Travel guide: Bangkok

Her kommer noen anbefalinger for dem som skal til hovedstaden i Smilets land!

(Dette innlegget hadde jeg helt glemt, om jeg skal være ærlig. Takket være Liora og Olivia, som begge har vært i Bangkok nylig, fikk jeg påminnelsen og oppmuntringen jeg trengte. Nå er det tre år siden jeg tilbragte to uker i Thailand, men det føles ikke slik, for landet gjorde et stort og varig inntrykk! Denne lille guiden er forresten basert på en tekst jeg skrev for nettmagasinet Oh Chérie i sin tid, og bildene er små fordi de ble tatt med det gamle kameraet mitt. Sånn, da er forklaringene overstått – nå til tipsene, hoho!)

Bangkok er en stor, variert og veldig livlig by. Her kan man utforske i dager og uker, og selv om noen deler av byen er preget av høyhus og åttefelts veier, er det mange strøk som har sjarm til tusen. Byen oppleves som en spennende blanding av tradisjonelle, orientalske verdier og vestlige impulser. Her finnes noe for alle!

A hint of BangkokRestaurant: May Kaidee Samsen
Uformell vegetarrestaurant med innholdsrik og spennende meny, som også tilbyr kokkeleringskurs og ta med-mat. Her kan man spise seg veldig mett for en rimelig penge. Alt de lager er godt!
33 Samsen Road

Severdighet: Wat Pho
Dette tempelområdet er Thailands kanskje aller mest storslagne samling helligdommer. Man kan gå rundt i timevis blant spir og kupler og statuer, og beundre utskjæringer og malerier og mosaikk som ikke er til å tro. Wat Pho representerer hele landets stolthet, tro og tradisjoner. Her finnes blant annet nasjonens beskytter, en liten Buddha-figur i jadestein, som kalles Smaragd-Buddha og har fått sitt eget tempel. Her kan man også beskue den liggende Buddhaen, som med sine 43 meter er blant de største. Wat Pho er overraskende og overveldende. Kle deg sømmelig (dekk til skuldrene og knærne) og sett av god tid!
Sanam Chai Road og Maharaj Road

Bangkok

Vintage: Markedet ved jernbanen
I en slags hall ved et gammelt jernbanespor ligger et lokalt marked hvor folk stort sett ikke snakker engelsk i det hele tatt, så uansett hva du spør om, sier de gjerne «same, same». Her fant jeg to flotte vintage-kjoler for en slikk og ingenting! Man må inn i markedshallen og trenge seg frem blant små, bestemte folk fra nabolaget, og det er varmt og tett og bråkete, og det finnes ikke prøverom, men man kan gjøre virkelige kupp. Dette stedet har ingen hjemmeside eller offisiell adresse, virker det som, men det ligger ved Nana Tower, rett ved de gamle jernbanesporene som krysser Sukhumvit Road, ved monorail-stasjonen Phloen Chit.

Severdighet: Blomstermarkedet
Et fyrverkeri av farger og lukter. Her samles flere hundre forhandlere blant butikker og boder og kjerrer, og forsyner hele Bangkok med blomster. Det florerer i små markedshaller, i smale smug, i kurver og tønner, på lasteplan. Blomster så langt øyet kan se og nesa kan fornemme. Alle typer du kjenner til, og alle du ikke visste at fantes. Her handles det døgnet rundt, men den beste besøkstida er tidlig morgen eller tidlig kveld. Man trenger ikke nødvendigvis kjøpe noe for å ha glede av blomstermarkedet. En opplevelse i seg selv!
Chak Phet Road og området rundt, ved Memorial Bridge

Flower MarketLunsj: Gatemat
Bangkok er et Mekka for matentusiaster. En skikkelig smeltedigel av asiatiske kulturer og internasjonale kjøkkentradisjoner. Thailenderne liker å lage og spise maten sin utendørs, og man får kjøpt hva som helst hvor som helst på gata. Vel bekomme! Man trenger stort sett ikke å bekymre seg for hygienen – konkurransen er så stor at ingen kan risikere å servere dårlige saker. Ha det gøy med å gå gatelangs og utforske de bungnende bodene. Her er det både varmt og kaldt og vått og tørt å velge mellom! La deg friste av alskens friske frukter og bær, grillede grønnsaker og boblende gryter, fisk og kjøtt og skalldyr, pasta og ris og supper, nøtter og snacks, ferskpresset fruktjuice, bubble tea, kokosmelk rett fra store, grønne nøtter som ligger på is… Ingen trenger å gå sulten i Bangkok!
Banglamphu er et godt område, og Chinatown, men gatemat ser man stort sett overalt i de hverdagslige delene av byen

