Patrioten

Vi skriver desember. Så definitivt. (Det er jo aldri så lett som nå, med alle adventskalenderne, å vite hvilken dato det er!) Likevel er det fortsatt rundt ti varmegrader her i Paris. De fleste bladene har falt fra trærne, men det er fortsatt et og annet gult eller rødt tre her og der, og dette føles som høst. Uvant!

Om det skulle bli kaldt, har jeg nå en helflaske akevitt å varme meg på, og jeg skal invitere vennene mine på smakebesøk! Jeg har fått en kilo brunost også, og det er fortsatt en flaske julebrus igjen, så det er ikke måte på hva jeg kan introdusere dem for. Norske delikatesser, haha!

Når man oppholder seg i utlandet, blir man automatisk en representant for hjemlandet sitt. Slik er det for alle, over alt. Nordmenn har god grunn til å være stolte av Norge! Landet vårt er lite, både hva angår fysisk størrelse og innbyggertall (det er faktisk latterlig få av oss, folkens). Til tross for det, har folk mange forestillinger om hvordan det er i Norge. De fleste tenker på det som et rikt og vakkert land, og nordmenn virker å være internasjonalt ansett som et fornuftig og fredselskende folk.

Hva vet folk om Norge? Ikke så mye, men litt. De tenker gjerne på fjell og kulde. Ikke så rart – vi har kanskje ingen landemerker på linje med Eiffeltårnet, Big Ben, Empire State Building eller Den kinesiske mur, men vi kan dette med fjellformasjoner og minusgrader! Folk kjenner til Nobels fredspris, da. (Dessuten, i den andre enden av skalaen: Alle har hørt om den horrible hendelsen 22. juli 2011.) Mange holder fast ved at OL på Lillehammer i ’94 var toppen av vintersport-kransekaka. I tillegg har vi minst fire store internasjonale celebriteter: Grieg, Munch, Ibsen og akevitten. To av de fire siste – maleren og alkoholen – kommer til og med fra Løten, i likhet med meg!

Så har vi oljen, selvfølgelig. Folk vet at vi har masse olje, og derfor masse penger, og høye priser som følge av det igjen. Skog og fisk er andre naturressurser som folk tenker på. De synes gjerne det er kjempeinteressant at det bor elg, ulv og bjørn i skogene våre (gaupe har de stort sett ikke hørt om, haha). Norsk laks er veldig anerkjent her i Paris, og om det står Baguette à la Norvège eller Salade Norvégienne på menyen, kan du være sikker på at de inneholder laks!

En siste stor industri, som mange ofte glemmer: Mørk musikk. Metal. Det er faktisk en av de aller største eksportvarene vi har! Samme hva man synes om denne sjangeren, kan man glede seg over at Norge er blant de beste og største leverandørene av denne musikken. Jeg er svært glad i å høre på den, så jeg synes det er ekstra gøy! Rett som det er treffer man folk som kan ramse opp diverse norske, svartkledde musikere. Det finnes folk over hele verden som lærer seg norsk for å tyde metal-tekster. Mange reiser til Norge for å se på kjellerne hvor dagens store band begynte som små band, eller for å besøke mer symbolske steder – det er jo en bygd i Norge som heter Hell! Denne typen turisme vokser seg stadig større, og det finnes egne turbusser som kjører metal-ruter om sommeren. Kult, synes nå jeg!

Jeg benytter den milde vinteren til å vise frem noe av det som gjør meg stolt av å komme fra Norge.

Nasjonalisten1

Dimmu Borgir har så mye bra! De har vært ett av mine favorittband i mer enn ti år.

Om dette fører til at et par Parisere blir kjent med en ny side av norsk kultur, så er jo det en bonus.

Nasjonalisten2

Nasjonalisten2

Hvem sier at blomster og blonder ikke kan kombineres med patriotisk death metal-reklame?

Ikke jeg, væffal.

