Eight basic wine tricks and tips

Damer og druer 2014

Nå er det på tide at vinstudiene mine begynner å komme dere til gode, vel?

La meg servere åtte enkle tips og triks som kan gjøre vin enda bedre og morsommere!

Hold i stetten
Ja, dette er basic stuff, men det er en grunn til at vinglass er utstyrt med stett. Flere grunner, faktisk:
Analyse av vin begynner med utseendet, men man ser jo ikke stort når fingrene er i veien. Man vil ha hånda på avstand, for lukt av håndkrem, neglelakk eller andre ting påvirker opplevelsen av vinen. Stett gjør det lettere å slynge vinen rundt, slik at den «åpner seg» og fyller glasset med aroma. Kroppsvarmen din øker temperaturen på vinen når du holder rundt selve klokka.
Bruk glasset slik det er ment å brukes, så får du mer ut av vinen som er oppi det.

Lufting
Dette er heller ikke nytt for alle, men det er viktig, så jeg nevner det likevel. Det er kjedelig å åpne en fin vin og bli skuffet, fordi den er stram og ikke har fått lufte seg. Se på det som en god strekk etter en lang lur – vinen må få våkne opp etter å ha sovet på flaska! Da holder det ikke å bare fjerne korken og la flaska stå på kjøkkenbenken en stund. Poenget er at vinen skal komme i kontakt med luft, og det er jo ikke mye som slipper til på denne måten… Hell vinen ut av flaska, over i en karaffel eller rett i glasset, og slyng den rundt en stund.

Sedimenter er greit
Jeg kan huske å ha klaget på vin med sedimenter i på restaurant, fordi jeg trodde det var noe galt med den. I dag vet jeg at det som oftest ikke er tilfellet, så lenge vinen smaker som den skal. Tvert imot kan det faktisk være et kvalitetstegn, fordi det betyr at vinprodusenten har valgt vekk enkelte kjemiske prosesser for å bevare vinens smak og egenart i størst mulig grad. Da kan små sedimenter og krystaller oppstå etter at vinen blir tappet på flaske, og det er både helt naturlig og helt ufarlig. (Bunnfall i lagringsvin er en annen sak, og det unngår man ved dekantering.)

«If it grows together, it goes together»
Dette er en veldig generell huskeregel, med modifikasjoner og unntak, men den kan være til god hjelp når man skal finne vin til maten. Hvis du skal spise tapas, så velg en spansk vin, gjerne fra området der skinka eller osten kommer fra. Skal du spise fransk mat, så finn en fransk vin, gjerne fra distriktet der matretten oppsto. Står det italiensk mat på menyen, så velg en italiensk vin, gjerne fra samme region som maten. I de store mat- og vinlandene drikker man lokal vin til lokal mat, og slik har det vært i århundrer, og det skal man ikke kimse av.

Det i glasset bør være søtere enn det på tallerkenen
En kjekk tommelfingerregel når man skal ha vin til frukt, desserter og andre søte saker. Velg en søt vin eller en dessertvin, ettersom sukkerinnholdet i slike ting får vinen til å virke mer syrlig og bitter i forhold. Det gjelder musserende vin også – den kjente kombinasjonen «jordbær og champagne» er faktisk ikke særlig vellykket rent smaksteknisk, fordi de søte bærene gjør vinen syrligere! Oliven og champagne, derimot, er kjempegodt sammen – og jordbær fungerer fint til en søt sprudlevin.

Bobler går til alt
Det finnes unntak her også, men de er ganske få, så er du i tvil om hva du skal drikke til maten: Velg noe som sprudler. En musserende vin av god kvalitet (helst laget med den tradisjonelle metoden) har struktur og lengde som takler det meste, og en kompleksitet som gjør at den passer godt til nesten alle smaker.

Bruk bestillingsutvalget
Det store skattkammeret. Det er så vidunderlig mange viner tilgjengelig for oss, som ikke står framme på polet! Mange har høy terskel for å bestille noe, men det er så enkelt og greit – bare fortell ditt lokale pol hva du har lyst på, og så skaffer de det på kort tid, uten ekstra kostnad. Hvis det er noe du ikke finner i hylla, så spør om det finnes i bestillingsutvalget, eller søk deg fram på Vinmonopolets nettsider.

Kjøleskapshalvtimen
Dette lærte jeg av Liora! Vi drikker gjerne vinen vår enten litt for varm eller litt for kald – rødvinen i romtemperatur og hvitvinen rett fra kjøleskapet. Dette påvirker smakene, og derfor er det lurt å gjøre følgende: Ta hvitvinen ut av kjøleskapet en halvtime før du skal drikke den, og legg rødvinen inn i kjøleskapet en halvtime før du skal drikke den!

Håper disse grunnleggende tipsene kan komme noen til gode – dette er sånt jeg skulle ønske at jeg alltid hadde visst, hoho.

