My simple, vegan, big berry cake

Jeg var i bryllupsfest denne helga. Det finnes jo ingen bedre anledning til å feire, så det var kjempehyggelig, og jeg ville gjøre stas på brudeparet ved å bake. De er veganere, og dermed fikk jeg en utfordring, for jeg hadde en klar tanke om hva jeg ville bake (bærkake!), men jeg fant ingen oppskrift. Da konstruerte jeg min egen ved å tilpasse og trikse litt, og resultatet ble riktig bra, så jeg tenkte å dele den med dere!

I forrige uke fikk Jonasflotte og jeg flere kilo bær av moren hans. Hun dyrker alskens fristelser i hagen sin, og vi fikk mengder av modne, ubehandlede solbær, rips og stikkelsbær. For en luksus! Ikke bare har jeg kunnet spise bær til alle døgnets tider de siste dagene, men jeg hadde en utmerket anledning til å inkludere en hel masse friskt og fristende i den veganske kaken.

CIMG9523

Når man leser veganske kakeoppskrifter, inneholder de gjerne noen elementer som jeg tenker at egentlig ikke hører hjemme i en kake, som bønner eller rødbeter. Jeg vet at slike kaker gjerne smaker kjempegodt, men jeg ville ha en enklere oppskrift. Den består av få ingredienser og er veldig lett å lage! Ingen forvelling eller oppmaling er nødvendig, og man trenger ingen elektriske kjøkkenmaskiner. De fleste ingrediensene er slike man har stående i skapet, men én ting kan virke rart: Eddik. Det er nemlig natron i kaken i stedet for bakepulver, og den trenger noe syrlig for å virke. Ikke vær redd – kaken smaker ikke av eddik i det hele tatt, hverken før eller etter at den er stekt. Med andre ord kan man finkjemme bollen for rørerester før man vasker den opp, og man kan servere kaken uten kvaler. Mange tror at veganske kaker blir smakløse eller tørre uten animalske produkter, men det er ikke tilfellet. Jeg fikk mange komplimenter på bryllupsfesten, noe som alltid er hyggelig, og ekstra morsomt blir det selvfølgelig når man har satt sammen oppskriften selv.

Denne oppskriften er til stor langpanne. Den er ganske diger, liksom. Avhengig av størrelsen på bitene du deler den opp i, får du 30 – 50 porsjoner. Den er altså perfekt for store sommerfester, juleselskaper eller andre sammenkomster med mange mennesker! Kake til folket!

Synnes veganske bærkake i langpanne

400 gram sukker

480 gram hvetemel

2 ts natron

4 3/4 dl vann

1 1/2 dl smaksnøytral matolje (jeg brukte rapsolje)

1 ts vaniljeessens

2 ts eddik (7 %)

6 dl blandede bær (man kan bruke frossen bærblanding om man ikke har friske bær)

Sett stekeovnen på 175 grader. Mål opp ingrediensene med nøyaktighet, og bland det tørre og det våte hver for seg. Du trenger ikke sikte melet, men pass på at du bruker en stor bakebolle, for røra tar ganske mye plass. Så kan du blande det våte og det tørre raskt sammen – så enkelt er det! Det kreves veldig lite arbeid, og det går fort! Nå er røra ferdig, og vi kan helle den over i en stor langpanne som er kledd med bakepapir. Så tar vi bærblandingen og sprer den utover på toppen. Jeg valgte å dele stikkelsbærene i to for at de skulle bli mer like rips og solbær i størrelse, slik at de ikke ville synke til bunns, og fordelte blandingen på måfå utover kaken.

CIMG9526

Stek midt i ovnen i omtrent 30 minutter. Kaken skal bli pent gylden og lukte nydelig, og etterhvert vil bærsaftene boble! Stikk kaken med kniv på et sted uten bær for å sjekke om den er ferdig stekt.

Ta kaken ut av ovnen, la den avkjøles i formen i rundt et kvarter og del den deretter opp i biter.

