Galeries d’Anatomie comparée et de Paléontologie

Jeg klarer ikke begrense meg. Jeg tror det er grunnen til at det har tatt meg mer enn et halvt år å dele disse bildene, selv om jeg har gledet meg til å vise dem til dere, fordi jeg egentlig kanskje burde halvert mengden. Noen ting er bare for fete til at man kan utelate noe særlig.

La oss gå på museum i Paris igjen! Vi har jo utforsket flere slike sammen tidligere, som her og her. Nå har turen kommet til mitt absolutte favorittmuseum. En supersamling som ligger i Botanisk hage.

Vi besøker Galeries d’Anatomie comparée et de Paléontologie, altså galleriet for sammenlignende anatomi og paleontologi. Muséet er blitt en bloggfavoritt (for eksempel har Elsa, Sandra og Louise vist det frem), og det er ikke rart, for tøffere omgivelser må man lete lenge etter.

Hvis du ikke er så glad i døde ting, skal du få slippe å være med. Jeg, derimot, som liker sånt som er mørkt og mystisk og skrudd, synes dette stedet er supert. Et morbid skattkammer!

GAcP

Man kommer inn i et enorm, lys sal med fine art nouveau-detaljer, og det er fint i seg selv, men i tillegg er det fyllt til randen av skjeletter. Hvite knokler så langt du ser. Alskens vesener er representert, og de stirrer på deg med tomme øyehuler fra alle kanter av rommet.

GAcP
GAcP
GAcP
GAcP

Man kan bruke lang tid på å studere de forhenværende dyrene og se hvordan de er satt sammen.

GAcP
GAcP
GAcP

Langs veggene står glasskap med mindre skapninger og skjøre hodeskaller.

GAcP
GAcP
GAcP

De ulike artene er merket med latinske navn, skrevet på gulnede lapper med sirlig håndskrift.

GAcP

Noen eksemplarer skiller seg ut, slik at de ikke er helt sikre på hva det har vært!

GAcP

I andre skap står alle slags organer som er lagt på sprit. Hjerner på glass er ikke hverdagskost.

GAcP

Katter! Jeg liker dem best i live, men lar meg likevel fascinere av disse groteske versjonene.

GAcP
GAcP

Tenk å jobbe her, da. Jeg tipper man blir ganske miljøskadd av å skjære katter og mennesker i to.

GAcP

I den ene enden av salen finnes et utvalg anatomiske sjeldenheter, som de ganske enkelt kaller monstre. For eksempel kan man se en enøyd katt og en kalv med to sammenvokste hoder.

GAcP
GAcP

Jeg synes likevel at det er aller mest interessant å bare vandre omkring og ta meg god tid til å betrakte de ulike dyrene, de helt vanlige utgavene, for de er mer enn fascinerende nok i seg selv.

Elefant.

GAcP

Elg.

GAcP

Slange. Se på det stilige skjelettet!

GAcP

Hval.

GAcP

For et lekeland, dere!

GAcP

Det er flere etasjer i bygget, og nå er det på tide å gå fra første til andre. Trappa mellom dem kunne vært hentet rett ut av huset til The Addams Family. Slike detaljer er alltid en bonus.

GAcP

Fra andre etasje får man fin utsikt…

GAcP

…og så kan man gå inn i et rom med et overveldende antall skuffer med håndskrevne etiketter.

GAcP
GAcP

Her oppe finner vi den prehistoriske avdelingen, med mammuter og sabeltanntigre og annet kult.

GAcP
GAcP

Samt dinosaurer!

DINOSAURER, dere.

GAcP

Vi ser oss litt rundt! Jeg hviner og hopper litt innimellom, men det er bare fordi jeg er opprømt.

GAcP
GAcP
GAcP
GAcP
GAcP
GAcP
GAcP

At det går an! Noe så fett.

Blir man litt overveldet, kan man slå seg ned på en benk for å fordøye inntrykkene.

Jeg tok med dinosaurkjeks til oss, for her i Paris er de fortsatt i handelen.

GAcP

Passende proviant er prikken over i’en på et vellykket museumsbesøk, hoho.

Håper dere liker dette stedet nesten like godt som hva jeg gjør!

Jeg er glad for å kunne dele det med dere!

