Holiday leftover trifle

Holday leftover trifle / etdrysskanel.com

Her kommer tips til en super dessert for den som har julekaker til overs!

På nyttårsaften var vi tolv stykker som skulle spise middag, og jeg meldte meg frivillig til å lage dessert. Jeg hadde nemlig en eksperimentell idé om hvordan jeg kunne bruke opp kakerester og samtidig lage noe spennende og godt!

English trifle er en tradisjonell dessert fra De britiske øyer som er nært beslektet med våre egne tilslørte bondepiker. Den klassiske versjonen består gjerne av kakebunn eller kjeks, jordbær og pisket krem. Dette konseptet er veldig lett å tilpasse, og jeg bestemte meg for å improvisere!

Jeg hadde følgende tilgjengelig: Hjemmelaget sitronkrem (lemon curd) etter et teselskap i romjula, kransekake som begynte å bli tørr, ostekremglasur (sånn til gulrotkake) som var til overs og pepperkaker jeg visste at ikke ville bli spist opp. Dessuten ville jeg bruke vaniljekrem, for det er DIGG, og så kjøpte jeg to typer frukt som jeg tenkte at ville passe godt til; pasjonsfrukt og granateple. Samt sitronmelisse til å ha på toppen!

Kakene ble smuldret opp og frukten ble hulet ut. Mengdene er litt omtrentlige; det viktigste er at lagene dekker og blir jevne. Tror jeg brukte kanskje tjue eller tredve små pepperkaker til sammen, fordelt på to lag, og noe sånt som en tredjedel av ei kransekake. Av sitronkrem og glasur brukte jeg bare det jeg hadde til overs, og så ble det to bokser med Piano vaniljekrem. Jeg skaffet ti pasjonsfrukter og ett stort granateple, og det var nok til pynt i tillegg.

Så var det altså bare å legge ting lagvis! Jeg hadde dessverre ingen pen glassbolle med stett, av typen som brukes på matblogger og i magasiner, så det ble en plastbolle fra Ikea, hoho. Man tar hva man har, og det er tross alt smaken som teller! Det er riktignok litt viktig å bruke noe gjennomsiktig, slik at man får denne stilige effekten langs sidene.

Holday leftover trifle / etdrysskanel.comHer ser man alle lagene! Det ble ni stykker til slutt. Fra bunnen og opp ligger det sitronkrem, kransekake, vaniljekrem, granateple, pepperkake, ostekremglasur, pasjonsfrukt, et nytt lag pepperkake og til slutt et nytt lag vaniljekrem.

Det tok omtrent en time å gjøre alt klart og å legge ting forsiktig lag på lag. Jeg brukte sprøytepose for å fordele vaniljekrem og ostekremglasur jevnt, og for å unngå at de dro med seg lagene under. Til slutt lot jeg hele herligheten stå i kjøleskapet i et par timer, for å «sette seg» og kjøle seg ordentlig ned, og så pyntet jeg den rett før servering.

Resultatet ble en festlig og annerledes dessert, som var både søt og mektig og frisk og fruktig, og som besto av mange ulike smaker og konsistenser. En riktig fin avslutning på måltidet.

Om noen andre får lyst til å lage julekaketrifle, er det bare å bruke det man har for hånden og det man liker – dette er vel mer en idé enn en oppskrift… Godt blir det sannsynligvis uansett! Vel bekomme!

– – – – –
In other words: This isn’t really a recipe, more of an idea – you can use whatever you have on hand and whatever you like! My holiday leftover trifle was an experimental affair. I had some gingerbread and some cookies that were drying up, and some lemon curd and some cream cheese frosting from an afternoon tea. I also got some custard (’cause it’s delicious) a huge pomegranate and some passion fruits to add freshness. I didn’t have a fancy bowl with a stem, like they use on food blogs and in magazines, so I had to make do with a plastic bowl from Ikea. No problem, it has the same function, and the most important thing is that you use something transparent to show off the layers. My trifle had nine of them! From the bottom: Lemon curd, crumbled almond cookies, custard, pomegranate, crumbled gingerbread, frosting, passion fruit, more gingerbread and finally more custard. I let it sit in the fridge for a couple of hours to settle and cool, and then I decorated with some more fruit and some lemon balm. All done! Yum!

Reklame

2 tanker på “Holiday leftover trifle

  1. hade aldrig tänkt på att detta kunde göras av kakrester. men såklart nu när jag ser det! så smart och så fin dessert. hoppas du hade en fin nyår, synne! kram <3

    Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..