Noen oppfordringer for det nye året

Helgen er her igjen, og det er tid for å kose seg. Mørket inviterer til kosekvelder med sofalektyre og rødvinsglass. Kanskje har man en brunch-avtale med gode venner når søndagen kommer, kanskje skal man hoppe på et tog og drikke rød saft hos en tante i morgen, kanskje skal man i likhet med meg bruke fredagskvelden til å se en god film og spise pepperkakerester. Vi har så mange ting å glede oss over, vi har det så bra.

Ikke alle er like heldige som oss. Det nye året er en symbolsk sjanse til å tenke mer på andre enn på oss selv, og til å faktisk gjøre alle de tingene vi noen ganger vurderer, men som vi kanskje ikke gjennomfører. Jeg har noen oppfordringer til deg som leser, som vi kan være sammen om i året som kommer. Hvis du vil. Kanskje kan de gjøre noe for samvittigheten vår, og dessuten gjøre livet litt lettere for noen andre.

Gi penger til veldedighet. Det er ikke alltid man har penger å avse. Studenter, lavtlønnede, pensjonister, de som nettopp har måttet kjøpe ny vaskemaskin fordi den forrige sprang lekk – ikke alle kan gi hele tiden, og det er greit. Likevel er det slik at de fleste har litt til overs av og til, som kan komme noen andre til gode. Kanskje har du noen kroner ekstra nå og da som du kan overrekke eller overføre til en organisasjon? Det trenger ikke være mye, for alle monner drar. Et mylder av gode formål kan motta hundrelappen din og bruke den på noe fornuftig og fint. Kanskje er du opptatt av regnskogen, kanskje av dyrene, kanskje av barna. Kanskje har du litt å gi likevel, sånn innimellom.

Bli blodgiver. Det er fascinerende at vi går rundt med ganske store mengder av noe vi ikke tenker over, som kan bli det eneste leger og pårørende tenker på. På et hvilket som helst tidspunkt kan noen komme ut for en ulykke, noen med din blodtype, noen du kan bidra til at overlever. Det er ganske overveldende å tenke på at en time i en stol kan redde livet til noen du ikke kjenner. Om man får lov til å gi blod, så oppfordrer jeg til å melde seg og gjøre det. Du kan til og med få Mummikopp som takk!

Bruk refleks. Denne oppfordringen er enkel, nesten banal. Den kommer fordi at selv vi som er heldige kan ha uflaks. Uhell hender, og lite skal til for å snu liv på hodet. Om du ikke selv synes det er pent med et gult refleksbånd rundt armen på din nye, vinrøde vinterkåpe, så tenk på de som er glade i deg, og at det er viktigere å være trygg enn å være lekker. Finn søte og morsomme reflekser formet som smilefjes og sommerfugler om det får deg til å føle deg bedre, og fest dem på alle ytterplaggene dine. En mørkkledd fotgjenger som plutselig krysser en dårlig opplyst gate på kveldstid, og som ikke bruker refleks, nærmest ber om å bli påkjørt. I slike situasjoner har ikke bilisten noen forutsetninger for å se den som går, eller for å stoppe i tide, og ansvaret ligger hos deg. Bruk refleks.

Bli organdonor. Noen får frysninger bare ved tanken. Noen foreldre orker ikke på å miste en del av barna sine, selv etter at barna er døde og ikke lenger trenger dem. Det er et morbid tema, men det er en personlig avgjørelse, og noe man bør ta stilling til lenge før det faktisk er nødvendig, om den dagen skulle komme. Det tar kun minutter å registrere seg, og det kan redde opptil sju andre liv om ens eget går tapt. Jeg har hatt den vårgrønne papirlappen i lommeboken i mange år (den tar seg til og med godt ut blant de kjedelige kortene!), og håper selvfølgelig at den får ligge i fred også i årene fremover, men jeg er glad for at den er der. «Aldri så galt at det er godt for noe» passer usedvanlig godt i en slik sammenheng; om jeg dør, kan jeg bidra til at noen andre får leve videre. Da vil det ikke være forgjeves.

Tenk på miljøet. Jeg er ingen klimaaktivist og ingen Enøk-ekspert. Jeg har ikke solcellepanel eller kompostbinge. Likevel er det mange små ting jeg kan være bevisst på, og alle bør bidra, for miljøproblemene er reelle og endringene i gang. Ofte kan man spare tid og penger i tillegg til miljøet, slik at det egentlig ikke finnes så mange gode grunner til ikke å tenke seg om en ekstra gang. Det kan handle om å bruke handlenett på butikken, skru av lyset og ned temperaturen i rom en ikke oppholder seg i, spise mindre kjøtt, bruke småsamleren og kildesorteringssystemet, skru av dusjen når en sjamponerer håret og kjøre kollektivt. Sånt småtteri, liksom. Det er der det begynner.

