On work and wages

Money / etdrysskanel.com

Jeg tjener mindre enn alle jeg kjenner, sånn omtrent. Det gjør meg ingenting. Jeg har nemlig større frihet enn alle jeg kjenner, sånn omtrent, og det er mye viktigere for meg.

Tanken om å skrive litt om (frilans)økonomi har ligget i bakhodet en stund, og da jeg fikk et ønske om det i kommentarfeltet forleden, ble idéen satt ut i praksis. Det er jo kjekt å kunne skrive om sånt jeg vet at noen vil lese om, og å kunne dele mine tanker og erfaringer på dette feltet!

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Det er viktigere å ha det bra enn å gjøre det bra. Sånn er det for meg, i hvert fall, og sånn synes jeg det bør være. Vi får ett liv utlevert, og jeg har ikke tenkt å bruke åtte timer hver dag på noe jeg ikke liker, bare for å tjene penger. Jeg vil ikke gjøre noe som føles feil for meg, kun for å fylle opp en konto. (Jeg har for eksempel aldri søkt på jobber i tabloide aviser eller kommersielle radiokanaler. Jeg har rett og slett ikke lyst. Noen vil sikkert fnyse av slike prinsipper, og det har de all rett til. Jeg kjenner for øvrig mange flinke folk som jobber i slike medier, altså!) Dette betyr i praksis at jeg jobber mindre enn jeg kunne gjort, men at jeg i større grad jobber med det jeg ønsker. Jeg disponerer tida selv, og trives veldig godt som frilanser, men jeg har langt mindre utbetalt i måneden enn folk med faste, trygge jobber. (Om vil ha tips til hvordan du kan tjene mye penger, må du altså lete et annet sted.) Dette er helt greit for meg, for jeg har ikke stort forbruk eller dyre vaner. Så lenge det går rundt, og jeg i tillegg har litt penger til overs som jeg kan bruke på sånt som gjør meg glad, er jeg fornøyd.

En annen ting jeg bør nevne med én gang: Jeg er ikke spesielt flink til å spare. Ikke bare for å spare, liksom. Hvis jeg har noe konkret jeg trenger penger til, derimot, er det stort sett ikke noe problem å legge til side en viss sum med jevne mellomrom. For eksempel har jeg spart opp til mange reiser og flere utenlandsopphold på den måten – både året i Paris og året i London var noe jeg forberedte i mer enn ett år i forkant. Det jeg synes er vanskelig, er å sette av mye penger til diffuse formål langt inn i framtida. Bolig, for eksempel. Jeg kunne nok fint gått gjennom livet som leietaker i stedet for boligeier, om jeg bare hadde meg selv å tenke på, for jeg vil helst fortsette med å dra ut og bo borte i perioder. Da passer det fint å slippe boliglån og forpliktelser. Nå har jeg jo riktignok en formidabel kjæreste å ta hensyn til, som er mye flinkere til å se det store bildet enn meg, og på sikt vil vi kanskje kjøpe oss et hjem sammen, så i den senere tid har jeg begynt med BSU. Jeg vet at det er fornuftig, men jeg liker det ikke. Jeg vil heller reise vekk pengene, hoho!

Jeg har aldri hatt fast jobb, for det har jeg aldri søkt på, for det har jeg aldri hatt lyst på. Jeg har derfor aldri fått lønn og goder som fast ansatt. Min inntekt og mitt personlige forbruk har alltid vært beskjedne. Dette er absolutt ikke noe jeg skammer meg over eller synes er pinlig. Det er noe jeg er helt åpen om og faktisk godt fornøyd med, fordi det krever en viss selvdisiplin. Jeg vet at overgangen fra fast jobb til frilanslivet kan være brå og brutal for noen, men vi mennesker er tilpasningsdyktige vesener. Alle kan justere pengebruken etter livssituasjonen, bare de får litt tid til å legge om vanene sine og tankegangen sin.

For dem som er litt usikre på hva frilansing egentlig innebærer: I stedet for å ha én arbeidsgiver som gir en lønn og trekker skatt, er man sin egen sjef. Man tar på seg oppdrag for ulike kunder (så mange man vil) og sender dem faktura for utført jobb. Når man får innbetalt pengene, lønner man seg selv og setter av penger til skatt, som man så betaler inn til staten. Dette kalles forskuddsskatt, fordi den beregnes utifra en prognose i begynnelsen av året. Man forteller staten hvor mye man tror man vil tjene, og så beregner de hvor mye man skal skatte, og så betaler man det selv underveis. Det virker nok skummelt for mange, men systemet er ganske enkelt å forholde seg til når man først kommer inn i det!