CIMG9543

Ta-daaa! Kan gjerne serveres med sitronmelisse, og kanskje vaniljeis?

CIMG9542

Håper det smaker! Vel bekomme!

– – – – –

In other words: I attended a wedding party this weekend. There is no better reason to celebrate, and it was such a fun evening. I decided to bake in honour of the happy couple, and as they are vegans, it was slightly challenging – I had a clear idea of what I wanted to make (berry cake!), but I could find no recipe. I constructed my own, and it worked really well, so I’d like to share it with ye. Last week my boyfriend and I were given several kilos of fresh, home-grown berries by his mother, and I wanted to put them to good use. I’ve noticed reading vegan recipes cake recipes that quite a few of them include ingredients that are not traditionally found in cakes, like beans or beets. I know that these cakes taste great, but I wanted something more simple. The ingredients in my cake are few, and they are of the kind that you normally find in your kitchen cupboard – except for one thing which might sound strange: Vinegar. This recipe has sodium bicarbonate as a raising agent, and it needs something acidic to react with, but the cake does not taste of vinegar. Not before nor after cooking, so you can still enjoy what’s left of the batter before you wash the bowl, and you can serve it without worries. Manye people think that vegan cakes are bland and dry because they don’t contain butter, eggs or milk, but that’s not the case. This cake earned me a lot of compliments at the wedding party, and that’s always nice, and especially when I put the thing together myself. I hope you’ll enjoy it! Please note that this recipe is for a big baking tray, and depending on how big pieces you make, there will be 30 – 50 portions. Perfect for large social gatherings! Cake to the people! To make Synne’s simple, vegan, big berry cake, you will need: 400 grams of sugar, 480 grams of flour, 2 tea spoons of sodium bicarbonate (its a white powder, at least here in Norway), 4 3/4 decilitres of water, 1 1/2 decilitre of a tasteless cooking oil (I used rapeseed oil), 1 tea spoon of vanilla essence, 2 tea spoons of vinegar and 6 decilitres of mixed berries. I used red currants blackcurrants and gooseberries (the latter I divided in half to make them more like the others in size). If you don’t have fresh berries, you can use frozen berry mix. Now, preheat the oven to 175°C and cover a large baking tray with baking paper. Mix the dry and the wet ingredients separately, making sure to be precise when you measure them, and then combine them in a big bowl. It’s so simple – there’s no need to sift the flour, and the whole process takes very little time. Now the batter is done, and you can pour it into the baking tray, and then cover it with the berry mixture. Put the cake in the oven – in the middle – and bake it for about thirty minutes. It will turn pleasantly golden, smell delicious, and the berry juices will bubble. Check it with a knife in an area with no berries to see if it’s done. Let it rest and cool down in the tray for about fifteen minutes, and then cut it into as big or small squares as you wish. Serve with a little lemon balm, and maybe some vanilla ice cream. I hope you like it! Enjoy!

Reklame

9 tanker på “My simple, vegan, big berry cake

 1. Åhå, den ser god ut! Jeg er litt flau over at jeg tenkte «hm, blir det noe spennende, da?» da jeg så bildet av røra i formen – men åh, så digg den ser ut etter å ha kommet ut av ovnen. :D Jeg har aldri bakt noe vegansk (ikke med det som mål, i hvert fall), men det hadde vært ordentlig stas å få en digg vegansk kake inn i repertoaret mitt. :)

  Liker

 2. Som veganer kan eg seie at av kakene eg lagar, er det så langt ingen som har hatt ingrediensar som bønner eller raudbetar, men veit at dei finst der ute og skjøner kva du meiner. Kaka såg veldig god ut! :)

  Liker

  • Oi, hjelp, disse kommentarene ble borte for meg. Takk for innspillet! Jeg satte det på spissen med humoristiske intensjoner, altså. Det er så mye godt man kan bake uten animalske ingredienser!

   Liker

 3. Hei Synne!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

  Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

  Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine nettsteder.

  For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  Alleoppskrifter.no

  Liker

 4. Tilbaketråkk: Patchwork: August | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..