Everyday differences in England

Kulturforskjeller er herlig. Når man lever hverdagslivet sitt i et annet land, selv et land vi ser på som ganske likt vårt eget, gjør de seg gjeldende på både den ene og den andre måten. Nå er det tre måneder siden vi forlot London, og jeg har tenkt litt på hva som pleide å være annerledes i det daglige.

Her kommer altså ei liste over små og store ting som er forskjellig når man kommer fra Norge og bor i England!

– Køkulturen. Den er fenomenal. Britene venter på tur, de er tålmodige og strukturerte. Jeg har lest et sted at dette bunner i en slags stilltiende forståelse av at alle kommer fram til slutt, alle får med tida. Det føles definitivt slik hvis man for eksempel står og venter ved to heiser, og når den ene heisen åpnes og den ene delen av folkemengden går inn, blir den andre delen stående og vente på sin heis. Den kommer snart, dette går fint. Dessuten vet alle hvordan man skal oppføre seg i ei rulletrapp – man står på høyre side og går forbi på venstre. Turister er lette å få øye på, for de står midt på trinnet, slik at ingen kan passere.

– Målesystemet. Yards, pounds, stone, feet, miles og inches brukes fortsatt i dagligtalen, og kan være ganske så forvirrende for oss som er vant til det metriske system. Melka kommer ikke i literskartonger, men i søte flasker på en pint.

Breakfast / etdrysskanel.com– Tabloidavisene. De er sååå mye verre enn hva vi er vant til hjemmefra. De boltrer seg i paparazzi-bilder og persondrama, de trykker rykter og usannheter, de byr på lettkledde midtsidepiker… For noe ræl.

– Pubkulturen. Selvfølgelig. Jeg savner den sånn. Det ligger puber overalt, og mellom fem og åtte er de alle stappfulle, for da tar folk seg en pint (en drøy halvliter) eller to etter jobb. Det er så koselig! Franskmennene har sin vin, og engelskmennene har sin ale. (Det er annerledes enn pilsnerølet vi får i baren her til lands – ale er mer komplekst og variert på smak, inneholder mindre kullsyre og serveres ved litt høyere temperatur.) I Norge blir man gjerne uglesett og stemplet som alkoholiker hvis man drikker hver dag, men i England er det helt normalt. Det å ta seg én øl er ingen stående vits, som her hos oss, det er noe folk praktiserer. Gjerne i dress eller drakt, fordi de kommer rett fra kontoret. Det handler ikke om alkoholen; man tar seg et glass fordi det er fint å samles utenfor arbeidsplassen, fordi det er godt og sosialt. (Hvis britene faktisk drikker for å bli fulle, derimot, tyr de gjerne til shots. Plutselig er det noen som har spandert sprit på hele bordet. Det er uvant – og skummelt, haha!) Forresten er det fortsatt slik at de fleste damer drikker half-pints heller enn hele pints. Ølglass i ordinær størrelse er liksom forbeholdt menn. Spar meg for de holdningene der, altså. Jeg er stor jente og vil ha en stor øl, takk.

London / etdrysskanel.com– Doble kraner. Åh, jeg skulle sånn ønske at dette bare var en hul klisjé, at det ikke lenger var slik, men nei. Vaskeservanter er stort sett av typen med to kraner, slike som er utformet for at man skal kunne ha propp i sluket og tappe i vaskevann med behagelig temperatur. De er selvfølgelig aldri utstyrt med proppen, for hvem ville vel finne på å lage seg vaskevann på et offentlig toalett? I stedet må man velge mellom å skru på det iskalde eller det glovarme vannet, og bedrive håndtortur hver gang man skal vaske seg. Idiotisk.

– Tekulturen. Britene drikker stadig store mengder te; denne klassiske stereotypien består! Det er ikke nødvendigvis god te, det er som oftest tynt, kjedelig skvip fra pose. Her i Norge har vi jo fått en slags terevolusjon de siste ti årene, og man får kjøpt alskens spennende ting i løsvekt, så folk eksperimenterer med grønn te, hvit te, oolong og årgangste. Disse tingene er jo tilgjengelige i England også, men når folk tilbyr deg «a cuppa», er det stort sett bare én type te de sikter til. Det masseproduserte, svarte standardbrygget som familien har sverget til i generasjoner. Enten Twinings, Lipton, Barry’s, PG eller Tetley. Gjerne med masse melk og sukker. Vanen er viktigere enn smaken, liksom.

