Nå har jeg jobbet med te i halvannet år, og det er en del produkter i sortimentet til Palais des Thés som har utmerket seg på den tida, og i dag tenkte jeg å dele dem med dere! Jeg vet jo at det er mange av dere som er glade i te, og kanskje er det noe her som kan friste andre?
Her følger mine favoritter, inndelt i kategorier.
Rene teer
Jeg drikker stadig mer ren te, altså teblader som ikke er aromatiserte eller parfymerte, for det er så spennende å bli kjent med alle de naturlige aromaene i tebladene. Tenk at den samme planten kan smake så forskjellig, basert på hvor den har vokst og hva slags behandling den har fått!
- Long Jing Imperial – Det er ikke så rart at denne varianten er blant Kinas mest anerkjente grønne teer, for den har en lekker nøtteaktig smak. Bonus: Bladene er formet til såkalte «sverd», og long jing betyr visstnok «dragens brønn», hoho! En te som vitner om eventyr!
- Mao Feng Imperial – En annen kinesisk te med et litt kjøligere preg og en mer avdempet, mer jordlig karakter.
- Genmaicha Yama – Her har vi en japansk grønn te iblandet ristet ris! Dette er en morsom tradisjon som gir teen et varmere smaksbilde (tenk popkorn!) og en flott fylde. Avhengighetsskapende greier, altså.
- Shiarore Kuki Hojicha – Dette er den mest vinøse teen jeg har vært borti! Den lages av stilker i stedet for blader, og så ristes den. Smaken er sevjete og syrlig, men også rund og røstet, så den blir helt spesiell – og denne er uovertruffen til mat.
Smaksatte teer
Det sitter en fyr i Frankrike som heter Mathias, som har en såkalt supernese, og han lukter og smaker seg fram til alle Palais des Thés’ egne teblandinger.
- Fleur de Geisha – Dette var den første PdT-teen jeg ble kjent med, helt tilbake i 2008, og den er fortsatt en nostalgisk favoritt. Denne grønne teen smaker som å stå under et blomstrende kirsebærtre, og hører med hver vår!
- Myntete – En miks av grønn te og mynteblader som er utrolig forfriskende. Med denne kan man drømme seg vekk til solfylte steder!
- Le thé Merveilleux – Her har vi en intens og helt enestående grønn te med krydder og flere typer nøtter. Jeg hadde aldri smakt noe lignende da jeg først smakte denne, og sånn er det egentlig fremdeles.
- Limoncha – En gøyal blanding med ris, sitron og mandel, som smaker litt sitronterte! Den er dessverre utsolgt for tida, men den kommer inn igjen!
- Vive les Fêtes – Denne drikker jeg bare rundt jul, for den minner meg om marsipan og brente mandler – den smaker julemarked, rett og slett!
Grand Cru-teer
Denne delen av sortimentet krever en liten introduksjon. Uttrykket Grand Cru er lånt fra vinens verden, og det er den høyeste kvalitetsbetegnelsen for fransk vin. Dette er altså premium-segmentet til Palais des Thés, så her finnes de mest sjeldne og eksklusive tingene, de sesongbaserte teene som kommer i små mengder og bare er tilgjengelige i begrensede perioder. Slike teer ligger som regel (men ikke alltid) høyere i pris enn teene i standardsortimentet, men man får det man betaler for – disse produktene er unike og ofte helt eksepsjonelle. Dessuten må man tenke på hvor mange liter med ferdig te man får når man kjøper 100 gram i løsvekt, og sammenligne med andre typer drikke man koser seg med. (Selv de mest kostbare teene får en literspris som ligger rundt litersprisen til de aller, aller billigste vinene på polet, hoho.) Dessuten er det jo slik at om man bruker en femhundrelapp på ei skikkelig god vinflaske, så blir den borte på én kveld. Bruker man den samme femhundrelappen på 100 gram med te, så kan man kose seg med den i månedsvis!
- Thé blanc des Hmong – Denne sødmefulle saken er den beste hvite teen jeg har smakt, rett og slett.
- Long Jing Premium – Luksusutgaven av den grønne hverdagsteen; mer aromatisk, mer kompleks, med mer struktur og mer lengde.
- Lu Shan Yun Wu – Dette er det nærmeste jeg kommer en helt spektakulær grønn te som jeg fikk rett fra Kina av ei venninne som har bodd der.
- Qingjing oolong – En utrolig subtil, nyansert og elegant oolong.
Koffeinfrie teer
Iblant passer det bedre med noe uten teblader i, for all te med teblader inneholder koffein i større eller mindre grad. Om jeg skal lage meg en kopp sent på kveld, velger jeg meg disse:
- Queen’s Garden – Som å drikke eplekake!
- Andalucian Garden – Denne er skikkelig syrlig og frisk, og får en lekker farge – når man kaldbrygger den, blir den et godt alkoholfritt alternativ til rosa vin!
- Detox Scandinavia – En rund, fruktig, beroligende sak med tranebær og blåbær.
Sånn! Om noen stusser over fraværet av svart te og fermentert te på denne lista, så har det sin naturlige forklaring, for jeg drikker mindre av det. Slik var det før jeg begynte hos Palais des Thés, og slik er det fortsatt. (Jeg foretrekker friskheten i grønn te, akkurat slik jeg velger hvitvin eller bobler framfor rødvin. Vil jeg ha en varm drikk som er rundere, kraftigere og mer røstet, drikker jeg kaffe.) Likevel kan jeg jo tipse om at jeg synes det kommer mye frisk og god svart te, som gir mye for pengene, fra Nepal! Dessuten mener jeg at denne fermenterte teen, som faktisk er ristet til slutt, utmerker seg.
Når det gjelder utstyr, er jeg blitt veldig glad i Palais des Thés helt egne infuser, som jeg synes er ganske genial. (Det er ikke en tekanne, men en spesiallaget tebrygger.) Jeg blir nok også nødt til å investere i en vannkoker med temperaturinnstilling på hjemmefronten etterhvert. (Vi bruker denne modellen i butikken hver eneste dag, og den er helt super.) Jeg går egentlig bare rundt og venter på at vår nåværende vannkoker skal gå i stykker, haha.
Helt til sist kan jeg nevne at jeg har lært mye om kvaliteten på te, og at selv når Palais des Thés lager teposer, så holder både selve posen og teen inni en mye høyere kvalitet enn te fra de store merkene som selges i dagligvarebutikkene. Man kan altså kjøpe teposer fra PdT med god samvittighet, hvis man synes det er mest praktisk – de er laget av stoff istedenfor papir, så de setter ingen smak på teen, de inneholder ikke noe lim og ingen stifter, de er nedbrytbare og kan kastes i matavfallet, og det er faktisk hele teblader inni dem, slik at kvaliteten på teen er like god som om man hadde kjøpt den i løsvekt. Kjekt å vite!
Sånn! Jeg må huske å ta med meg noen tomme tebokser og fylle dem i butikken i dag, faktisk.
Det ligger så mye hverdagsglede i god te!
– – – – –
In other words: My favourites from the tea shop where I work! For an English version, please use the translation widget!