Gi klær og ting du ikke bruker til noen som trenger dem. Vi behøver ikke akkurat gi avkall på alle materielle goder, men at vi lever i overflod er det ingen tvil om. Gå gjennom skap og skuffer med jevne mellomrom, og ta ut plagg som ikke passer eller ting ikke blir brukt, og la dem glede noen andre! For eksempel kan du legge klær i en UFF-container, slik at de blir solgt eller sendt til slumområder, eller levere stygge tallerkener til Blå kors, slik at noen med ulik smak kan kjøpe dem billig. Før jul tok jeg initiativ til at Radio Nova skulle bruke våre mange tilsendte CD-er til noe fornuftig. Vi pakket inn til sammen 22 julegaver, hver bestående av tre album, som vi merket med passende aldersgruppe og ga til Fattighuset. Jeg håper at mange som ikke hadde råd å kjøpe julegaver, kunne gi en av disse til sine kjære, og at det kunne gjøre både givere og mottakere glade.

Alle bilder unntatt dette siste er lånt og linket.

Jeg får ikke lov til å bli blodgiver – fordi jeg i følge legen behøver alt blodet mitt selv, og i tillegg kunne trengt litt ekstra, hehe – men ellers er dette en liste over ting som jeg praktiserer, og noe av det vil jeg gjerne videreutvikle i 2012.

Nå er jeg nysgjerrig på dere! Hva er deres oppfordringer til meg?

Reklamer

17 tanker på “Noen oppfordringer for det nye året

 1. Noe merkelig skjedde med kommentaren min, jeg prøver på nytt! :)Dette var et fint innlegg, Synne. Og veldig viktig! Jeg vil prøve å gjøre verden til et litt bedre sted, det koster jo ofte så lite å være mer opptatt av disse tingene. Og mange små ting blir en stor, er det ikke sånn? :)

  Liker

 2. For et flott innlegg, Synne! Dette er likt på bloglovin, det er et veldig viktig tema du tar opp! :) Det skal ikke så mye til for å gjøre en forskjell :)

  Liker

 3. Så fint innlegg, Synne! Jeg tror ikke jeg har så mye å tilføye, synes du har fått med mye her. Jeg tror ikke jeg skal gi blod (siden jeg nesten besvimer bare ved tanken), men de andre tingene prøver jeg å få til så godt det går. :)

  Liker

 4. Eg er veldig flink til å gje klær vidare. Eg trur aldri eg har kasta noko som helst av klær (med unntak av gjennomhola sokkar), eg har vokst opp med å rydde og gje vidare, så eg visste ikkje at det var lov å kaste klær før eg var eldre, haha! Våren er fast tid for skapryddning, og eg tykkjer nesten det er gøy! Eg likar å rydde og få orden.

  Liker

 5. jeg ga et fast beløp til tre organisasjoner hver måned, før nav sluttet å gi meg penger… men så fort nav har ordnet opp i rotete sitt før de penge igjen, woho! blodgiver kan jeg ikke bli pga ME, refleks er det vel dårlig med (men jeg går så og si aldri ute når det er mørkt), og hvis jeg dør er det bare å forsyne seg – men jeg er ikke så flink til å ha sånt kort i lommeboka. og så ser jeg på meg selv som ganske miljøvennlig. og jeg har en pose klær som skal til fretex (eller uff), og snart blir det mer! klapper meg selv på skulderen litt, hihi.så deg forresten på t-banen i går. du hoppet inn på majorstua og var danset videre før jeg registrerte hvem du var, også var jeg for sliten til å følge etter og si hei.

  Liker

 6. Min oppfordring er: Bli Veganer!! :-) Det er enkelt, smakfult (i form av gooood mat) og det er det beste en kan gjøre for miljøet/klimaet, matmangelen/ressursfordeling, vannmangelen, dyrene og egen helse.. Les mer her: http://undulin.blogspot.com/2011/04/om-sult-metangass-og-miljet.htmlEllers skal jeg mote meg opp til å bli organdonor. Blodgiver tør jeg faktisk ikke, fordi jeg besvimer av blodprøver og tror ikke jeg har så mye å gi. Klærne mine pleier jeg å gi til fretex eller sende til Nepal :-)