London / etdrysskanel.com– Tohjulinger med L. Merkelig nok er 90 % av alle Londons mopeder og lettmotorsykler utstyrt med en rød L, en sånn man setter på for å vise at føreren er under opplæring. Man kan jo være så naiv å tro at absolutt alle holder på å ta lappen, men det handler nok mer om at de håper folk skal ta hensyn til dem, og at de vil kjøre som gærninger uten at det blir slått ned på.

– Mildere klima og høyere luftfuktighet. Dette er jo ingen overraskelse – England ligger lenger sør enn Norge, og ettersom De britiske øyer er nettopp øyer, er det mye mer fuktighet i lufta enn her. Det medfører flere og større insekter, mer mugg og råte og mer krusete hår, men samtidig betyr det grønt gress og blomster i bedene gjennom hele vinteren.

London / etdrysskanel.com– Venstrekjøring og -gange. En kjent klassiker! Bilene har rattet på venstre side, og alt er motsatt i trafikken, og som fotgjenger skal man stå til høyre og gå til venstre. Jeg synes faktisk sånt er lettere å venne seg til enn fra – jeg kan fortsatt være usikker på hvor jeg skal se når jeg skal krysse en vei her i Norge, eller prøve å sette meg inn på feil side av bilen. Full forvirring, hoho!

– Prisforskjellene. Husleiene er omtrent like høye som i Oslo og Paris, etter min erfaring, men mat og uteliv er langt rimeligere. På den annen side er London faktisk en av verdens dyreste byer når det gjelder kollektivtransport. Ta for eksempel månedskort, slike man jo gjerne kjøper når man bor i en by og vil kunne reise fritt omkring, av typen som i Oslo koster rundt 750 kroner for en voksen. Det tilsvarende koster 2500 kroner i London. Absurd! Som londoner kjøper man kontantkort i stedet, og fyller på med jevne mellomrom. Oyster Card <3

London / etdrysskanel.com– Potetgull. Britene tror at det er mat? Voksne mennesker kan finne på å spise en pose potetgull og kalle det lunsj, og det er vanlig å sende porsjonsposer med barna på skolen hver dag. Ikke rart de blir stadig tyngre, kanskje.

– Klasseforskjellene. Dette er noe av det mest frustrerende ved det britiske samfunnet, synes jeg. Det er fortsatt slik at de som blir født med rett etternavn får alle dører åpnet for seg, mens andre må slite hele livet for å oppnå de samme mulighetene. Om de sistnevnte lykkes, må de hele tida forsvare arbeiderklassebakgrunnen sin, mens de ressurssterke bombarderes med mistro og misunnelse fra de som føler seg forbigått. På den ene siden av byen har folk herskapshus, sportsbil, nanny og barn som går på privatskole, og på den andre siden har folk tre jobber for å kunne kjøpe mat, betale strømregningen og kanskje gi barna sjansen til å studere. Det finnes selfølgelig sosiale forskjeller her i Norge også, men godene i vårt samfunn blir likevel langt mer rettferdig fordelt.

London / etdrysskanel.com– Teppegulv. Nok en klassiker! Britene bryr seg ikke om allergier og inneklima. De vil ikke at det skal være lett å gjøre rent. De fnyser av parkettgulv (man ser det jevnlig i sånne boligjakt-programmer, dersom en internasjonalt innstilt sjel har vært modig nok til å rive ut gulvteppet). De vil ha tykke, myke vegg-til-vegg-tepper, helst i alle rom. I vårt bygg var det teppegulv i oppgangen. I OPPGANGEN, det var det første som møtte oss innenfor ytterdøra, mellom de ulike leilighetene. Som om huseieren ville forsikre seg om at mest mulig skitt utenfra fikk bli med inn, til glede for alle.