Jeg har satt opp ei liste over sånt som kan være kjekt å vite for dem som frilanser eller vurderer å begynne.

Noen generelle tips for frilansere:

 • Opprett et enkeltpersonsforetak og gå på Skatteetatens kostnadsfrie kurs, som alle nye foretakseiere får tilbud om. Sett deg inn i reglene som gjelder for ditt arbeidsfelt. Hva er skattefritt? Hvor mye skal jeg skatte? Må jeg tenke på moms? Dette er sånt som varierer.
 • Send ut faktura til kundene dine så snart et oppdrag er utført, og bruk standard 14 dagers forfall for å skape flyt.
 • Hold oversikt over fakturaene dine med et faktureringsprogram. Jeg bruker Conta Faktura, helt gratis, og er godt fornøyd med det!
 • Ha en separat konto for forskuddsskatt, og før skatten over dit med én gang du får betalt. Det er ikke dine penger.
 • Sett av litt mer til skatt enn nødvendig, så har du til en eventuell skattesmell (noe som er helt normalt for frilansere, nettopp fordi vår arbeidsmengde og vår økonomi er så utforutsigbar).
 • Tilpass forskuddsskatten underveis hvis du tjener mer enn forventet, slik at sjansen for skattesmell blir mindre.
 • Gi deg selv lønn når du har lagt av penger til skatt og faste utgifter. Den kan gjerne være lik hver måned, slik at du setter overskuddet vekk – om du tjener mindre enn vanlig i mars, kan du spe på med penger du la til side i februar, og slik skape kontinuitet og balanse.
 • Vær utadvendt og oppsøkende for å skaffe oppdrag. Som din egen sjef må du selv finne arbeid, så ta kontakt med mulige kunder. Trykk gjerne opp visittkort, bruk LinkedIn, ta initiativ.

Er det noe jeg har glemt? Om du selv frilanser og har gode innspill, gi gjerne lyd fra deg i kommentarfeltet!

Når vi først er så godt i gang på pengefronten, og ettersom jeg er vant til å ha beskjedne midler, følger jeg opp med ei liste til.

Noen generelle tips for alle med tidvis knapp økonomi:

 • Lag budsjett og før regnskap. (Her finnes det sikkert også gratisprogrammer man kan bruke, men jeg har bare satt opp mitt eget system i Excel – begynte da jeg var 17 år, da jeg først flyttet hjemmefra og måtte forholde meg til eget forbruk. Det er veldig praktisk å ha oversikt over hva pengene går til!)
 • Finn ut hva du egentlig synes det er verdt å bruke penger på, og kutt ned på andre ting.
 • Sett av 10 % av inntektene dine til sparing eller uforutsette utgifter, slik at du alltid har noe å falle tilbake på.
 • Ikke gå inn i butikker med mindre du faktisk behøver noe. (Det virker som at noen ser på shopping som en hobby, og det forstår jeg liksom ikke?)
 • Utsett nedbetaling av studielånet ditt i perioder når du har lite å rutte med. Man kan få betalingsutsettelse i inntil tre år, helt uten videre.
 • Ikke bruk penger du ikke har. (Jeg har aldri hatt kredittkort, for eksempel.)
 • Ta ut kontanter hvis du vet at du har lite du kan bruke. Hvis du for eksempel har tusen kroner i lommepenger til den siste uka før du får lønn, så gå i minibanken og legg dem i lommeboka, slik at de blir noe helt konkret og begrenset. Når de er borte, så er de borte.

Her er det sikkert mange studenter og frilansere som har egne tips! Kom gjerne med dem!

Om noen lurer på noe, skal jeg svare i kommentarfeltet etter beste evne.

I samfunnet vårt har folk en lei tendens til å tenke at det å lykkes er synonymt med å tjene mye penger. Er ikke det ganske rart, og ganske synd? Jeg synes man skal se nærmere på ordet. Lykkes. Lykke. Det handler om å leve lykkelig, hvis man er heldig. Jeg vil så mye heller være glad enn rik.

