene omkring oss hele tida, enten vi ser dem eller ikke, hihi. Ha ei fin helg!

   Liker

 8. når andre snakker om det, og du snakker godt bra ; denne ideen («on happiness» ) er ofte malt i form av frihet, og ønsker. og jeg liker også å tenke på det. men dette sitatet er nesten laget for deg : («saint thomas»: – «alle elsker god bra, i den forstand at det er rent, klart.» Question 26). og – («de som allerede har» vesen «, som denne som ren, og beholde all sin styrke.» Veritate av 21 «), men på et annet nivå: den (ønske), gå. til «mangel» på veien til fantasy, for (kastrering -Unnskyld meg for ordet -) og Språk ordene vi frigjør akkurat som det er for de tingene de elsket objekter, jeg liker også friheten til å del med det ;. som til å ha mange .. du forklarte vakre ting, og dette er raus, og de som ser ut som deg. Akkurat å si nå ; på denne våren jeg bare finne ut at jeg kunne redusere denne tingene til ordet av bevissthet og følelse ( liksom mine katter) : som tiden , går for fort, som en jordisk element hold ned fra seg selv , i år ; og at «happiness» er redusert til å motta solen på huden , har gode blomster dufter (sjørøyk , akasie blomster , syringer, roser ). så , jeg tenkte ikke så veldig høyt på det ; men temaet dine for dagen var kult :) :)

  Liker

 9. Jeg kjenner det er vanskelig å ha problemer med å oversette ord («hans eget vesen»). du er bedre på fransk, mer enn meg på norsk. jeg beklager. jeg er skamfull .

  Liker

  • Det er dessverre mye i disse kommentarene som jeg ikke helt forstår, men jeg er enig i at det ligger mye lykke i sol, katter og velduftende blomster! Hurra for de små gledene!

   Liker

 10. Thank you for always reminding me to find joy in the little things. This post just made me smile and truly though I’ve never met you in person, you really do radiate happiness! Especially when the internet isn’t always the brightest place, you bring light to it! :)

  Liker

 11. Tilbaketråkk: Patchwork: May | Et dryss kanel

 12. Tilbaketråkk: A trip to Paris and 15 reads | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..