It’s so simple

Iblant blir jeg litt oppgitt.
Derfor har jeg skrevet noen ord om feminismen, som jeg mener at ofte blir sørgelig misforstått.

Min nyeste tekst i nettmagasinet Oh Chérie ble publisert i dag. Under tittelen «Alle er feminister» skriver jeg om det mange tydeligvis synes er vanskelig å definere og omfavne, men som jeg faktisk synes er veldig lett å forholde seg til.

Dette er ikke sånt jeg pleier å skrive så mye om her inne, men jeg vil gjøre et unntak, for dette er viktig. Om jeg går for langt i teksten, får være opptil hver enkelt å mene noe om.

Her kommer et lite utdrag.

Fra mitt ståsted ser jeg det slik at alle oppegående nordmenn er feminister. Enten de er klar over det eller ikke.

Feminisme handler ikke om kvinner som vil ta over verden. Det handler ikke om kvinner som hater menn. Det handler i bunn og grunn om at kvinner har krav på, rett til og lyst til å behandles på lik linje med menn. Det var slik det begynte, da kvinnebevegelsen vokste frem som følge av et ganske enkelt ønske: Å få bestemme over sitt eget liv og bidra i samfunnet slik menn kunne.

I stedet for å diskutere hva feminisme er og betyr, bør vi diskutere hvordan vi kan fortsette fremover, her hjemme og der ute.

Jeg mener at feminismen kan oppsummeres i ett spørsmål.
Om vi løfter blikket og setter kvinnesaken på spissen, kan man veldig fort finne ut om man er en feminist eller ikke. Fremgangsmåten er den samme for kvinner som for menn.

Det hele er så enkelt.

For å lese resten av teksten, og ikke minst svare på spørsmålet selv, kan du klikke HER.

Fortell gjerne hva du synes i en kommentar, og del gjerne teksten med andre om du liker den!
Dette er noe som angår hver og én av oss, men det er det ikke alle som er klar over.

Jeg er naturligvis feminist, og jeg skriver og sier det med stolthet og et smil.

– – – – –

In other words: I’ve written a text about feminism for the online magazine Oh Chérie. It’s in Norwegian, unfortunately, but I’ll sum it up for ye, because I believe this is an important issue. I might come off as cross, but I don’t care. I think it’s a shame that feminism is often misunderstood. People shy away because they think it’s about angry, hairy women who want to take over the world. It’s not. It’s really very simple. It’s about equality. The way I see it, each and every enlightened person in the modern world is a feminist. Even if they’re not aware of it themselves. How can that be? I think it all comes down to a very simple question. The following: Do you think that women should have the same pay, the same rights and the same opportunities as men? If your answer is yes, then you’re a feminist. As long as we have not achieved equality in this world, you are a feminist. Congratulations! That does not mean that you have to burn your bra, join a club or even talk about it at parties if you’re afraid of being misunderstood, but it’s important that you know. Because it’s great. It means you are enlightened and fair. Now, if your answer is no, then you are not a feminist. Then you are not, as far as I am concerned, enlightened. You are, in my eyes, an idiot.

Reklame

23 tanker på “It’s so simple

 1. Så bra skrive! Eg SÅ glad for at det bobblar i ei ny feminist-bølgje i HEILE verda, ikkje berre i noreg! Kan eg få dele utdraget ditt, på min blogg i spalta mi «Feminism Friday»?

  Liker

  • Ja, det er oppløftende å følge med på det som foregår!
   Takk skal du ha, det var fint å høre.
   Du må gjerne dele, sånt blir jeg bare glad for! Det er kjempefint om du linker både hit og til OC-teksten, ettersom det er den opprinnelige kilden. Takk igjen!

   Liker

 2. Jeg liker dette veldig godt og er veldig enig i alt du skriver! Reservasjonsdebatten har vekt feministen i meg. Jeg er visst langt mer feministisk enn jeg trodde jeg var. Og jeg er glad for det også!

  Liker

  • Så hyggelig å høre! Ja, debatten har hatt en positiv virkning på den måten (aldri så galt at det ikke er godt for noe…) og det har vi grunn til å være glade for!

   Liker

 3. JA! JA!!! Her setter du en effektiv stopp for begrepsdiskusjoner. Jeg liker veldig godt innfallsvinkelen din, og synes artikkelen er veldig godt skrevet!

  Liker

 4. Hurra for feminisme og folk som tør å si de er det – uten at det gjør så mye! Jeg gjør det også, og det er visstnok ikke så vanlig for folk på min alder… Så rart!!

  Liker

 5. selv om jeg kommer sent , har jeg vært ganske tiltrukket av din refleksjon er avgjørende . fordi det er en aktiv stilling. og utover maskulin og feminin , hun inviterer til involvering av seg selv » kartesisk «, og overskriften er sant og opplysende : ( – «er så enkel «… ( innenfor betydningen av bedre menneske godhet) . . – ( » fremgangsmaten er den samme for kvinner som for menn … » ) gjorde i den psykoanalytiske forstand man kan også si at alliansen er en gjensidig avhengighet som åpne rett ut … mer filosofi hvis du vil, mine damer og også menn , det vil ikke være bare en symbolsk handling som vil være en anerkjennelse av de andre i sin egen verdi . til skriftlige kilder » midrashic » jeg minner om at det er for bygging av » guddommelig helligdom » at kvinner ga sitt speil ! ( som det eksisterte,det er mange takk til dem . ) jeg ville ikke være tung , siterer ånden » kabaliste » :( symbolikken par sol , månen ha en vending som gir lik status …
   gå, med enkelhet og tillit så til » renessansen » fra din om din innlegg , og følg din refleksjon ….så faktisk jeg si : – «ja» – men (jeg vil fortsatt lese, (Jeg må ogsa ) «Scroll of Esther» for å gi kvinner en større rolle eller lik stor.)

  Liker

 6. Ja! Så sant! Det er så godt å se at det skjer noe med feminismebølgen!

  Jeg har lest iltt på whoneedsfeminism på tumblr i det siste. Har du ikke oppdaget den siden enda, vil jeg anbefale deg å ta turen innom!

  Takk for et supert innlegg.

  Liker

  • Enig, det føles så bra at vi er på vei i riktig retning. Takk til deg også, for den hyggelige kommentaren, og for tumblr-tipset. Slike samlinger er tankevekkende påminnelser om at dette forblir viktig.

   Liker

 7. Tilbaketråkk: Last year and this year | Et dryss kanel

 8. Tilbaketråkk: Feminism and fairytales | Et dryss kanel

 9. Tilbaketråkk: Happy Women’s Day! | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..