Kunsten å være syk

Man kan ikke bli profet i eget land, sies det. Å bli syk i et fremmed land, derimot, det går greit.

Jeg er heldig på så mange måter. Én av dem er at jeg har få dårlige dager. Det er kanskje mest fordi jeg ikke tillater meg selv å ha dårlige dager, tror jeg – jeg har viljestyrken fra Helvete. Enkelte dager blir likevel langt fra optimale, for eksempel de dagene da kroppen svikter. Man kan holde sammenbruddet på avstand en stund, og jeg har lenge kjent at jeg brygget på noe, men foredrag og bryllup og pakking og flytting og andre viktige ting måtte prioriteres. Etter at jeg kom til Paris, rakk jeg å bli litt kjent og å skaffe meg det viktigste. Så smalt det, hoho. Lørdag og søndag var jeg nede for telling. Totalt slått ut. Da handler det om å gjøre det beste ut av situasjonen, som ellers. Det er en kunst å få noe ut av selv sykedagene!

Det ble en liten liste, dere. Det er ikke sikkert at alle punktene passer alle, så klart, men sånn er det jo alltid. De er forresten tilpasset en solo-tilværelse uten TV, radio og internett, for slik var min helg. Om man har selskap og/eller diverse fasiliteter, er mulighetene enda flere!

Her er mine beste tips for høstens forkjølelse/influensa/bihulebetennelse, dersom den kommer innom deg også.

– Ta på leppestift, samme søren. Det er så mye hyggeligere å se seg i speilet når nesetippen ikke er den rødeste delen av ansiktet.

– Bygg deg et rede i sofaen hvor du kan ligge med beina høyt og hodet høyere. Pledd og puter er dine undersåtter.

– Gjør små ting som å ta oppvasken og re opp senga, selv om du egentlig ikke har lyst eller overskudd til det. Det føles så bra når du er ferdig, og det ser bedre ut rundt deg, og du kan belønne deg selv med sjokolade.

– Brygg te (med sitron!) og tenn lys. Gå for høy kosefaktor, hele tiden.

– Legg en våt klut på pannen når hodepinen blir for ille. Det hjelper ikke bare i filmene, men i virkeligheten også. Unngå piller; det blir bare verre når effekten forsvinner (hvis de har noen effekt foruten placebo-effekten i det hele tatt, da).

– Ring venner for å oppdatere deg på hva de holder på med, og for å underholde dem med whiskey-stemmen din.

– Begynn på bøkene du har hatt på lese-lista i evigheter. Kanskje har du ikke så mye konsentrasjon, men det er så mye lettere å fortsette på dem senere når du faktisk har begynt.

– Drikk hele tiden. Vann, juice, te, hvasomhelst. Drikk gjerne av små glass eller kopper, for da fyller man på når det blir tomt, og så drikker man automatisk litt mer.

– Samle alt du har av energi og ta en tur ut. Frisk luft gjør at hodet føles lettere.

– Besøk butikken når du først er ute. På veien kan du lage en mental liste over ting du har lyst på og ting som er bra for deg. Kjøp ALT.

Vitaminer og snacks, omnom. Seee, så fine papirservietter jeg fant! Med pausebildemotiv på esken!

– Spis ofte. Hva du vil. Kroppen trenger all den næringen den kan få, og du kan spille «syk»-kortet for å slippe unna med det meste.

– Les overfladiske magasiner og klipp ut de fineste bildene. Heng dem på veggen, så blir det morsommere å stirre på den når du pusser nesa for trettifjerde gang.

– Krydre maten ekstra godt, slik at den smaker mer (eller noe i det hele tatt). Spis sånt som du tror at moren din ville laget til deg, om hun hadde vært der. Nostalgisk fornuft!

– Gled deg til å bli frisk. Man tar det vanligvis for gitt at man kan puste uten besvær, le uten å hoste eller spise uten å snufse, men vi syklinger vet at det ikke alltid er slik. Snart vil du våkne og føle deg bedre, selv om det virker usannsynlig akkurat nå.

– Spill dataspill. Om du ikke er noen gamer fra før, har du sjansen til å bli det nå.

– Skriv kort og brev. Man klarer å holde en blyant og formulere noen setninger, nesten uansett hvor dårlig man er, og det er fint å tenke på at din kjipe situasjon kan føre til noe som gleder andre.

– Benytt anledningen til å se sære serier, mange episoder i slengen. Mine yndlingsserier er gjerne skrudde, britiske saker. Som Green Wing, Red Dwarf, Darkplace og ikke minst Spaced. Åh, Spaced for alltid.

– Vask hendene hele tiden.Om du pusser nesa eller nyser, så vask deg etterpå – bakteriene danser i håndflatene dine, og gjør det ikke lettere å bli frisk. Høyt forbruk av håndkrem er en lav pris å betale om man slipper en ekstra dag som syk.

– Hør på musikk du ikke har lyttet til på lenge. Gjerne sånne plater som er fulle av assosiasjoner og som tar deg med til et annet sted og en annen tid. Du er neppe syk der du rusler ned Memory Lane!

