Etterskjelv og apati

Det bøtter ned i Oslo nå. Det føles ganske riktig. For en grå og grusom dag. Å våkne i morges og se at antallet omkomne var nesten tidoblet siden jeg la meg i går kveld, var et kvalmende sjokk. Så mange liv er over, men det vanskelige har bare såvidt begynt.

Jeg kjenner flere som har mistet venner på Utøya, og jeg tenker på dem og på alle de andre der ute som er involverte eller etterlatte. Maktesløsheten og medfølelsen går hånd i hånd som følge av slike dødstall, og som for å legge spott til skade, er de materielle ødeleggelsene i Oslo enorme.

Hva kan man gjøre i en slik situasjon, foruten å gråte og håpe? Vi blir oppfordret til å gjøre dagligdagse ting og tilbringe tid med våre kjære. Jeg var ute og drakk kaffe med Tine tidligere i dag. Det var få mennesker i gatene, og mange så triste eller sinte ut, men det virker som at folk er forberedt på å stå sammen og å fortsette som før.

Jeg er alene i helga, for Taran jobber utenbys, så hun var heldigvis langt unna da bomben sprang i går ettermiddag. Jeg var jo i sentrum, og vil takke for alle gode tanker – jeg har fått masser av bekymret og oppmuntrende oppmerksomhet fra fjern og nær, og det er veldig, veldig hyggelig. Jeg håper at de som virkelig trenger det, får all den trøsten og hjelpen de ønsker seg, for jeg er tross alt uskadd og relativt uberørt.

I begynnelsen hadde jeg TV’en på hele tiden, og Facebook og Twitter ble oppdatert kontinuerlig. Jeg forsto etterhvert at jeg ville bli gal om det skulle fortsette slik; jeg klarer ikke å bearbeide alt det fryktelige, og jeg kan ikke ta alt innover meg uten å bli nesten hysterisk. For å få tankene over på noe annet, har jeg prøvd å gjøre hyggelig ting som å lage og spise god mat og høre på fin musikk.

Alt føles meningsløst og totalt uviktig, men man kan ikke ha dårlig samvittighet for å spise og dusje og kanskje til og med smile iblant, selv om alt man gjør blir bittelite og betydningsløst i sammenligning med hva de hardest rammede går igjennom. Vi må ta vare på hverandre og leve livene våre. Prøv å kose deg, du fortjener det helt sikkert, selv om det ikke føles slik akkurat nå. For øyeblikket kan vi ikke gjøre stort annet enn å avvente og holde på håpet. Vi skal ikke la dette knekke oss, vi skal gjøre som vi vanligvis gjør, og med tiden skal vi bli sterkere og stoltere enn noen gang. La oss sørge for at noe godt kommer ut av alt som er vondt. Jeg ønsker alle en best mulig helg.

Reklame

11 tanker på “Etterskjelv og apati

 1. Huffavmeg.. Var på fjellet men kjørte forbi Utøya og Sunnvollen med valdresekspressen på vei tilbake til Oslo idag og så masse sykebiler, politibiler og ikke minst: flere begravelsesbiler :( Utrolig uvirkelig og sykt, da vi kjørte forbi (var bare bussen som fikk kjøre gjennom, alle biler måtte snu før de kom dit) skinte sola og det var et veldig pent landskap. Det gjorde alt enda mer uvirkelig.Det har blitt veldig mye det siste døgnet, har fulgt med på nyhetene kontinuerlig. Man trenger en pause! Ta vare på deg selv du også, Synne!! <3

  Liker

 2. Kjæreste Synne. Dette er helt ufattelig. Sender deg en god lørdags klem, og så får du en for morgendagen også. Ta vare på deg selv der inne! Glad i deg! Klem Kristin

  Liker

 3. så enig, så enig. merker jeg blir litt sint når jeg leser at folk mener at ingen skal ha deg gøy i dag, man skal vist bare sitte og sørge og gjøre ingenting. selv om det er helt forferdelig det som har skjedd så kan vi ikke bare slutte å gjøre ting.. da blir vi alle gale. jeg har måtte ta jevnlige pauser fra nyheten med litt sex and the city, blir helt kjelven hvis jeg sitter for lenge foran dataen for å oppdatere vg og twitter og alt mulig. glad du og dine kjære har det bra <3 alle tankene mine er hos de pårørte (selv om jeg dusjer og baker og lager god middag og ler av de sprø damene i new york, det går faktisk ann folkens!!)

  Liker

 4. om natten…. some strange" assumptions" through out of my mind to help to secure on concrete (betong) posisjion i hope: -(Aristote,"traité du monde"):sunapsiès ola kai oux ola, sumpheromenon diapheromenon, sunadon diadon éc panton en kai éts énos panta. Noeuds:" touts et non-touts,rassemblé séparé, consonant dissonant;de toutes choses l'un et de l'un toutes choses. …… "Baalé Qouchia " (les poseurs de questions) après le "Hassidism" Rabbi de Kotzk :"si moi je suis moi, parce que tu es toi,alors je ne suis pas moi, et tu n'est pas toi.mais si je suis moi, parce que je suis moi et que tu es toi, parce que tu es toi , alors je suis moi, et tu es toi.." en racourçi: , ce n'est pas le monde qui est le lieu , de la question ;mais la question qui est le lieu du monde. soit l'exposition de la signification de l'espace vide comme lieu de possibilité. " there is some one in it :you!!, and we are there …vennelig bruno.

  Liker

 5. Jeg innså det i går, etter nesten et døgn i apati og tomhet, at jeg måtte komme meg ut, selv om jeg ikke ville. Jeg dro på avskjedsfest til en venninne, og det var så godt å snakke om det, være sammen, le litt, og forstå at det kommer til å bli bedre. Det er tungt og forferdelig, men det kommer til å bli bedre. Og det er fint.

  Liker

 6. Takk til alle sammen! Dere er så fine, og dette er så fælt, men dere har rett, og vi har lettere og lysere dager i vente.kristinemariaalmaas: Så snilt av deg å tilby selskap i går! Jeg klarte meg på egenhånd, men tusen takk for tanken!

  Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..