– Hjemlevering. Dette kommer jo sakte, men sikkert hit også. I London har alle de store dagligvarekjedene ordninger for hjemlevering av matvarer, slik at man slipper å gå i butikken, og det koster gjerne bare en femtilapp i måneden for så mange leveranser man vil. Ethvert spisested som tilbyr ta-med-mat tilbyr også å kjøre maten hjem til deg, og det er som regel helt gratis. Her til lands må man jo gjerne ut med hundreogfemti kroner! Det er også slik at nettbutikker tilbyr gratis levering (ikke bare postforsendelse, men levering på døra) når man handler for en viss sum. For eksempel kan man kjøpe en eske med vin og få den rett hjem uten kostnad. SAVN.

Wine– Solkrem. Britene er kjent for å være bleke, rødhårede og fregnete, og selv om de egentlig er like varierte i utseendet som alle andre, tar de ingen sjanser når det gjelder å beskytte huden sin mot sola. Det er vanskelig å oppdrive noe med mindre enn faktor 30 – det meste i butikkene har 50. I sommer endte vi opp med å spørre pent om våre besøkende kunne ta med seg en vanlig åtter fra Norge.

– Regulering av alkohol og fyrverkeri. Det er ikke noe stress å kjøpe en liter med vodka på en lurvete kiosk klokka tre om natta, men hvis du vil gi barna stjerneskudd på nyttårsfesten, da må du oppsøke egne butikker med fyrverkerilisens.

– Rør og isolasjon. Britiske boliger slutter å fungere i minusgrader. De bygges gjerne bare av uisolerte betongvegger, så det blir ofte like kaldt inne som ute, og vannrør legges ikke inni eller under huset, men utenpå. Det sier seg selv at det ikke skal mye frost til før rørene tetter seg eller springer lekk. Dette er jo bare dumt.

London / etdrysskanel.com– Brød. Vi skandinaver skal ikke ta gjærbaksten vår for gitt! Selv den kjedeligste kneipp er skikkelig mat i sammenligning med den kritthvite loffen, oftest ferdig oppskåret og stappfull av konserveringsmidler, som engelskmennene foretrekker. To skiver loff med syltetøy er en helt vanlig lunsj for skolebarn – det er jo bare luft og sukker! Grovbrød kan være skikkelig vanskelig å oppdrive på vanlige butikker, så det er best å gå på bakeriet. Det er ikke sikkert at de har det der heller, da. Det er tross alt for helsekost å regne.

– Vaskemaskin på kjøkkenet. Den er gjerne intergrert i kjøkkeninnredningen, og de fleste briter foretrekker altså å vaske klær på kjøkkenet heller enn på badet. Jeg aner ikke hvorfor.

– Mer klor og kalk i vannet. Britisk vann er ikke særlig godt, men man blir vant til det etterhvert (og etter tre årsopphold i ulike land har jeg visst mistet evnen til å smake klor i det hele tatt). Det dannes et belegg av kalk på alle kraner, og vannkokeren må renses jevnlig med eddik eller sitron. Vannet sliter på hud og hår, særlig i lengden. Vi nordmenn er jo bortskjemte med veldig rent og godt vann. Heldiggriser!

Om noen skulle være i tvil: Jeg er og blir anglofil, og London er og blir min favorittby. Lengter tilbake.

Har jeg glemt noe, dere? I så fall er det bare å si ifra! Jeg tar meg ei brødskive med brunost så lenge.

