One day in Denmark

Forrige helg var jeg på en liten ekskursjon, kun fordi jeg kunne. Jeg liker å benytte meg av sjanser når jeg får dem, selv sjanser til å gjøre ting som jeg ikke har egentlig har drømt om å gjøre, fordi man aldri kan vite hva som venter uten å finne ut av det selv.

Denne høsten har jeg jobbet mest mulig, fordi året i Paris spiste opp alle sparepengene mine, og derfor var det på tide å ta et lite avbrekk sammen med Jonasflotte. Med trykk på lite – ingen av oss hadde tid å sette av til en ordentlig reise. Så fikk vi et gavekort, og da var saken avgjort!

Vi fikk et gratis 36-timers minicruise i Skagerrak – bedre kjent som «en langtur med danskebåten», haha! Vi la alle fordommene våre til side, og tenkte at uansett hvor herlig harry våre medpassasjerer måtte være, var det ingenting i veien for at vi kunne spise deilig mat, sove godt og ha det hyggelig i hverandres selskap. Dermed gikk vi ombord og gjorde nettopp det. På båten gledet jeg meg over maritime detaljer og høy sjø (det var ruskevær på veien hjem, hoho!), og vi fikk dessuten ti timer i Frederikshavn.

Vi hadde begge vært der som barn, men ingen av oss kunne huske hvordan det så ut der eller hvor stort stedet var – så vi bestemte oss for ikke å sjekke. Ingen spørsmål til kolleger, ingen oppslag i bøker, ingen nettsøk. Man får ikke mer spenning enn man lager selv, som det heter!

Vi gikk i land tidlig om morgenen helt uten å vite hva som ventet oss. En by? Ei bygd? Bare en parkeringsplass og en pølsebod? Frederikshavn viste seg å være en riktig sjarmerende småby med rundt tjuetre tusen innbyggere, og der var mer enn nok å se og gjøre på en dag.

Frederikshavn

Vi trengte frokost og koffein til å begynne med, og heldigvis var det flere steder som åpnet tidlig. Vi gikk til en kafé som heter A’Mokka, og det skulle vise seg å være et godt valg! Det er en kaffebar med eget bakeri og 70-tallstema, hvor lukten av nybakte rundstykker slo mot oss når vi kom inn. Hele stedet var fullt av glade retrofarger og morsomme bruktdetaljer.

FrederikshavnFrederikshavnFrederikshavn

Krittmaling og visdomsord i taket – koselig.

FrederikshavnFrederikshavnFrederikshavn

Det blå skapet i hjørnet skjuler en korridor, hvor toalettene ligger. Og «musik boksen»!

Frederikshavn

Døren inn til dametoalettet var prydet av Olivia (som mange mener at jeg ligner på, hoho). Inne var det kabinetter mørkt tre og en hel avdeling med gammeldagse frisørsaker.

FrederikshavnFrederikshavn

A’Mokka er et veldig gjennomført og herved varmt anbefalt sted!

Frederikshavn

Vi spiste og drakk godt, og så planla vi en anbefalt rusletur i bykjernen.

Frederikshavn

Ute i den lange gågata begynte butikker å åpne og folk å røre på seg.

Frederikshavn

Vi spaserte rundt i sentrum i vårt eget tempo, og tittet på alt som var fint og typisk dansk.

Frederikshavn

Vi fant til og med arresten!

Arresten

Midt i byen ligger en stor skupltur som skal forestille et skip.

Frederikshavn

Jeg styrte skuta en liten stund.

Frederikshavn

Vi var heldige med været, og høsten var ikke kommet like langt der nede, så vi fikk gyldent sollys.

Frederikshavn

Vi tok kafépauser så ofte vil ville, for det er viktig når man er på oppdagelsesferd.

Frederikshavn

Om man følger hovedgata helt til enden, og deretter tar ned til høyre, kommer man til den eldste delen av byen. Den kalles Fiskerklyngen og stammer fra femtenhundretallet. Dit ville vi!

Frederikshavn

Mange av husene er totalrenovert, men området er likevel veldig fint. Brostein, slyngplanter, stakittgjerder og gulmalte vegger – en sjarmerende liten landsby i seg selv!

FrederikshavnFrederikshavnFrederikshavnFrederikshavn

Som tidligere postbud er jeg litt ekstra svak for fine postkasser, altså.

Frederikshavn

Tid for et nytt stopp! Vi fikk et aldri så lite kultursjokk da vi gikk inn på en brun bar (ingenting sier «ferie» som en øl klokka tre på en mandag!) – folk røyker fortsatt innendørs i Danmark. Det hindret oss ikke i å smake på årets juleøl, når vi først hadde sjansen.

FrederikshavnFrederikshavn

Vi brukte dessuten laaaang tid i en herlig bokhandel som heter Læsehesten. Et sånt støvete, labyrintisk lokale med bøker i hyller og stabler fra gulv til tak. Jeg elsker å utforske slike steder!

FrederikshavnFrederikshavnFrederikshavn

Etter en lang og innholdsrik dag var det på tide med en siste kaffekopp…

Frederikshavn

…og en ny Mummikopp! Denne hadde jeg ikke sett før.

mug

Jeg synes det er så hyggelig å kjøpe med en ting fra slike utflukter, slik at jeg kan bruke dem og tenke «å jaaaa, den ble kjøpt der, det var en fin tur». Det var det, nemlig, selv om det bare var en liten reise over vannet og én dag i en ukjent by.

Vi gikk ombord i båten igjen om kvelden, og den tok oss hjem til Oslo i løpet av natten.

Jeg er godt fornøyd med vårt lille avbrekk og vår danske dag!

– – – – –

In other words: My boyfriend and I were given free tickets to go on a mini cruise. We spent two nights on a ship and then one day in Denmark in between. We had ten hours to spend in this charming city called Frederikshavn. It was a lovely little retreat! We walked around looking at cute, typically Danish details, and we stopped for refreshments whenever we felt like it, and we found a great café with a seventies theme and a book shop which I never wanted to leave. The oldest part of town had cobbled streets little yellow cottages. After a nice day strolling around we went back aboard the ship (oh, and we bought a new Moomin mug as a souvenir) and then we woke up back in Oslo the next morning. It wasn’t exactly an exotic and long trip, but I really enjoyed our Danish day!

Reklame

17 tanker på “One day in Denmark

 1. veldig fin deling som levende postkort til din tur Dannemark. utsmykningen av året (70) er gøy. og sikkert din øl kvalitet. hva et vakkert utseende til baren fregatten skipet !

  Liker

 2. Så koselig Frederikshavn er! Savner Danmark veldig! Det er jo verdens skjønneste land. Og artig at dere drakk tuborg juleøl. Var på et releaseoarty for det da jeg bodde der. Folk gikk rundt og ønsket hverandre et godt tubår!

  Liker

 3. For en herlig kafe dere startet dagen på! Og for en herlig dag det ble videre også, dette var koselig lesning en lørdag formiddag. Jammen er dere superflinke til å hygge dere sammen med enkle midler – jeg blir inspirert!

  Liker

 4. Hehe, akkurat en slik liten svipptur var jeg og venninna mi på i oktober, og vi var også på A`mokka! :) Herlige omgivelser! Det var regnvær og surt når vi var der, så det ble mye cafe-hopping ;)
  Ser ut til at dere hadde en finfin tur, deilig med et avbrekk av og til :)

  Liker

 5. Tilbaketråkk: Patchwork: November | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..