Encore: Lukten av lykke

Jeg fikk trøbbel med å velge parfyme i morges, og ble stående og snuse henført på noen av yndlingene mine. Da kom jeg til å tenke på denne lista, som er over to år gammel, fra den forrige bloggen.

Nå er høstlufta så klar og fin, og alle lukter virker sterkere og friskere, så jeg tenkte at dette innlegget skulle få en ny vår. Til glede for nye lesere, som det heter så fint, og kanskje for de gamle også!

– – – – – –

Lukten av lykke

Lukt er den sansen som er tettest knyttet til hukommelsen vår.

Er det ikke rart hvordan man kan være tilbake på barneskolen, på et støvete loft eller i armkroken til en spesiell person dersom den riktige lukten dukker opp?

Her er noen av mine duftfavoritter.

– Syrin

– Vinden som kommer via Freiafabrikken og som får hele Grünerløkka til å lukte sjokolade

– Nykvernet kaffe – en klassiker!

– Kjæreste-pute (du vet, når han/hun har sovet hos deg og lukten henger igjen på hodeputen)

– Bøker og blader og annet innbundet papir – det er lov å sitte på bussen og snuse litt på en bok!

– Solvarm teltduk

– Varm sommerhud etter en dag i parken

– Vanilje, kardemomme og ikke minst kanel, mitt favorittkrydder!

– Setebeltet i bilen

– Parfymen eller skyllemiddelet til noen du er glad i

– Vedfyring om vinteren

– Boller eller annen bakst som godgjør seg i stekeovnen og sakte gjør leiligheten om til et lite bakeri

– – – – – – –

Bildene er lånt og linket!

Denne fredagen er det glitrende fint vær i hovedstaden, selv om det er kaldt. Jeg har rød kjole på, for det er jo lov å fjonge seg litt når det er fredag, og om en stund skal jeg treffe både Maren og Ine på kafé – håper det lukter kanel, kardemomme, nykvernet kaffe eller ferske bakervarer der inne!

Jeg ønsker alle en god start på helga, og nå er det din tur! Hva er dine duftfavoritter?

– – – – – – – –

In other words: Here’s a post from the archives, on my former blog, written two years ago. I couldn’t pick a perfume this morning, and I remembered this list of my favourite smells. I love how closely the sense of smell is linked to our memory – suddenly I’m back in the fourth grade or in a dusty loft, just because my nose picks up something familiar. These are some of my preferred scents! Lilacs. The wind coming from the chocolate factory in Oslo. Boyfriend/girlfriend pillow (when he or she has spent the night and their smell lingers on the pillowcase). Freshly ground coffee. Books, magazines and other kinds of bound paper – gently sniffing a book on the bus is always okay. A tent which has been heated my the sun. Seat belts in cars. Summer skin after a sunny day in the park. Vanilla, cardamom and of course cinnamon, my most beloved spice! The perfume of someone you love. Chimney smoke from wood burning (many Norwegians heat their houses with wood during the winter). A cake or something else cooking in the oven, turning your apartment into a temporary bakery. All the images are loaned and linked, by the way. Now it’s your turn! What are your favourite smells?

Reklame

22 tanker på “Encore: Lukten av lykke

 1. Kjæresten, nykvernet kaffe, fersk bakst, kanelte, lukta av huset til mormor (som av og til dukker opp i drømmene min faktisk!), nyvasket hus og jul er noen av mine favoritter :) Koselig innlegg!

  Liker

 2. Så herlige lukter du har ramset opp! :) Kjæreste-pute, jul, skyllemiddel, nybakt brød, lukta av grønnsåpe, den lukta som dukker opp om våren når snøen smelter og asfalten blir bar, nyslått gress om sommeren, lukta som kommer om høstmorgenen når den første frosten har ankommet. Det er fine lukter det :) God helg til deg, Ine og Maren!

  Liker

 3. Jeg liker kanel, gjærbakst, epler, lukten av bensin når man fyller på båten en fin sommerdag og te <3 Det er de jeg kommer på nå hvertfall. Ja, åsså den lukten som lukter som oldemor, men jeg ikke vet hva er!

  Liker

 4. Den jordaktige lukten av høst, mandel, kaffebønner, frost og snøfnugg i lufta, en tent fyrstikk, halsen til han jeg liker ekstra godt, kjolene i mormors skap, røykmaskin-røyken på den gigantiske yndlingsnattklubben min i Berlin, parfymen Alien av Thierry Mugler, Sanasol, et fransk bakeri kl 0700 om morgenen, Tusj, juletre, saltvann, markjordbær, tøymykner, hundepoter.

  Liker

 5. Ah, alt på den lista er på min liste! Men eg må legge til lukta av piperøyk. Det finnes sikkert mykje forskjellig, men den litt milde som pappa brukar, den luktar faktisk heilt fantastisk!

  Liker

 6. som noen ikke vet, det er en defensiv system i olfactory (arv av krypdyr hjernen, slik fusjon med verden, direkte og intim kontakt med folk og ting, er det en deltakelse i kunnskap .). Heldigvis har vi alle en neo-cortex som tillater oss å filtrere blant annet å koble til, for å sublimere og lage kompliserte …
  det er bra for meg også, slippe mine forsvar, og til å delta med deg i en liten rally.
    da,:- som lukten av epler i strudel , og mange lukter som ga Middelhavet: salte bølger ved høy vinden ;lukter av paraply furu harpiks blomster… lukten av krydder pa «souk «Jerusalem, vind hot «hamsin»til ørken….lukten av garrigue in blomst «cyster, lavendel, timian .. lukter blomster sitron, bergamot, klementin, de er alle forskjellige, når jeg har dem i hagen (i potter) gjør jeg en subtil glede flere ganger dag. lukten hest. sopp i skogen;fremfor alt de siamesiske katter alltid dufte bra (vel jeg sove med, det er galt, doktor?) parfymer av min kone, selvfølgelig ; og sist synd hvis du ønsker å miste meg, gi meg «gardenia» blomster, går jeg tilbake til å lukte pa hvert tredje minutt ..er at jeg kan takke her «Sorgenfri» fordi mens jeg skrevt dette ble jeg lytter til musikken «Mousse dtc mon corp» og jeg le mye godt med glede i å lytte til sangtekster som var så godt søt i dette emnet. ….

  Liker

  • For noen fine tilskudd! Ja, det er fascinerende at vi kan bruke lukt som forsvarsmekanisme – hvis mat er blitt dårlig, lukter vi det med én gang, slik at vi ikke skal spise den og bli syke! Så hyggelig at du hørte på Sorgenfri i går. Ha en god uke!

   Liker

 7. Lukten av våt asfalt etter at det har regnet. Kokos og indisk mat. Ellers glad i lukten av tente fyrstikker, gjærbakst, eplekake, grønnsåpe og solvarm hud som alt er nevnt.

  Liker

 8. Tilbaketråkk: Lyden av lykke | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..