– – – – –
In other words: Cultural differences are so fun! They appear over time when you live your everyday life in another country, even a country which is pretty similar to your own. These are some of the things I noticed during our year in London.
– The imperial system. It’s so confusing, but not without charm, and I love the cute pints of milk. – Prices. Rents are high, but we’re used to that from Norway, and food and drink is quite a bit cheaper. Public transport, however, is very expensive in London. – The pub culture. Love it and miss it! – The tabloids. My goodness, they are so tacky, with their paparazzi photos and their sensationalism and their scantily clad girls. – The fact that every driver on two wheels (on mopeds and motorbikes) seems to be in training. 90 % of all the bikes you see in London have a big red L on the back, probably so that delivery guys can drive like maniacs. – Regulation of alcohol and fireworks. You can buy a bottle of vodka at any little kiosk in the middle of the night, but to buy sparklers for Bonfire Night you need to find a place with a special license. – Crisps. It’s not food, people. – Double faucets. You have to choose between washing your hands in ice cold water or scolding hot water. – Tea. An oldie and a goodie! The English still drink lots of tea, and it’s not interesting or varied stuff, it’s mainly those boring teabags from one of the big brands. Could it be that the habit is more important then the actual taste? – Carpeted floors. Another classic. Why on earth would you want that all over your house? It’s hard to clean and makes the air heavy to breathe. Where we lived there was even a full carpet in the hallway between the apartments, as soon as you came in through the front door, which soaked up all the dirt from outside. Yuck. – The queues. The Brits really know how to form an orderly line and wait their turn. It’s lovely. They also know how to use escalators; you can easily tell who’s a tourist when they block the passage. – The whole class thing. We do not have nobility in Norway, and so those traditions and attitudes have disappeared, and our society is more equal. It seems like tings are evening out in England too, though! – Home deliveries. I love how this is so normal and so cheap! In Norway they charge you fifteen pounds extra! – Plumbing and insulation. British houses, man. Why are the pipes outside, so that they clog or burst when there’s frost, and why is there no insulation in those concrete walls? get your act together, British builders. – Sunscreen. I dare you to find one that’s not a full sun block, factor 30 and 50 seems to be the norm. – Bread. Dull white pan bread with no substance and no taste, pre-cut and full of preservatives. We Scandinavians like the proper, wholemeal stuff. – The climate is milder and the humidity is higher. This is no surprise, but it’s so odd to see green grass through the winter! – Brits want their washing machine in the kitchen. Strange. – Driving and walking on the left. This is quite easy to get used to, but now I’m confused when crossing the road here in Norway! – – The water contains lots of calcium. Oh, looks like it’s time to treat the kettle with lemon juice again… We Norwegians are so spoiled when it comes to water, though, with our mountains and glaciers.
If anyone’s in doubt: I’m still a hopeless anglophile, and London is still my favourite city in the world. I miss it loads. Let me know if I’ve forgotten something!

Reklame

24 tanker på “Everyday differences in England

 1. Kjenner meg veldig igjen fra tiden vi bodde i England! Husker det var en helsekost i byen vi bodde som hadde Wasa knekkebrød, og det var sårt tiltrengt. Ellers var en ting som jeg kjente på (og som var kjipt) at de henger en del etter med likestilling i forhold til oss. Det er kanskje bedre i London (?), men vi bodde på gård i et tradisjonelt område og der var det tydelige kjønnsroller og -regler.

  Likevel. England altså. Fineste, fineste England. I år er første gang på flere år jeg ikke har vært der, og savnet er altfor stort! Next year…

  Liker

  • Jaaaa, fineste England! Bonus når man finner knekkebrød, hoho!
   Jeg har også fått inntrykk av at likestillingen henger etter, men slik er det jo dessverre i de fleste land sammenlignet med Norge. (Det var for eksempel mer merkbart da jeg bodde i Paris, synes jeg.) Har hørt at på arbeidsplasser, for eksempel, er det mer kvinnediskriminering og dårligere rettigheter enn hva vi er vant til her hjemmefra. Det kan nok også godt hende at det er forskjeller mellom by og land, og enkelt ting henger jo fortsatt igjen overalt, som det med halfpints til damer. Det var ofte slik at jeg var den eneste dama i lokalet som satt med en ordentlig pint, og flere ganger var det faktisk menn som kommenterte på det. Yes, I can handle a full pint, mate!

   Liker

  • Det er helt sant, det er jo et eget måltid i tillegg! Det var riktignok ikke noe vi ble «utsatt for» i noen særlig grad, for det er jo stort sett noe folk spiser hjemme hos seg selv, men jeg husker jo at vi pleide å få et slikt mellommåltid i Irland. Koselig, synes jeg!