– – – – –
In other words: I make less money than pretty much everyone I know. I don’t mind. I have more freedom than pretty much everyone I know, and that’s more valuable to me. I think it’s so much more important to be well than to be wealthy. As a freelancer I make my own rules, and I love it. I’ve never had a steady job, because I’ve never applied for one. I have a modest income, but as long as it covers my expenses and I also have a little extra money to spend on stuff that makes me happy, I’m content. A reader asked me a question about my personal economy as a freelancer, and I’ve tried to sum it up, along with my thoughts on the whole subject, in this post.
I’m not quite sure how the whole tax thing works in other countries, so I’m not going to translate my list of recommendations for other freelancers, but the second one is a more general list of suggestions for everyone who has limited funds at times:
– Make a budget every month and write down all your expenses along the way. I’ve done this since I was 17, when I first left home and had to make ends meet on my own. It’s good to know where the money goes. – Find out what you actually think is worthy of your time and money, and stop spending on other things. – Put 10 % of your income aside for savings and as a buffer in case of unforeseen circumstances. – Don’t enter a shop unless you need something in there. (Some people see shopping as a hobby, and that’s something I just don’t understand.) – Don’t use money you don’t have. I’ve never had a credit card, only debit ones. – If you have a limited amount of money left to use at the end of the month, go to the ATM and withdraw it to make it more concrete and easier to keep track of.
There you have it! There is no shame in a modest income, if you ask me, because the most important thing is to be happy. Sadly, in our culture «being successful» is often interpreted as «making a lot of money». It think that’s no good – there is so much more to life than money, and I consider a happy person a successful one.
If you have any questions, or any tips of your own, let me know!

Reklame

25 tanker på “On work and wages

 1. Gode råd og tips! Alltid kult å se hvordan andre legger opp sin frilansing :D Nå frilanser jeg jo ikke så mye lenger. Men et annet tips herfra: Man MÅ ikke betale forhåndsskatt! Man kan også sette av en viss prosent for hver innbetaling, og holde av på en konto – og betale en gang i året. Jeg har alltid gjort det, og syns det er bedre enn å betale forhåndsskatt, siden inntekten min alltid har vært så varierende. En måned tjener jeg 50 000, en annen 0. Og da er det kjipt å betale den skatten okke som. Så jeg har alltid gjort skatteoppgjøret, og ventet på «baksmellen». Jeg har jo alltid pengene til den, men da må man betale bare én gang i året :D

  Veldig kjekt om man har litt altinn-angst slik som jeg har. Hehe.

  Liker

  • Det er et godt innspill, og et alternativ! Jeg vil nok anbefale folk å gjøre det på den «formelle» måten for dem som livnærer seg som frilansere på fulltid, for det gir mer oversikt, men hvis man studerer/er i deltidsjobb og frilanser litt ved siden av, for eksempel, kan man jo fint basere seg på baksmellen i stedet!
   Altinn, altså. Vår tidvis frustrerende, uforståelige og litt skumle venn.

   Liker

   • Helt klart! Lever man av frilansinga 100% er det smart å betale forhåndsskatten. Da har man kanskje litt bedre oversikt over inntekten også :D Men hos meg, hvor det har variert så mye, og jeg alltid har frilansa ved siden av studier, har det vært godt å kunne bare sette pengene til side – og tenke på det når jeg har tid :D

    Likt av 1 person

  • Jeg har også brukt denne metoden, men dynes ikke fungerer helt for meg. Nylig på det kurset Synne nevner over her, av skatteetaten fikk vi ganske streng beskjed om at dette ikke er måten det skal gjøres på, men de sa vel ikke akkurat «ulovlig»

   Liker

   • Nei det er vel ikke helt den beste måten å gjøre det, særlig ikke om man frilanser 100%. Men jeg bruker regnskapsfører, fordi jeg ikke takler å sitte med alt slikt selv, og så lenge de sier det er innafor så gjør jeg det bare slik :) Er jo også forskjell på om man har normal inntekt på foretak, eller har det som en bi-inntekt/ved siden av studier. Da er jo ikke inntektene de største, og dermed er det ganske lett å holde oversikt :)

    Liker

 2. Kjekt å lese! Enig med deg i at lykke ikke kommer av penger. Det aller viktigste er at man har et arbeid man liker og en arbeidsplass man trives på.

