The crimson dress

Denne kjolen har jeg arvet etter moren min. Denne kjolen brukte hun for tredve år siden. Denne kjolen kan jeg bruke i dag, og det har jeg stor glede av.

Jeg er ikke egentlig ikke så glad i rødt. Hvis jeg skal bruke røde klær, vil jeg at de skal være dyprøde, burgunderrøde, skarlagensrøde. Som denne kjolen.

CrimsonBildet er tatt for en drøy måned siden, i romjula, i forbindelse med vårt store, årlige familieselskap. Jeg benyttet anledningen til å iføre meg den skarlagensrøde kjolen, ettersom jeg bruker den altfor sjelden, selv om jeg synes den er nydelig.

Denne fotside sjarmøren har et drapert, greskinspirert preg og skaper fin fasong. Det tette, tunge stoffet føles kjølig mot kroppen. Skjørtet har utallige folder og lever sitt eget liv når man beveger seg.

Kjolen er klassisk og elegant, men jeg føler likevel at det er noe litt spesielt ved den. Kanskje har det å gjøre med at den øvre delen har «splitt» på begge sider, slik at skuldrene kan titte frem?

CrimsonEller med det tynne beltet som surres to ganger rundt livet og ender i svarte, klirrende kuler?

CrimsonKanskje har det med å gjøre at Mor brukte denne da hun hilste på den kommende svigerfamilien sin for første gang? At hun møtte opp som fersk kjæreste til min fars lillesøsters konfirmasjon, blant alskens slektninger, med bankende hjerte og denne kjolen på?

Ja, det ligger nok der.
Ethvert pent plagg med historie blir enda mer verdifullt for meg.

Jeg kan bare forestille meg hvor nervøs min mor var, men jeg vet akkurat hvor fin hun følte seg.

– – – – –

In other words: This dress used to be my mother’s. She wore this dress thirty years ago. I get to wear it these days, and it’s a real treat, although I don’t normally opt for red clothes. If I’m going to wear red, I need the colour to be dark and deep. Crimson. Like this dress. It is Greek inspired and gives the wearer a nice shape. The fabric is heavy and feels cool on my skin. The long skirt has countless pleats and lives a life of its own when I move. It’s classic and elegant, and yet I feel there is something special about it. Maybe it’s got to do with the «splits» which shows the shoulders? Or maybe with the narrow belt that goes two times around the waist and has little pearls at the ends? Or maybe it’s about the fact that my mother wore this when she met her family-in-law to be for the first time? That she attended the confirmation of my father’s little sister with a hammering heart and this dress? Yes, that’s it. Any garment with a history becomes even more precious to me. I can only imagine how nervous my mother was, but I know how pretty she felt.

Reklame

29 tanker på “The crimson dress

 1. Så herlig Synne! :) Nydelig kjole, nydelig jente, nydelige bilder og nydelig skrevet! Flott å se et glimt av det koselige maleriet på døra også! Husker bildet med din mamma i denne kjolen, så gøy når en kjole kan tas fram på nytt etter 30 år. Kjenner meg ellers helt igjen når det gjelder røde klær, unntatt røde sko eller støvler, det vil jeg gjerne ha! :)

  Liker

 2. sv: takk for bursdag- og eksamensgratulasjon! Så hyggelig :)

  Å den kjolen kledde deg fint! Fargen og sånt :) Også morsomt med historier bak ting, jeg har egentlig aldri tenkt sånn om klær, men gjør det ofte med mine egne sko hah :)

  Liker

 3. oh ho! du har nesten slettet ut glansen av gamle røde messing kjøkken, som er der for dine føtter. og jeg kan ikke huske det spesifikke navnet på greske statuer eller sett slike farger («Tanagra», kanskje). Athena har noen glans og positurer, vellykket, sikkert! oi, jeg glemte mine sitater også …. kan – være en speileffekt? selv om det er, er det flott å finne slike skatter i hans foreldre garderoben.

  Liker

 4. Herre! For en nydelig kjole!

  Sv: Ja, puggelapper er geniale! Særlig på badet, så man kan lese dem gjennom glassdøra i dusjen! Både jeg og typen er sånne som liker å henge opp alskens greier på veggene, så du kan tro det ser ut som et lappeteppe i leiligheta! Haha! :D

  Liker

 5. Synes du kledde rødt veldig godt jeg! Det er noe fint og sentimentalt ved å bruke plagg og ting som man har arvet. Jeg har f.eks alltid på meg en gullring med turkis sten som moren min fikk til sin konfirmasjon. Alle som kjente henne kjenner igjen ringen på meg, fordi den var liksom så typisk henne. Det er fint å kunne bære noe videre gjennom flere generasjoner :)

  Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..