– Bytt håndklær, putevar og andre tekstiler når du merker at det slipper taket. Få det unna, få noe nytt og nøytralt på plass, bli ferdig med det.

– Husk at det alltid finnes folk som har det verre enn deg. Det er så oppbrukt, men så sørgelig sant. Samme hvor vondt du har i hodet, hvor tett du er i nesa, hvor tørre hender du har, hvor stygg og sliten du føler deg, hvor mye du hoster eller hvor mange halsdrops du må spise for i det hele tatt å orke å puste – du er ekstremt priviligert, tross alt.

I dag er jeg bedre, og jeg har vært på skolen, og i dagene fremover skal jeg nyte følelsen av å være stadig friskere.

Nå er det deres tur – hva er dine beste tips? Hvordan mestrer dere kunsten å være syk? Jeg vil gjerne ha gode innspill i kommentarfeltet, så kan vi finne frem dette innlegget neste gang vi havarerer og har glemt alt!

Med de beste ønsker for en frisk og fin start på oktober; Snufse-Synne.

——

In other words: I’ve been ill this weekend. Here’s a list of things to make a cold/flu/sinus infection a little more sufferable. Please use google translate or some other means of translation, as I have no energy left! Oh, and do share your own tips in a comment, if you’d like! We can return to this post the next time we’re knocked out. Let’s feel better!

Reklame

22 tanker på “Kunsten å være syk

 1. Iiih, so himla fint, altso! Fekk nesten lyst til å bli sjuk. Men so langt har eg klart å halde haustforkjølinga vekke med te, frukt og tjukkelabbar sjølv om det eigentleg er varmt nok til å gå i tøysko.

  Liker

 2. God bedring! Takk for gode tips, høres slettes ikke så avskrekkende ut å bli syk om den listen følges.. Ønsker det en finfin høst i fantastiske Paris. Hilsen Kristin

  Liker

 3. Åh, for en fin liste! Og den kom jammen på et beleilig tidspunkt også, for i dag tidlig begynte jeg å føle meg pjusk, og 5 timer på skolen hjalp ikke på formen. Så nå sitter jeg på rommet mitt, godt krølla sammen under dyna, med skjerf rundt halsen, vinduet oppe (frisk luft er deilig ja! ;), Six Feet Under på tvkassa, og te, solo, vann og operamint innen rekkevidde. Så å være syk er ikke sååå ille ;)

  Liker

 4. Å, dette tror jeg er den essensielle ha-det-ålreit-selv-om-du-er-syk-lista, altså! Så bra du er :) Glad du føler deg bedre og var i såpass form at du kom deg på skolen i dag, i hvert fall. Fortsatt god bedring, Synne! :)

  Liker

 5. Jeg har akkurat vært sørpe forskjøla og det henger litt i ennå. Mitt tips er ingefær i teen, massemasse klær så man ikke fryser og Disney filmer for kosens skyld. God bedring! :)

  Liker

 6. Du har allerede nevnt serier. Det er det som gjelder. Har man flaks, finner man sesong 1 av en serie man aldri har sett før, men som man blir helt frelst på, for så å oppdage at det finnes hele 7 sesonger. I et slikt tilfelle er det bare å håpe at sykdommen vedvarer lengst mulig! :)

  Liker

 7. for meg er det en sti av modig ukjent! og systemet av list bare kvinner kan flytte i denne type ting! Jeg var også ha dårlig ting nylig og bare fungerer på selv analyse, og oppriktig bønn som gjenoppbygger jeg vet !october vil vaere flott og vakker! october is my month!

  Liker

 8. Akkurat det man trenger i desse dagar, eg har akkurat vore sjuk og kjenner at det er litt på veg tilbake igjen. Men eg klamrar meg fast, eg kan jo ikkje bli sjuk no når eg skal til Paris!

  Liker

 9. SICK BANANA – er du sikker på at det ikke er JEG som, i ditt hode, skrev denne teksten??? Det er som å lese mine egne tanker. HURRA. Åååååå diggbar post!!

  Liker

 10. Tilbaketråkk: En onsdag « Et dryss kanel

 11. Tilbaketråkk: Spørsmål og svar « Et dryss kanel

 12. Hei! Takk for denne listen og mange gode tips. Mye av akkurat det man trenger står her og det med kald klut på pannen har jeg ikke brukt så mye tidligere, men denne gangen her har jeg det og det var veldig deilig..

  Har egen levende undersått denne gangen her, Sanna som skal komme over med livsnødvendigheter. Veldig glad for det:-).

  Vi snakkes, Klem

  Liker

 13. Mange fine tips! Jeg har gjort noe av dette hvert fall. Åå jaaa, Spaced 4ever!! <3

  Tror jeg begynner å bli litt bedre nå. Var hos legen i dag. Det var jo en opplevelse. Hehe! Alltid gøy å prøve seg på fransken med franskmenn som ikke kan annet enn fransk. Ah ah ah.

  Klem

  Liker

 14. Tilbaketråkk: Coffee, chocolate and a cold | Et dryss kanel

 15. Tilbaketråkk: A header and three good deeds | Et dryss kanel

 16. Tilbaketråkk: Atchoo! | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..