  Et tips fra meg til reiseglade kan være å få seg kreditkort fra feks Norwegian (flyselskapet). Man får prosenter på alt man kjøper, som man kan betale ut i flybilletter. Du må bare passe på å betale tilbake pengene til riktig dato for å slippe gebyr. Dette gjør jeg hver måned. Just nu har jeg 4-500 kroner som jeg gleder meg til å bytte mot en flybillett!

  Liker

  • Ja, det er godt vi er flere som tenker slik!
   Det er et godt tips. Jeg kjenner flere som har slike kort, det er visstnok en god greie! Selv er jeg altså ikke noen kredittkort-person, men jeg liker kundeklubber og bonusprogrammer og sånt – alltid kjekt å tjene opp fordeler!

   Liker

 3. Tusen takk for et nyttig og informativt innlegg!

  Og herrefred så befriende å lese, du har så rett… hvorfor slite seg ut/bruke SÅ mye tid av livet sitt, kun for å tjene mest mulig? Jeg er i en prosess med meg selv nå, der jeg prøver å frigi mer tid til meg selv og ting jeg liker som jeg bare aldri har A. tid til eller B. energi til slik som jeg lever nå. Takk takk takk :)

  Liker

 4. Dette var så godt og fint skrevet! Jeg er spirende journalist, og håper å en dag ende opp med en lignende jobb som du har, nemlig være min egen sjef! Takk for utrolig flotte tips, det motiverer meg veldig.

  Liker

 5. Var eg som ønska dette innlegget, takker og bukker! Mange gode tips og ikkje minst det om å ikkje la penger bli et stressmoment, men heller være glad i det man gjer!

  Liker

 6. Veldig, veldig fint innlegg! Jeg jobber mot en frilanshverdag nå, men tør ikke satse 100% ennå, da jeg ikke har nok omsetning (derimot hadde jeg sikkert hatt større omsetning om jeg turte å satse 100%). Liker tipsene din! Jeg har begynt å bruke fiken.no, det koster jo litt i mnd, men ikke spesielt mye, har mye bedre oversikt nå! Tidligere har jeg ikke betalt forskuddsskatt, så gruer meg fryktelig til årets skatteoppgjør, men har satt av penger til det, og lagt inn forskuddsskatt i år. Du har så fine tanker angående lykke og jeg er helt enig, nå jobber jeg i en dårlig betalt «vanlig» jobb og liker det så skikkelig dårlig. Målet er bare å få ting til å gå rundt liksom, elsker å kunne gjør det jeg liker, og ikke føle at man bruker opp tiden på nytteløse ting. Men jeg ser målet i enden av tunnelen, er bare forberedt på at det kommer til å ta litt tid.

  Liker

  • Takk, snille!
   Jeg kjenner flere som bruker Fiken og som er fornøyde. Så bra at det fungerer for deg også! Jeg skjønner at det er skummelt, både å stå overfor et slikt skatteoppgjør og å prøve å satse fullt som frilanser, men det går seg som regel til med tida! Håper det går bra med skatten og omsetningen, og at du etterhvert kan satse på nettopp det du liker, heller enn å måtte jobbe bare for å jobbe. Jeg krysser fingrene for deg! Det virker jo som at du har en god innstilling. Så lenge man er forberedt på at det kan ta en stund og at det krever en del arbeid, og at man ikke nøedvendigvis tjener fett som frilanser, er jeg helt sikker på at man kan lykkes – på den egentlige måten, hihi!
   Lykke til!

   Liker

 7. Interessant lesing og mange gode tips! :) Jeg er i en prosess nå hvor jeg virkelig vurderer penger VS livskvalitet, og da var det veldig godt å få en påminnelse om at det faktisk er viktigere å ha det bra enn å ha masse penger på konto. Det er så lett å sammenligne seg med andre og tro at man hadde vært lykkeligere hvis man bare hadde litt mer penger, men så er det jo ikke så enkelt.

  Liker

  • Så kjekt å høre! Enig, det føles som at vi lever i sammenligningens tidsalder, for alle deler bilder og oppdateringer fra sine tilsynelatende perfekte liv hele tida og overalt, og det er fort gjort å føle at man ikke er bra nok. Vi må bare gjøre vårt beste for å stå imot presset, og fokusere på vår egen lykke heller enn andres!

   Liker

 8. Tilbaketråkk: 2017 in retrospect | Et dryss kanel

 9. Tilbaketråkk: My March | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..