How I edit my Instagrams

InstaSeptember
InstaMay
InstApril
InstaSeptember
InstApril
InstaMarch
InstaOctober
InstApril
InstaNovember
InstaSeptember

La oss bare late som at disse mobilbildene ikke blir kornete i stort format, greit? Flott, takk.

Jeg fikk et morsomt spørsmål i går, fra Stine, om hvordan jeg redigerer bildene på Instagram-profilen min. Det hadde jeg aldri blitt spurt om før, og jeg har heller ikke reflektert så veldig mye over det, så det var interessant å tenke etter! Nå tenkte jeg å dele framgangsmåten min med dere også!

Jeg er nok egentlig ganske tradisjonell på Instagram, ved at jeg utelukkende bruker mobilbilder (ikke kamerabilder) og kun bruker de innebygde redigeringsverktøyene (ikke VSCO eller andre apper). Slik synes jeg at man bevarer «insta»-delen av det, ved at bildene blir mer hverdagslige og øyeblikkelige. Jeg liker å kunne dele bilder i en håndvending på trikken, liksom.

(Jeg redigerer jo ikke bildene på bloggen heller, fordi jeg liker et naturlig uttrykk – som journalist er jeg opplært til å dokumentere virkeligheten, og jeg tror det skinner gjennom både i bloggbildene og Instagram-bildene mine. Ingen prospektkort-farger, takk… Dessuten er jeg nok litt lat, og jeg vil egentlig ikke bruke mer tid foran skjermen/med mobilen enn nødvendig.)

Så til selve redigeringen! Jeg måtte late som at jeg skulle redigere et bilde for å huske hva jeg pleier å gjøre, hoho, og jeg kom fram til at prosessen som regel er relativt lik.

Aller først pleier jeg å heve skarpheten med 20 (min gamle Samsung tar ganske uklare bilder), og så drar jeg opp shadows med rundt 30 og ned highlights med omtrent 20. Slik blir det mørkeste og det lyseste mer jevnt, slik at jeg kan trekke opp brightness på hele bildet uten at kontrastene blir for store eller de lyseste feltene blir altfor utbrent. Først legger jeg riktignok på filter – jeg bruker nesten bare det som heter Lark, trukket ned til et sted mellom 50 og 30. Da blir bildene litt lysere og varmere, uten at fargene blir for ekstreme. Til slutt tilpasser jeg brightness, og jeg liker lyse bilder, så lenge de ikke føles unaturlig overeksponerte. Sånn foregår det, stort sett!

Veldig sterkt lys er jo som kjent en vanskelig greie, så jeg prøver å unngå direkte sollys, som når man fotograferer ellers. Mobilen min tar imidlertid helt ubrukelige bilder i alt annet enn dagslys, så jeg må være flink til å benytte meg av lyskilder som vinduer innendørs (igjen, som når man tar bilder ellers). Hvis jeg tar bilder i sol, pleier jeg å trekke ned highlights enda litt når jeg redigerer dem for å hindre at de blir skjærende.

Ellers, når det gjelder selve profilen, vil jeg helst at den skal være fargerik og variert. Jeg prøver å unngå flere bilder av matretter etter hverandre, for eksempel, eller flere bilder på rad med samme type utsnitt eller én framtredende farge. Kanskje jeg høres ut som en skikkelig raring nå? Dessuten legger jeg som regel ut ett bilde hver dag, for det føles ryddig, og jeg setter selv pris på at de jeg følger deler noe med jevne mellomrom. (Med mindre det er mange selfies, for det går jeg veldig fort lei. Jaså, slik ser du ut i dag… Jeg styrer også unna altfor polerte profiler.)

Instagram er gøy! Jeg prøver å ikke ta det så altfor alvorlig, hihi, og det er inspirerende å få små innblikk i livene til folk.

Nå er jeg nysgjerrig: Hva er deres tanker rundt Instagram?

