Good book: Cappelen Forslags konversasjonsleksikon

Konversasjonsleksikon

Jeg har vokst opp i et hjem hvor vi «slår det opp» når det er noe vi ikke vet. Når jeg lurte på noe som liten, før vi fikk internett, brukte jeg leksika. De fleste diskusjoner endte ved at noen fant svaret i ei tjukk bok. Slik er det ikke med alle oppslagsverk.

For noen av julegavepengene mine kjøpte jeg meg en unik bokutgivelse. Den ble folkefinansiert i fjor høst, og da hadde jeg dessverre ikke nok penger å avse, men jeg gledet meg til å kjøpe boka så fort jeg fikk mulighet. En av sedlene under juletreet var øremerket «bok med stive permer», og jeg lot meg ikke be to ganger!

Cappelens Forslag (nei, det er ingen skrivefeil!) er e liten, uavhengig bokhandel i Bernt Ankers gate her i Oslo, som satte i gang et ambisiøst prosjekt i 2014. De ville gi ut ei bok, og de ville gjøre det selv, og boka skulle være noe helt annet. De har fått med seg dyktige, festlige folk som Thomas Seltzer, Knut Nærum og Christopher Schau, og de har virkelig lykkes i å skape noe helt annet.

Det begynner bra, allerede på siden med formaliteter.

KonversasjonsleksikonHele boka føles som et overskuddsprosjekt, fullt av personlighet og påfunn. Den er dessuten kledd i stoff og har en preget forside man kan stryke på, og det er alltid et pluss for raringer som meg!

Hva er så egentlig et konversasjonsleksikon? Det er et leksikon uten skrupler. Tilsynelatende tilfeldig utvalgte oppslagsord er definert og forklart på høyst subjektivt vis. Med andre ord er dette oppslagsverket helt motsatt av alle andre, som søker å gi objektive svar på spørsmålene våre. Her er ikke målet å opplyse oss, men å få oss til å konversere.

Ofte er deifinisjonene humoristiske eller poetiske. Man får noe uventet, noe å tenke på, noe å snakke om. Boka er pyntet med illustrasjoner som kan være både fine og forvirrende. I det hele tatt er dette en svært tankevekkende utgivelse, akkurat slik den var ment å være.

Konversasjonsleksikon
Konversasjonsleksikon
Konversasjonsleksikon
Konversasjonsleksikon
Konversasjonsleksikon
Konversasjonsleksikon

Enkelte definisjoner er jeg helt uenig i, så denne boka har ført til diskusjon allerede.

KonversasjonsleksikonDenslags vil jeg ha meg frabedt, hoho! Jeg sender jo haugevis av postkort!

Boka finnes i begrenset opplag og selges hos utvalgte bokhandler, og den er noe helt for seg selv. Jeg er stolt over å ha den i hylla.

Anbefales sterkt!

Konversasjonsleksikon
Konversasjonsleksikon

– – – – –
In other words: I bought this book with some of my Christmas money. It was crowdfunded this fall, but I could not afford to take part in it at the time, so I bought a copy as soon as I had the chance. This is a very peculiar and rare thing published by a small, independent book shop here in Oslo. It’s called a Conversation Encyclopedia. The publishers wanted to make something altogether different, and they asked lots of great Norwegian writers to contribute, and the whole book is full of seemingly random words defined in a highly subjective fashion. It is the opposite of other encyclopedias! This book is not meant to inform you, but to make you think. The definitions and descriptions are often poetic and humorous, and there are some I don’t agree with at all, so this book has sparked discussions in our home already. For instance, one of the writers has defined the word «postcard» the following way: «A rectangular, stamped piece of cardboard which serves to move the feeling of guilt from one person to another.» No, I won’t have it! I love postcards! I also love this book. It is unique and unusual, only published in a small quantity and sold in a handful of shops, and I’m proud to have it in my bookshelf.

Reklame

15 tanker på “Good book: Cappelen Forslags konversasjonsleksikon

 1. Hoj, denne må eg vere på utkikk etter!

  Apropos leksikon og oppslagsverk: i huset til farmor står der nokre rader med bøker, og for ei tid tilbake tok vi ut eit bind av ein leksikonserie frå femtitalet. Vi såg berre kjapt på det før vi skulle reise, men ved å slå opp nokre få ord var det litt av ei tidsreise. Ordval og påstandane var særs ukorrekte etter moderne krav om og oppfatning av nøytralitet og sanning, medan det var heilt innanfor å sjå ting slik på den tida. Får sjå litt nærare på og dokumentere desse bøkene ein gong eg fer heim att!

  Liker

  • Å, det er jo kjempemorsomt å se på gamle (og i mange tilfeller totalt utdaterte) faktatekster! Så gøy med leksika fra femtitallet, det låter veldig interessant – mye har jo endret seg siden da, både i vitenskapen og i folks hoder, hihi!

   Liker

 2. Veldig morsomme sitatene fra boken , selvfolgelig var jeg glad for a utfordre og supplere noen : som de av ( psychopat ,psychoterapi ) «Sartre» , nei Takk ,(hihi jeg er ikke «Sartrien»)… Jeg virkelig tror en god bok til a ha en god tid i fun selskapet diskusjoner .

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Cappelens Forslag | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..