Park: Lumphini
Dette er byens grønne lunge. Et enormt område med velholdte plener, flotte trær og blomster, en kunstig innsjø og skyskrapere på alle kanter. (I så måte minner den om Central Park i New York, og det er dessuten røykeforbud her som der.) I denne parken får man fred for støy og eksos, i alle fall for en stund. Her finnes bibliotek, båtutleie, servering og massevis av digre varaner som får gå fritt (!). Her er det også mange bord og benker, og det kan være fint å vite, for ellers i byen er det få sitteplasser å finne langs gatene. For et grønt, avslappende avbrekk, sett kursen mot Lumphini-parken.
Mellom Rama IV Road og Sarasin Alley

Lumphini ParkKaffebar: Blanket & Bean
Det kan være virkelig vanskelig å oppdrive god kaffe i Bangkok. Vil du ha skikkelig kaffe som er brygget med kjærlighet, bør du oppsøke Blanket & Bean. Dette er et knøttlite sted med en håndfull sitteplasser og rom til leie i andre etasje. Det er fort gjort å gå forbi, for fasaden er lite oppsiktsvekkende. To blide damer tar seg god tid når de tilbereder kaffekoppen din, og de vet virkelig hva de holder på med.
5 / 7 Soi 4 Sukhumvit Road

Massasje
Det virker kanskje selvsagt, men thai-massasje er virkelig verdt å prøve når man først er i Thailand. Massasje er en viktig del av kulturen, og prisene ligger laaaaangt under det norske nivået – en hel times behandling koster gjerne rundt åtti kroner! Man skiller mellom to typer kroppsmassasje: En tradisjonell form hvor man beholder klærne på mens massøren bøyer og tøyer ulike deler av kroppen, og en mer moderne form hvor man kler av seg og massøren bruker aromatiske oljer. Kan du ikke velge? Prøv begge deler!

Severdighet: Wat Arun
Det karakteristiske Wat Arun, Morgengryets tempel, er blitt et bilde på Bangkok selv. Den spesielle formen skal forestille et fjell som står sentralt i buddhistisk mytologi. Dette oppsiktsvekkende bygget ligger ved elva Chao Praya, og det er faktisk flottest på avstand. Det beste skuet får man fra vannet, ved å ta en ferje forbi om kvelden, når sola er på vei ned. Ferjene går i skyttel på elva hele dagen, og de koster nesten ingenting.
Ferjekai Chang eller Thien

Bangkok

Hotell: Royal Ivory
Ikke noe luksushotell, men alt man trenger for en gang rimelig penge. Stedet er rent og ryddig, litt tilbaketrukket, men likevel sentralt. Hyggelige og hjelpsomme ansatte, lyse og ganske store rom med kjøleanlegg (viktig!) og god frokost med omelettstasjon.
73 Sukhumvit Soi 4

Aktivitet: Eventyr langs kanalene
Bangkok var kjent som “Østens Venezia” på 1800-tallet, og pleide å bestå av et utall kanaler. I dag er mange av dem blitt fylt igjen og erstattet av veier, men her og der finnes det sjarmerende spor etter det gamle systemet. Rundt omkring i byen åpenbarer det seg smale kanaler som slynger seg ut av syne, og det anbefales å følge dem for å få en følelse av det gamle Bangok. Man kan bli med på båttur, men båtene beveger seg såpass fort at det kan være vanskelig å få med seg alt som foregår på begge sider av vannveien. Det aller beste er å spare pengene og utforske på egenhånd! Gå ned til vannet, følg kanten og se hva du finner. Her får du innblikk i folks dagligliv; her står hus på påler, her bor familier i husbåter, her tørkes det klær på rekkverket langs vannet, her fisker folk middag fra bruene. En autentisk opplevelse av en stillferdig hverdag hvor tida på mange måter har stått stille.