– – – – –
In other words: I was asked how I edit the photos on my Instagram account! I’ve never really thought much about it, and I have a traditional approach – I only post mobile pictures (not proper camera pictures) and I only use the built-in editing tools (not VSCO or any other apps). I don’t edit my blog photos either, so I guess I’m quite lazy as well. Anyway, I like it fairly natural, and I find that this preserves the «insta» part of it, I just want quick snaps of my everyday life. That being said I do edit my Instagram photos, in more or less the same way every time, so here we go!
I start by sharpening by 20 (since my old Samsung takes quite blurry photos), and then I pull up shadows by around 30 and down highlights by about 20. This makes the image more even, so that I can brighten the whole thing without getting heavy contrasts or very burnt-out highlights. First, however, I put a filter on. I almost exclusively use the one called Lark, pulled down to somewhere between 50 and 30, because it just makes the image a bit brighter and warmer without making the colours extreme. Then I brighten the picture a bit, because I like them bright, but I try not to make them too overexposed. That’s it!
I always look for natural light, but not direct sunlight, partly because it’s classic photography thinking and partly because my phone camera is rubbish in anything but daylight. When it comes to my profile I like it varied and colourful, so I try not to post two images of a meal in a row, for instance, or several photos with the same composition or dominant colour. Gosh, do I sound like an oddball? I try not to overthink it – it’s only Instagram, after all – and have fun with it! I like posting something everyday, though, since I like it when accounts I follow share something fairly regularly (as long as there are not too many selfies, since they bore me, and I also avoid very polished profiles). I love how Instagram gives me a little window into other peoples’ lives.
So, now I’m curious! I’d love to hear your thoughts on the subject!

Reklame

11 tanker på “How I edit my Instagrams

 1. Jeg liker din konto! Og jeg liker også tanken din om at det skal være naturlig. Jeg liker å dele dikt, jeg :D

  Liker

 2. Elsker Instagram! Er den plattformen jeg liker best på jobb også. Den er så mye mer nedpå, og føler det er enklere å komme i kontakt med folk. Facebook har blitt så stort, og kommentarfeltene har blitt så sure. Hehh.. Jeg prøver å ikke være for streng, og ha det gøy med insta-kontoen min. Tror den reflekterer veldig hvordan jeg føler meg. Sort-hvitt i perioder hvor jeg er lei av verden, og farger så fort våren kommer. Jeg har aldri funnet en estetikk jeg går for, fordi jeg liker å eksperimentere :D

  Liker

  • Jeg er enig, Instagram føles (foreløpig) som et mer avslappet og vennlig sted, og det er så hyggelig å bli kjent med folk på den måten! Jeg tror det er helt ntaurlig at det estetiske endrer seg litt iblant. Gleder meg over fargene på profilen din nå, og samtidig er det jo noe tidløst og stilig over svart-hvitt!

   Liker

  • Takk, så hyggelig at du synes det, og at du også liker Lark! Oi, jeg har faktisk ikke tenkt over hvordan dette filteret påvirker det blå, så det må jeg være oppmerksom på neste gang, hihi.

   Liker

 3. Det som er så fint med instagram er at det er så enkelt. Om bildene jeg legger ut ikke blir like fine hver gang, så gjør ikke det så mye. Det vil være et minne jeg kan se tilbake på uansett. Jeg tar også stort sett bilder med mobilen min, både til blogg og instagram. Når mobilkameraet gjør susen, så orker jeg sjeldent å bruke et ordentlig kamera, hehe. Det vil jo også løfte terskelen for å legge ut noe ganske mye, tror jeg.

  Liker

  • Ja, det føles liksom lettere og mindre alvorlig, eller noe? Jeg synes overføring av bilder fra kamera til mobil høres så strevsomt ut, og som du sier, mobilen fungerer jo som regel – og minnene blir like fine!

   Liker

 4. Jeg er ikke noe glad i instagram-filtrene, så jeg bruker vsco, og nesten alltid det samme filteret. Ellers prøver jeg å variere litt hva jeg poster, og holde meg til et bilde om dagen. Har i det siste begynt å bruke den funksjonen hvor man kan poste flere bilder i en post, veldig grei hvis man ikke helt klarer å bestemme seg for hvilket bilde man liker best.

  Liker

  • Jeg lastet faktisk ned VSCO-appen en gang, men slettet den dagen etter fordi jeg ikke syntes noe om filtrene, haha. Bra folk er forskjellige! Jeg har ikke prøvd den funksjonen ennå, men den virker jo kjempepraktisk, og da kan man liksom skape et helhetlig inntrykk av noe uten å fylle opp profilen med lignende bilder… Må prøve, jeg også. Jeg liker for øvrig lyset i bildene dine!

   Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..