Skål, dere!

(Pssst! Forresten: Om du liker å lese om vin, vil du kanskje også like min nye nettside, vinogvegetar.no!)

– – – – –
In other words: It’s time for wine! Here are seven basic wine tricks and facts I’d like to share with you! (The eight one above only applies to Norwegians, you see.)
 – Take white wine out of the fridge a half hour before drinking it, and put red wine into the fridge a hald hour before drinking it. This gives the wines a more correct temperature. – Hold the stem of the glass, not the bowl. Otherwise, your hand will make it difficult to see the wine and swirl it about (and those two things are important when assessing what it looks and smells like), and your body heat will also warm up the wine. – Let the wine breathe. This is nothing new, but it’s not enought to just remove the cork and let the bottle sit on the kitchen counter for ten minutes. The wine needs to get in countact with air, to «wake up» after «sleeping» in the bottle; think of it as a good stretch after a long nap! Pour the wine into a carafe, or just into the glass, and swirl it about until you can tell that the aromas are developing and opening up in there. – The wine should be sweeter then the food. This is a general rule when pairing wine with fruit or desserts or other sweet things, since the sugar content in them makes the wine seem more sour or bitter. – «If it grows together, it goes together.» This is a generalisation which will not always work, but it can make it easier to choose a wine to drink with food. If you’re having tapas, go with a Spanish wine. With a French meal, have a French wine. If Italian is on the menu, find a wine from Italy. If you know which part of the country your dish is from, even better. In the major wine countries the drink local wine with local food, and they know how it’s done. – Sediments are fine. Some crystals or sediments turn up in wine after bottling, but if it tastes good, there is nothing wrong with it, and this is natural and harmless. – Bubbles work with everything. Generally, if you don’t know what to drink with your food, a good quality sparkling wine (preferally made by the traditional method) has enough structure, length and complexity to work with most foods. Cheers!

Reklame

14 tanker på “Eight basic wine tricks and tips

 1. Så mye bra! Gikk hele jula og drakk vin fra stettglass jeg holdt helt nederst på stetten, med to fingre. Følte meg som en proper lady from Westeros.

  Liker

 2. Jeg trodde ikke jeg visste noe sørlig om vin fordi jeg har så ekstremt mye igjen å lære, men dette kunne jeg faktisk :D Kult. Utover dette er kunnskapen mangelfull. Jeg har prøvd noen av vin quizene på sprocle med dårlige resultater. Hører gjerne mere tips/kunnskap!

  Jeg kommenterer egentlig fordi jeg så dette http://www.opensquares.org og tenkte på deg. Du vet det kanskje allerede men i tilfelle ikke.. :)

  Liker

  • Så fint! Jeg tenkte det var greit å begynne på et ganske grunnleggende nivå, og for dem som allerede vet litt, håper jeg at det blir mer å hente i framtidige innlegg. Vinens verden er så spennende, hoho.
   Takk for tipset om Open Squares, så hyggelig at du tenkte på meg! Jeg hadde besøk av ei venninne og dermed fullt program denne helga, så jeg fikk dessverre ikke sett nærmere på det, men jeg setter stor pris på tanken!

   Liker

 3. oh oh nooo ; Jeg ønsket ikke å være «out » fordi alt om vin alle har rett, ikke sant ? . da, hvis det er mulig for meg som fransk: Jeg kan ikke svare på det jeg vet (men kan jeg godt spørre, kanskje?).
  – hvordan gjør man finne en vin som ikke er filtrert for tapping på vingård ?
  – oh, ja søt hvitvin naturlig ved drue modenhet, viser det for øyet? oh hva en fryd når de går perfekt gjennom hele måltidet! …
   – men hvorfor det ble rapportert til meg at rødvin går ingen kjøleskap, nei ? . ohh jeg rødmet litt, og jeg antar det kan være (i tilfelle det blir for varmt ute); kanskje og personen ikke vet om det er en vin av » longue garde «, med flere tanniner ; eller fordi unge har en spesiell tradisjon for å drikke den unge vinen, fruktig smak ? ; eller er det hvis region bør fra, heller ikke vite alle «drue dyrket vin» og brukt deres i proporsion . i tillegg til regionen av produksjon og selvfølgelig vinforråd ?
   god tilgi meg, men du ser at menn siden begynnelsen av menneskeheten har alltid tørst : – (oral smaken ting eller verbal kommunikasjon, kunnskap, reise, vann, te, vin …)

  Liker

  • Hei, Bruno! Jeg forstår dessverre ikke de to første spørsmålene dine, men når det gjelder det tredje: Romtemperatur er jo ofte rundt 20 grader, men mye rødvin bør helst holde 14-16 grader\, og den varmes jo opp i glasset etterhvert som man drikker. Det varierer med typen vin, men som en generell regel er romtemperatur litt for varmt. Kjelleren, derimot, fungerer bra!

   Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..