  Liker

 7. store tema!! jeg tror den synes synd til menneskelig elendighet er et bolverk mot selv odeleggelse av ,og den meneskeligheten .som holder var verden fra oss.med mange referanser,jeg gi to:" rav Kook"(-" ta foi (en l'homme) est grande." commentary " vers."Rabbah": Jeremia)…. Dieu à Adam: -"faisons l'homme à notre image "…. men , " Maimonide" sa: -" gi en fisk til, som er sulten; vil han bli matet for en dag, men laere ham a fiske og han vill alltid vaere"…likevel jeg vet ikke komfortable med det:jeg gi og jeg be.. til .men familien og miljoet, og "Anders" som er viktig . that's we call " mitsva"(charité)- "tsedek"(Justice)- "hesed"(Amour) a human being needs to be … ha!! ce n'était pas la peine de nous donner votre groupe sanguin!your blog is enough flott …. bruno

  Liker

 8. Maren: Takk, søte. Absolutt! Mange bekker små gjør en stor å, er det ikke det de sier?illusion – fotoblogg: For en fin ting å glede seg til, gratulerer med dagen som kommer!Åshild: Takk, så hyggelig. Det er sant, små ting kan gjøre stor forskjell!koffeine: Hihi, vi er vel ikke akkurat skapt for å gi blod, men jeg vet at du er flink!Johanne: Så fint, det er en god praksis!tinekatrine: Høres bra ut! Oi, så morsomt, verden (og byen) er så liten. Lov meg at du sier hei neste gang, da!Maria: Så bra, for et gøyalt sammentreff! Takk!Hege: Det er en fin oppfordring som kanskje krever litt mer omlegging i folks daglige rutiner, men som absolutt er veldig fordelaktig! Selv spiser jeg ikke rødt kjøtt, i hvert fall!Bruno: Ja, vi kan alle bidra litt! Fine referanser, særlig det fra Maimonide liker jeg godt. Om vi lærer oss noe nytt og endrer på små ting, kan det skape endringer langt frem i tid!

  Liker

 9. Å, så fint at du skrive om alt dette! To av sakene som står nærmest hjertet mitt er å være blodgiver og å si ja til organdonasjon, og jeg er så trist for at jeg heller ikke får lov til å gi blod (penicillinallergi). Men da prøver jeg å kompensere ved å mase på venner og kjente så ofte jeg tør. :P Resten av punktene dine prøver jeg så godt jeg kan, selv om jeg nok kunne jobbet hardere for å være snill med miljøet. Takk for påminnelsen! Jeg skriver et innlegg som linker hit nå, jeg, håper og tror det er greit? :)

  Liker

 10. Ane: Så kjedelig at du heller ikke får gi blod, men da får vi kompensere, som du sier! Jeg pleier også å hinte om det til andre, hehe. Link er bare hyggelig, du er søt! Ha en fin uke!

  Liker

 11. Dette var kjempe fint! Gode og viktige påminnelser! I 2011 ble jeg blodgiver etter 22.juli. Jeg har vært mye sjuk i høst, så har ikke hatt lov til å gi de gangene jeg har hatt time. Men på mandag neste uke, da skal de ta litt. Pappaen min er også blodgiver, han har for stor produksjon av jern i kroppen og må tappe blod noen ganger i året uansett, så da gir han det til blodbanken og jeg får mummikoppene til samlingen min. :)

  Liker

 12. Så bra!! Selv er jeg blodgiver, og står som organdonor.. Akkurat nå trenger jeg også alt blodet mitt selv ;) men det er tross alt det minste vi kan gjøre.. Og takk for at du minnet meg på refleksen, den skal på!! Og det skal kjøpes inn nye.. En slurv fra mange, men så enkelt å gjøre noe med :)En oppfordring fra meg er å smile til to ekstra hver dag :) det er utrolig hva et smil kan gjøre.. Og gi hverandre flere klemmer (sånne ordentlig, som du holder ordentlig rundt)

  Liker

 13. Nå skal du få høre noe fint! Etter at jeg leste dette innlegget kikka jeg ei stund på diverse info om blodgivning, blant annet retningslinjene fra Helsedirektoratet. Der oppdaga jeg plutselig at grunnen til at mannen min heller ikke kunne gi blod da han prøvde for to år siden faktisk var en misforståelse – og etter en telefonsamtale til blodbanken her skal han gi blod igjen i morgen. Sååå pga en liten kjedereaksjon fra dette blogginnlegget så blir det en ny aktiv blodgiver. Og jeg er så glad!

  Liker

 14. Josefine: Takk! Så bra, krysser fingrene for at formen er bedre og at du får gi igjen snart. Høres ut som en vinn-vinn-situasjon, hoho!Katrine: Høres bra ut! Klemmer og smil er veldig fine oppfordringer, jeg er så enig! Takk for bidraget!Ane: For en morsom og hyggelig oppdatering! Hils og si at mannen din er er bra fyr, haha. Herlig!

  Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.