– – – – –

In other words: When we go abroad, we automatically become ambassadors. What do people associate with your home country? In France, what do people know and think about Norway? Our country is small and only has five million inhabitants. However there is a lot to be proud of! People tend to think of mountains and cold, and we have plenty of both. Norwegians are seen as reasonable and peaceful. (I’d say that’s true, too!) We even host the Nobel Peace Prize Ceremony every year. (On the other hand, almost everyone have heard about the terrorist who broke the peace on the 22nd of July last year.) The Winter Olympics at Lillehammer in 1994 is still considered by many to be one of the best games. We also have at least four great international cultural celebrities: Edvard Grieg (composer), Edvard Munch (painter), Henrik Ibsen (playwright) and the Aquavit (our national spirit). I am going to invite friends over to taste the latter, as my boyfriend has brought me a whole bottle! Furthermore, there is the oil. People know we have become a very wealthy nation thanks to the oil, and other big exports are wood and fish. If you see something on a French menu with a Norwegian name, it always contains salmon! There is also one more great export, which many Norwegians tend to forget: Metal music. It is one of the biggest industries we’ve got! No matter what a person thinks of this particular music genre, we can take pride in being one of the world’s biggest and best metal manufacturers. I like to promote one of my favourite bands by wearing this tee, and the mild French winter makes it even easier to show my pride. Who says you can’t combine flowers, lace and shamelessly patriotic death metal merch? Not me, that’s for sure.

Reklame

13 tanker på “Patrioten

 1. Det er de samme tinga jeg har hørt folk snakker om når det gjelder Norge. De fleste klager over at det er så dyrt i Norge, men de tenker jo ikke over at vi har lønninger som overstiger alle andre lønninger i verden. Hurra for Norge! :)

  Liker

  • Nei, når man setter det i perspektiv, er det jo ikke så horreisende prisnivå. Kanskje folk i utlandet etterhvert begynner å drømme om lønningene, i stedet for å frykte prisene?

   Liker

 2. Hihi, du er flink til å kombinere synes jeg, og tenk så gøy å det er å få representere et land slik som du får gjøre nå. Da får de ihvertfall et godt inntrykk av Norge når det er deg de blir kjent med <3

  Liker

 3. 10 plussgrader høres ut som en helt annen verden. Her har minusgradene begynt å komme, og da snakker jeg ikke om 1- 2 grader. Ordentlig desemberkaldt er det begynt å bli. Litt uvant, spesielt om morgenene hvor man helst vil bli liggende i varmen under dynen, men samtidig føles det veldig rett. Nå venter jeg bare på at desembersnøen skal kommer. Da vil adventstiden være tilnærmet perfekt!

  Liker

 4. nasjonalromantikeren ;-)

  et bedre begrep, kanskje
  sier læreren og» retter» på

  herlig å lese bloggen din,unge dame
  den gir meg lyst til å dra til Paris

  Liker

  • Interessant kommentar, Ingrid! Jeg valgte ordet «nasjonalist» fordi det har sitt utspring nettopp i Frankrike! Det oppsto her etter revolusjonen, og handlet i utgangpunktet om fellesskap blant folket (i hvert fall i følge fransklæreren min). Jeg endrer tittelen til «Patrioten», sånn i tilfelle folk kan få assosiasjoner til ekstremiteter som spiller på overdreven nasjonalfølelse. Takk for innspillet!
   Så hyggelig å høre at du liker å følge med her inne. Håper du har det riktig fint i Oslo! God adventstid fremover!

   Liker

 5. :-)
  herlig endring

  ja det kan assosiere litt annerleders enn man tenker
  jeg kjente det i magen………… huff

  vi har det uendelig godt her landet,ja

  med antrekket ditt minner du om min datter,
  med unntak av blondestrømper (never!) :-))

  Liker

 6. haha, bare rot i vei du!

  jeg er fra vestlandet, har bodd mange år i oslo, jeg er i bergen nå, men skal til oslo på fredag og tilbake på mandag……… tok du den….?
  her er det kaldt! brrrrr

  Liker

 7. Jeg vet svært lite om landet ditt Norge, men siden Synne akseptert meg, jeg har sjansen til å kjenne dere bedre, og godt. det er sikkert at grieg Ibsen og uvurderlig for meg. men modnet «aquavitt» jeg ikke glemme, som en god medisin.

  Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..