   Liker

 2. Nå har jeg aldri bodd i England, men i Irland. Husker så godt at en venninne hadde vegg-til-vegg teppe på BADET. Trenger ikke beskrive hvordan det én gang hvite teppet så ut rundt toalettet etter veldig mange år? (Kollektiv, studenter, blir kvalm bare jeg tenker på det…)

  Husker jeg hadde noen svarte kjeler som alltid var dekket av et hvitt belegg inni pga kalken. Og Tesco leverte på døra, ja, det var så digg! En veldig svett mann kom inn med alle varene og plasserte på kjøkkenbenken – tror det kostet ti kroner eller noe per levering på den tiden… :)

  Elsket denne listen! Kan kanskje legge til at de går ekstremt tynnkledd? Husker jeg gikk med stilongs under buksene mens andre gikk i korte skjørt? Mulig dette var et irsk fenomen, altså.

  Elsker bloggen din, Synne. Jeg følger med og smiler hver gang jeg ser et nytt innlegg! Bor i USA nå og etter valgresultatene i natt ble jeg plutselig veldig keen på å flytte tilbake til Dublin. Minus gulvteppet vi også hadde i oppgangen :)

  Liker

   • Tusen takk for fine ord, Kristine! Du er så god!
    Klassisk med kalkbelegg, og det er akkurat slik matvareleveransene foregår nå også. Sååå luksus å få alt rett inn på kjøkkenet! Det er helt hårreisende at noen kan finne på å legge gulvteppe på badet, altså. Kollektiv kan jo dessuten være ekle nok fra før… Jeg har ikke sett det på lenge, men jeg har støtt på det et par ganger, blant annet på et hotell. Vemmelig, haha!
    Jeg har jo også bodd i Irland ( <3 ! ), som utvekslingsstudent, og jeg kjenner meg godt igjen i det du sier. Jeg tror det er en reaksjon på skoleuniformene (jeg gikk i hvert fall på katolsk jenteskole, hvor det var strenge regler for sømmelig antrekk) – både gutter og jenter får veldig behov for å uttrykke personligheten sin og/eller «strut their stuff» i klesveien på fritida! Jentene var stort sett iført åletrange, kjempekorte kjoler uten strømpebukse under, ja – uansett vær og årstid. Slik er det nok blant ungdommer i nabolandene også, og selv om jeg ikke pleier å vanke på nattklubber, ser man jo på køene utenfor at det å vise mye hud er viktig for mange. Blir frøsen av tanken, hoho!

    Liker

 3. Herleg innlegg!

  Sjølv har eg ikkje større erfaring med den britiske kvardagslivet enn det eg fekk med meg i løpet av eit to veker langt studieopphold i York, men kjenner att fleire av punkta dine. Særleg vegg-til-vegg-teppa var noko eg og mine norske medstudenter verkeleg ikkje forsto. Men eg saknar å kunne tinge mat og få den levert på døra – og eg tykte i grunn det var veldig triveleg å kjøpe mjølk på slike flasker (sjølv om smaken er betre her heime).

  Likt av 1 person

 4. Kjempeinteressant lesning! Skriv gjerne flere sånne innlegg, mange interessante observasjoner du har gjort. Mye av det du skriver gjelder også for Irland. Merkelig med disse dobbeltkranene og teppegulvene altså…

  Liker

 5. Herregud for et artig innlegg å lese! Jeg har bodd i London i to måneder nå og jeg satt og sa «så sant! Så sant!» høyt til venninnen min gjennom hele innlegget ditt. Det er så mange forskjeller, mange flere enn man egentlig er klar over før man flytter hit og har en hverdag. Veldig morsomt å legge merke til og tenke over, men så blir man litt nedfor når man tenker på hvor mange gode ting vi har i Norge som man tar for gitt før man plutselig ikke har det lengre. Vanlig kran og norsk vann for eksempel, åh det savner jeg!

  Liker

  • Haha, så morsomt! Ja, nettopp – en del av forskjellene kommer liksom ikke til syne før man faktisk bor et sted. Håper du trives i London (det gjorde jeg! <3 ) og at du ikke har for stor hjemlengsel. Alle de små tingene man tar for gitt i det daglige, og som man savner når man bor ute, er her og venter på deg når du flytter tilbake!

