«Novinbre»

Jeg inntok ganske mye vin i løpet av november, om jeg skal være helt ærlig.

For det første er det ingen myte at franskmennene tyller i seg vin til alle måltider, og til alle andre tider også. Småsamleren for glass må tømmes av renholdsverket hver dag, liksom. For det andre kommer årets Beaujoulais Nouveau på den tredje torsdagen i november hvert år. For det tredje var jeg på vinmesse – Salon du vin – i begynnelsen av måneden. Huhei!

Vi begynner med å gå på messe! Den var i slekt med sjokosjokket, på samme sted, og omtrent like stor og overveldende. Jeg var der i seks timer, men smakte kanskje på én prosent av vinene! Det var boder så langt øyet kunne se, og hver av dem representerte en uavhengig og gjerne familiedrevet vingård, for dette var Salon des Vignerons Indépendants. Hver bod hadde mellom fire og femten viner å tilby, og man kunne smake på alt. Man fikk utdelt et glass ved inngangen, som man holdt frem akkurat hvor og når man ville, og så var det noen som helte vin oppi. Jeg har aldri opplevd maken til åpen og inkluderende vinkultur. Det var skikkelig folksomt der; tusener av mennesker smakte og skålte og smilte (stadig mer, haha!), og ved inngangen ble det ikke engang sjekket om de besøkende var over atten. Et slikt arrangement, med fri servering av vin i fire dager, ville være helt utenkelig i Norge. Her er vin den naturligste sak av verden. En klar, interessant og velsmakende kulturforskjell!

CIMG1911

Det var såååå mye å smake på.

CIMG1904

CIMG1934

CIMG1903

Ikke rart at folk måtte ta en titt på oversikten.

CIMG1915

Jeg gikk egentlig mest på måfå, og så på fine flasker og pen pynt og søte skilt.

CIMG1939

CIMG1912

CIMG1943

Man kunne se hvor vinene kom fra…

CIMG1923

…og spørre smilende eksperter til råds.

CIMG1935

Folk smakte…

CIMG1926

CIMG1931

…og kjøpte.

CIMG1919

«En kasse av den og den og den, takk. Til privat bruk, ja.» Det var gratis utleie av traller der.

CIMG1908

Noe fikk bli med hjem til meg også, da. Denne skal jeg snart dele med Jonasflotte!

CIMG1976

Så kom den tredje torsdagen! Hurra!

Jeg har skrevet litt om Beaujolais Nouveau tidligere, på den forrige bloggen: Jeg har nemlig oppholdt meg i Paris på denne tiden en gang før. Fjorårets markering foregikk hjemme i Norge, men passet godt sammen med andre godbiter herfra.

Dette er altså en årlig merkedag i Frankrike. Poenget med denne vinen er ikke at den skal være så fryktelig god, for det er årets første – det ligger i navnet, ettersom nouveau betyr «ny». Poenget er snarere at en ny sesong er i gang, at vinkjellere over hele landet fylles opp på nytt, at tida går sin gang og at tradisjonene holdes ved like. Det er en feiring av vinen og livet, på en måte. Noe så fint! Ethvert serveringssted med respekt for seg selv tar inn en type Beaujolais Nouveau, og reklamerer ved å henge opp plakater. Noen ganger slår de til med flagg og ballonger også. Det er jo en festdag!

Her kommer et lite utvalg av årets promotering.

CIMG1656
CIMG1660
CIMG1661
CIMG1658
CIMG1679
CIMG1662
CIMG1668
CIMG1664
CIMG1670

CIMG1672

CIMG1667

CIMG1673

Il est arrivé! Den er her! Et vous? Og du?

Joda, ikke bare ser du speilbildet mitt i noen av rutene, men Ida og jeg var på plass! Vi tok nemlig en smakerunde i Oberkampf-området. De ulike stedene i en gitt gate snakker med hverandre, og tar inn ulike typer vin, slik at du finner mye forskjellig på små avstander. Så går man altså rundt og smaker seg frem. Helst på selve lanseringsdatoen, så klart. Ida og jeg tok utfordringen. Det ble en veldig koselig – og litt sen – torsdagskveld!

Årets mer offisielle reklame så forresten slik ut:

CIMG1654
CIMG1676
CIMG1681

Denne hang i vimpel-form på ett av stedene Ida og jeg var innom. Øyeblikkelig stemning!