The Beat of BangkokKafé: Café Tartine
Iblant behøver man sukker og smør og sjokolade som belønning etter timevis med trasking i varmen. Da kan man besøke dette franske stedet og bestille en liten terte eller et kakestykke eller fjorten makroner. Du fortjener det.
65 Wireless Road (inngang fra Soi Ruamrudee)

Vintage: Again and again
Denne sjarmerende og fargerike butikken selger nøye utvalgte ting, gjerne festlige kjoler og fine vesker, som stort sett er i utmerket stand. Det er ikke råbillig, men etter norsk standard er det heller ikke dyrt, og her kan man finne helt unike plagg.
ThongLor Soi 4, 55 Sukhumvit Road

Bar: Lebua Sky Bar
Byens beste utsikt og verdens mest høytliggende bar under åpen himmel. I 64. etasje kan du ta en drink og kjenne vinden i håret mens en fyr spiller flygel i bakgrunnen. Dette stedet er spektakulært, særlig om kvelden, når storbyen blir et hav av lys under føttene dine. Baren ligger i toppen av et luksushotell, og prisene er deretter – men for oss nordmenn er det likevel billigere enn hjemme. Ta på deg noe presentabelt (kleskoden er “smart casual”, så shorts og sandaler må ligge igjen på hotellrommet), kjøp en drink og nyt et strålende skue 250 meter over bakken.
Lebua Hotel, State Tower, 1055 Silom Road

BangkokGenerelle tips:
– Den beste maten får man på de små stedene hvor lokalbefolkningen spiser, og det beste inntrykket av byen får man i de dagligdagse strøkene hvor det ikke finnes kjøpesentra eller franske luksusbutikker. Det sier egentlig seg selv, men det skader aldri med en påminnelse… Bangkok er en stor og spennende by man gjerne kan utforske til fots, så lenge man har vannflaske og gode sko.
– Khao San Road begynte som et møtested for backpackere, men i dag er det typisk turiststrøk med amerikanske gatekjøkken, jalla boder og stupfulle, solbrente guttegjenger. Styr unna.
– Se til at drosjene vil kjøre på taksameter! De vil nemlig helst gi deg sin helt egne pris. Si «meter» og pek på dingsen på dashbordet før du setter deg inn. I en del tilfeller vil sjåføren bare riste på hodet og kjøre sin vei, fordi det er bedre penger å tjene ved å plukke opp mer godtroende turister lenger ned i gata. Ellers er nok monorail det mest effektive transportmiddelet, ettersom trafikken på bakkeplan er voldsom hele dagen.

For de som vil se flere bilder fra Bangkok og lese om hvordan vi hadde det der, finnes det innlegg fra oppholdet vårt her, her og her. Dessuten har jeg skrevet om andre deler av Thailand-turen vår her og her. Vi stortrivdes!

Nå gjenstår det bare å si én ting: God tur!

– – – – –
In other words: This is my little guide to Bangkok, long overdue! It is such a vibrant and varied city!
I advise you to visit Wat Pho and see Wat Arun (preferably from the river at sunset), go to the Flower Market, explore Lumphini Park (there are huge lizards!) and get lost in the old parts of town where you still find canals. Stay at the Royal Ivory (it’s afordable, conveniently located and serves a good breakfast), have a massage and check out Again and again for high quality vintage. Blanket & Bean has great coffee, which is not a given in this part of the world, and the best lunch is found along the streets, as the city is brimming with food stalls! I also recommend great vegetarian meals at May Kaidee Samsen, Café Tartine for sweet treats and drinks overlooking the city at the spectacular Lebua Sky Bar.
Finally, some general tips: Go where the locals live and eat where they eat to see the authentic Bangkok. (This is obvious, but a reminder is always a good thing – you just won’t find Thai culture in a luxury brand shopping centre.) If you have good shoes and a bottle of water, you can walk around, but the fastest mode of transport is the monorail. If you want to get a cab, make sure to find one willing to use the meter! Say «meter» and point to the dashboard before getting in. Many drivers will simply drive off, as they would rather make up their own, astronomical fare… Khao San Road used to be a backpacking district, but today it’s a party street full of tacky souvenirs, American fast food and sun-burnt groups of boys who are drunk out of their minds. Avoid.
Now there is only one thing left to say: Bon voyage!

Reklame

4 tanker på “Travel guide: Bangkok

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..