   Liker

 6. fornøyelse til å lese deg og lære godbit fra london kulture . jeg le nar du fortalt om milk : ( husket din ord om fransk vinflask ned i gate rubbish) .mange ting som du sa :- på «underground» walk ; avis tabloid , doblekraner , kultur pub … så sant ! er munterhet . her fra en fransk tekopp «de noel «( mandel smak), jeg lytter til radio på NRK («Leonard Cohen» og «Marianne») ;godt e idé om norsk litteratur. og en god bok i nattbord ; etter å ha kjøpt på» marché Aligre brocante » to gamle gullrammer i dag.

  Liker

 7. bare til å smile … fordi du sa at den britiske og øl er lov og enkelt. tvert imot blant nordmenn er ikke bra.
  – Matematikk Barmann Teller : 76 øl, mindre din alder, pluss 40 euro; er lik : det året du ble født !
     det fungerer … absolut ; is really great ! :)

  Liker

  • Takk! Ja, det er stor forskjell på holdningen til alkohol (og lovene som har med det å gjøre) i Norge og i England og Frankrike!
   Så hyggelig at du var på Aligre-markedet i helga. Jeg savner mitt gamle nabolag iblant. Ha en fin uke!

   Liker

 8. Haha! Helt enig på alle punkter!! Etter mine 8 år i London ble jeg heller ikke klok på kransystemet, for eksempel. Har de ikke fått med seg den praktiske énkrans- løsningen som brukes ellers i Europa? Jeg tror britene er over gjennomsnittet glad i å holde på sine egne, snodige tradisjoner. Og vegg- til- vegg teppe!! Skal si det var et styr da vi hadde en baby som til stadighet gulpet over hele gulvet. Ikke akkurat praktisk å rengjøre. Hos min svigerforeldre (i Skottland, riktignok) hadde de vegg- til- vegg teppe på badet/toalettet. Husker jeg fikk totalt sjokk første gang jeg var på besøk!! (Nå har de heldigvis vanlig badegulv…)
  Og jeg fikk mer enn nok av iskalde vinterkvelder, sittende med tepper og varmeflasker og varme kopper med te for å holde varmen.
  Men pub- kulturen!! Den savner jeg fortsatt..

  Liker

  • Å, så morsomt! Takk for hyggelig kommentar, Anne Lise!
   Jeg kan tenke meg at gulp i gulvteppet ikke er noe særlig, nei, og teppe på badet (jeg har også vært borti det tidligere) er bare helt uforståelig! Godt å høre at svigerforeldrene har byttet det ut, da.
   Ja, man må bare gjøre hva man kan for å holde varmen innendørs, når temperaturen og luftfuktigheten er omtrent den samme som utendørs, haha!
   Jeg savner også pub-kulturen veldig, med ordentlig ale, rimelige priser, tilbakelent stemning og alt det andre. Heldigvis finnes det i hvert fall mye godt importøl på polet som man kan kose seg med hjemme!
   God helg til deg!

   Liker

 9. Too many generalisations. Heard them all before . Did the writer live in the London bubble ? Quite an air of superiority from the author, typisk Norsk ?

  Liker

  • Hi, David! Thank you for your comment. Welcome to my personal blog, where I write about my life. This is not an article about generalisations, this is a list of my personal observations, based on my experience of life in London. I am not surprised that you already know of these cultural differences; as you may have seen, other people have commented that they can relate to different parts of this list, and many of these things are well-known, well-loved aspects of the two cultures. I wasn’t trying to be original, and I wrote this tongue in cheek. If you do not like my humour or my blog, that’s perfectly fine. If you’re looking to start a fight in the comments section, please look elsewhere.

   Liker

  • Oh, great, there are more of you.
   Hi, Paul! Welcome to my personal blog, where I write about my life. This is not an article based on research and facts, this is a list of my personal observations, based on my experience of life in London, written tongue in cheek. If you do not like my humour or my blog, that’s perfectly fine. If you’re looking to start a fight in the comments section, please look elsewhere.

   Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..