CIMG1706

En slik plakat henger dessuten på kjøkkenveggen min. Jeg spurte pent om å få en, og mannen bak baren skjønte ikke hvorfor jeg var interessert, for han var ikke spesielt fornøyd med årets vin… Selv syntes jeg den var bedre enn fjorårets! Jeg skulle gjerne vist dere mer av smakerunden vår, men det var stort sett dårlig belysning og mye folk på de ulike barene vi besøkte, så jeg har en masse håpløst uklare bilder. I tillegg ble jeg kanskje litt ustø etterhvert også, høhø.

Årets ellevte måned heter Novembre på fransk, men om du bytter ut «em» med «in», vil det uttales på omtrent akkurat samme måte. For et festlig sammentreff.

Kun ett ord kan brukes for å avslutte et slikt innlegg, og da passer det jo godt at jeg sitter med et glass hvitvin innen rekkevidde (det er jo helg, hoho) – SKÅL!

(Pssst! Forresten: Om du liker å lese om vin, vil du kanskje også like min nye nettside, vinogvegetar.no!)

– – – – –

In other words: I drank a lot of wine in November, to be perfectly honest. Not only am I being subjected to the French custom of having wine with every meal and at any other given time of day – that is no myth, mind you. I have also visited a wine fair, which was a fun and interesting (and tasty) experience. Everyone was given a glass, and there were hundreds of stalls to explore. Each stall had between four and fifteen wines to offer, and you tasted as much as you wanted. What a marvellous concept! I spent six hours there! Furthermore, on the third Thursday in November each year, the Beaujolais Nouveau arrives. This is a national event which is celebrated all over; every proper bar orders one kind of this years’ fresh wine, and hangs posters, balloons and flags to share the joy. It’s not supposed to be good, as it’s the first wine of the year, it’s just supposed to be fun. It’s a homage to wine and life in general, it seems. What a superb tradition! I have been so lucky as to experience this day in Paris once before, and I certainly hope this won’t be the last time. I went out with Ida to have a taste, and I like this year’s vintage better that last year’s! Now I have a Beaujolais Nouveau poster on my wall and a glass of white wine in my hand. Cheers!

Reklame

18 tanker på “«Novinbre»

 1. Så gøy! Et sånt vinmesse treff hadde vært artig å delta på. Skulle gjerne vært der den 3 torsdagen i november og. Husker du har skrevet om dette med den 3 tirsdagen tidligere.Synes det er et veldig artig tiltak.

  Nå må du ha en fin helg videre!

  Liker

  • Ja, ikke sant? Neida, du har helt rett; det er en feil, men det er gjort med vilje. Om du ser godt på alle ordene på den plakaten, vil du oppdage at alle er feilstavet, unntatt «le» og «est». Den produsenten valgte visst å stokke om på det i år!

   Liker

 2. Jeg elsker allegorien veggen: rødvin og høyre hånd, et glass hvitvin! … -( «No.vin.bre») :» over barn»? «is»? ) er utmerket, også Så la dualiteten for REELL: ja» Ragni», vil du være! selvfølgelig invitert til neste hvis du er i Paris, selv før fordi jeg tradisjonelt, noen gode viner i kjelleren rom hjemme!»Ida «, du ble forventet, så samme til deg … tiden var hyggelig , og forbi uten å få virke lang, har du sagt! oi! ville være fantastisk å tro noe annet. under deg beregne statistikk, drakk du mindre enn én av hundre muligheter til å smake, vår gode fransk vin!!tok jeg muligheten til å oppdage din smak, og det er ikke så lett, fordi du har litt kunnskap om dette temaet allerede! .. i overraskelse oppdaget jeg at en av mine produsenter, sendte til Norge, «Oslo» området på (vin av Cahors), hvis det er interessert .. og for det andre, kan vi finne av noen vinbutikker i Paris ,for to andre viner «bordeaux» og «Madiran» …. i korte, vi ble hedret av din tilstedeværelse, og dine venner. ønsker er flere gode ting i fremtiden!

  Liker

  • Kanskje vi blir enda flere på neste messe? Det var en veldig fin opplevelse, i hvert fall. Ja, tiden gikk fort! Smak er jo så personlig, men det var kjempemye godt. Så spennende at en av produsentene sender til Oslo! Mine to venninner og jeg var forresten innom en liten vinbutikk ved Marché d’Aligre denne uka, og de kjøpte med seg fire flasker hver hjem til Norge. Krysser fingrene for at det gikk bra med dem på flyturen tilbake! God helg!

   Liker

 3. Tilbaketråkk: Chez moi | Et dryss kanel

 4. Tilbaketråkk: This weekend | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..