– – – – –

In other words: We have visited several Parisian museums together already (here and here, for instance), and now it’s time to explore my absolute favourite. The Galeries d’Anatomie comparée et de Paléontologie is a wonderful place filled with skeletons. Delightfully morbid and incredibly interesting! All kinds of creatures are represented; their white knuckles gleam in the light from the huge windows, and their empty eye sockets stare at you from every corner of the big room. Glass cabinets hold little animals and delicate skulls. Jars contain brains and other organs. Imagine working here, I bet you can develop some odd traits if you get used to cutting kittens and human heads in half… There are some anatomical rarities on display, like a one-eyed cat and a two-headed calf. Still I think the ordinary skeletons are the most fascinating, it’s just so cool to see how animals are constructed. Now, when we’ve had a good look around on the ground floor, we walk up the stairs that look like they came from the Addams Family home. (Details like these are always a bonus.) On the first floor there are prehistoric animals, like mammoths and sable tooth tigers. And  dinosaurs. DINOSAURS! Let’s look around among these extinct giants! I can’t contain my excitement up there, I’m all giggly. Oh, and I brought dino biscuits for us. I hope you like this place almost as much as I do!

18 tanker på “Galeries d’Anatomie comparée et de Paléontologie

 1. hehe! lenge siden at jeg ikke si : «Maren» alltid sagt så gode ting! Jeg kan ikke gjøre det bedre …
  Jeg kan bare gjøre annerledes: – Ja, de dynosaures alltid gjør meg redd: (bare, den arkaiske voldelige natur, kommer de tilbake som arkaisk manns minne).
    nemlig at jeg ikke er «evolusjonist» ikke «systemist», ikke «darwinistisk», ikke «mekanistisk» eller ikke, «vitalist».
    Men jeg kan, minner meg (jeg har sett på tv norsk) i forrige uke at vårt planetsystem er gått ved siden av en total eksplosjon av en nærliggende stjerne, og trøste meg i denne tanken til («rabbi Nachman av Breslov «- ikke noen gang lurt på vei til noen som vet : – du kan, ikke villede deg selv…»).
    oops! små katter!, de fortjener ikke dette. den du virkelig skremte meg!

  Liker

  • Heldigvis er det bare bilder! Det er så fint at Paris har noe for enhver smak, slik at de som blir skremte og redde av slikt, kan besøke andre museer i stedet. Jeg vet jo at du er flink til å benytte deg av kulturtilbudet! God helg til deg!

   Liker

 2. Hei Synne,

  En faisant un petit par ici, ce qui est arrivé de manière plutôt sporadique ces temps derniers, je me fais la remarque que je ne t’ai pas encore complimentée pour la qualité de tes images. Je les trouve très équilibrées, et toujours très bien cadrées. En résumé : intéressantes et agréables à regarder. Voilà. Cela devait être dit, et maintenant c’est fait.
  (Et je ne dois sans doute pas être le seul à être impressionné par la quantité de photos que tu peux accumuler à chacune de tes sorties…)

  Notat til dine lesere :
  Unnskyld for den lille avsides replikk, men Synne må vel opprettholde sin fransk, av og til, ikke sant ?

  Om det ikke er for sent, jeg ønsker deg, dine, og til alle dine lesere, et riktig godt nytt år.
  Med vennlig hilsen.

  Liker

  • Salut, geitost! Merci bien pour les mots gentils à propos de mes photos! Ils m’ont fait sourire. Je prenais beaucoup de photos depuis toujours, et enfin j’ai achété un vrai appareil de photo il y a quelques semaines. Je suis journaliste, alors il faut que je rend compte de la vie, ahah. Bonne année (pas trop tard, à mon avis!) et bon week-end!

   Liker

 3. Så stilig, så ut som om det var masse fascinerende å se der :) Dessuten liker jeg smått morbide ting godt selv. Og dinosaurkjeks <3 Det husker jeg at jeg hadde sansen for.

  Liker

 4. Å, kjære vene <3 Verdens flotteste museum! Skjønner at jeg bør komme meg til Paris en dag. (Og ikke bare fordi de har dinosaurkjeks!)

  Liker

 5. Huff! Tytti me, for å si det vagversk! Var ute og gikk i parken sist vi var i Paris, den er jo flott! Men innendørs, hutte meg tu! Er dette virkelig ditt yndlingsmuseum i Paris, skrekkelig sier nå jeg! Nei, tenk å kunne gå på noen av kunstmuseene, det er fint det!

  Liker

  • Haha! Ja, jeg liker slike ting – men jeg er veldig begeistret for alle galleriene og kunstmuseene også, da! Brukte mye tid på å utforske kunstscenen i Paris, og det var en fryd!

   Liker

 6. Å, jeg kunne godt tenkt meg å dra dit for å se! Og.. dinosaurkjeks, husker jeg hamstret med meg sånne da jeg var i Spania *sukk*

  Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..