My best study tips

STUDY TIPS

Jeg måtte telle etter. Jeg har studert ulike ting, i større eller mindre grad, i åtte år. Det er jo ikke verst!

Jeg liker å lære. Jeg liker følelsen av å tilegne meg ny kunnskap. Tenk, så fint det er å kunne å våkne opp og vite mer enn man gjorde dagen før!

God studieteknikk gjør det enklere og morsommere å være student. Her kommer mine beste studietips.

Dette er hva jeg pleier å gjøre for å skape ei lystbetont og vellykket studietid:

– Begynne tidlig og få en god rutine i hverdagen
Jeg har aldri vært noe skippertaksmenneske, jeg liker å jobbe jevnt. Stort pensum krever mye lesing, og jeg prøver å få oversikt over pensumet så snart studiet tar til, slik at jeg kan fordele arbeidsmengden utover. Hvis man vet omtrent hvor mange sider eller kapitler man må lese hver uke fra semesterstart fram til eksamenstida, kan man lese litt hver dag og rekke gjennom alt.

– Lage delmål og skrive lister
Hver dag eller hver uke lager jeg ei liste over alt som skal gjøres. Det hjelper meg med å holde oversikt og å prioritere de viktigste tingene. Dessuten er det motiverende å kunne stryke ut sånt man er ferdig med!

– Gjøre meg presentabel
Jeg vet at mange liker å sitte på lesesalen i joggebukse eller å lese hjemme i pysjen, men jeg føler meg mye mer vel og blir langt mer produktiv når jeg har ordnet meg for dagen! Da blir jeg klar til innsats, som om jeg skulle gått på jobb – og det å være student er også en viktig beskjeftigelse… Om jeg så bare skal sitte hjemme alene, vil jeg ha et ordentlig antrekk på, og gjerne litt leppestift også. Da er jeg klar til dyst!

– Huske at dette har jeg valgt, og hvorfor
Vi studerer fordi vi vil. Vi plukket studiet og emnene selv. Det kommer kanskje dager når vi angrer litt på valgene vi tok, men det vil være verdt det når vi står der med vitnemålet i hendene! Når motivasjonen mangler, tenker jeg: «Skjerp deg, du gjør dette fordi du har lyst til det, og du hadde faktisk muligheten i tillegg, og det gjør deg til så heldig at det nesten ikke finnes ord.» Dessuten tenker jeg på planen videre, på hvordan jeg ønsker at framtida skal se ut, og på hvordan denne utdannelsen passer inn som en brikke i puslespillet. Vi er så privilegerte som kan forme vår egen framtid i det hele tatt!

– Bruke penn og papir, ikke laptop
Kall meg gjerne gammeldags, men jeg liker å skrive for hånd, både når jeg sitter i forelesninger og når jeg tar notater fra pensum. Da kan man ikke bare klippe og lime på en skjerm, man må faktisk forme ord og setninger med hånda og hjernen, og jeg tror man lærer bedre slik.

– Skru av eller begrense nettet på laptopen
Hvis jeg likevel bruker PC’en, for eksempel når jeg skriver på en innlevering, kan det være greit å slippe fristelsen til å sjekke uviktige ting på nett. Jeg skrur av nettilgangen eller bruker tjenesten ColdTurkey for å begrense hvilke sider jeg har tilgang til. Research er greit, Pinterest er ikke…

– Ta notater fra pensum og så lese på dem
Jeg lager oppsummeringer av hvert kapittel etterhvert som jeg leser pensumlitteraturen, slik at jeg slipper å bla rundt i bøkene for å finne igjen de viktige tingene når de skal repeteres.

– Holde mobiltelefonen utenfor rekkevidde
Dette er grunnleggende. Jeg ser ofte folk sitte på lesesalen eller i forelesning med mobilen liggende på pulten. Jeg kan ikke være alene om å synes at dette er lite lurt? Mobilen er en kjempestor distraksjon, og den bør være ute av syne, og helst også utenfor rekkevidde. På lesesalen skrur jeg av lyden (selvfølgelig) og legger den i en lomme i sekken under pulten. Når jeg leser hjemme, liker jeg å legge den i naborommet med lyden på. Da vet jeg at jeg hører det om noen ringer, altså om det faktisk skjer noe viktig, og alt det andre kan jeg sjekke når studieøkta er over.

– Bruke armbåndsur
Jeg har hatt armbåndsur siden jeg var ti år gammel. For en genial oppfinnelse! En liten kamerat på håndleddet som holder øye med tida! Det fungerer så mye bedre enn å måtte se på klokka på mobilen – da må man tross alt finne den fram, og den er jo lagt unna.

– Stå tidlig opp og ha en jevn døgnrytme
Jeg synes det er så herlig å få mye ut av dagen. Jeg står opp klokka sju hver morgen, også når jeg ikke må. (Det er bare snakk om å venne seg til det, jeg lover.) Da kan jeg spise frokost og gjøre meg klar for dagen, og så få mye gjort før lunsj.

– Flytte meg rundt og variere sitteplass og sittestilling
Jeg foretrekker hjemmekontoret framfor lesesalen, men liker også å sitte på biblioteket eller på kafé. Her hjemme har jeg ulike steder hvor jeg liker å sitte – ved kjøkkenbordet, i sofaen, på senga… Når jeg studerer flere ulike emner, bytter jeg på hvor jeg sitter etter hva jeg leser på, for å få variasjon og gå inn i ulike moduser, liksom. (Låter litt snodig, merker jeg?) Jeg prøver dessuten å være rett i ryggen hele tida, ikke sitte sammensunket, slik at jeg kan puste ordentlig.

– Ta pauser og spise ordentlig lunsj
Jevnlige pauser er viktig for konsentrasjonen. Det skal ikke så mye til for å samle tankene og holde produktiviteten oppe! Jeg vil at lunsjen skal være et ordentlig avbrekk, så jeg lager meg ordentlig mat og tar meg en ny kaffekopp, og så ser jeg en episode av en eller annen underholdende serie for å koble av. Tjue minutters episoder er som skapt for lunsj på hjemmekontoret!

– Møte opp
På forelesninger, seminarer, kollokvier og utflukter. Jeg pleier ikke operere med noe skille mellom det som er obligatorisk og ikke – jeg vil få med meg alt. Det gir meg god samvittighet, god oversikt og naturlig progresjon gjennom semesteret. Dessuten: Det er kjekt å omgås medstudenter, man kan stille spørsmål om man lurer på noe, og man får en unnskyldning til å møte venner på kafé før eller etter.

– Dele opp dagen i økter
Før lunsj, etter lunsj. To store deler på rundt fire timer hver, som igjen kan deles inn i kortere økter på for eksempel to timer eller én time. (Jeg vet om flere som liker å bruke Pomodoro for å holde styr på tida.) Man er som regel mest oppvakt og produktiv før lunsj, så jeg pleier å legge de vanskeligste og viktigste tingene til formiddagen.

– Spise og drikke jevnt
Jeg har et glass vann eller ei vannflaske ved siden av meg til alle tider, og prøver å være flink til å tilføre kroppen energi gjennom dagen, helst i form av frukt og nøtter. På eksamen har jeg alltid med meg nøttemiks som jeg blander selv (hasselnøtter, mandler og rosiner, med et dryss kanel!) og mørk sjokolade.

– Bruke dagslyset
Naturlig lys er så viktig for energinivået! Jeg sitter alltid ved vinduet om jeg kan, og passer dessuten på å ta en luftetur ut innmellom.

– Samle alt på ett sted
Jeg liker å ha én perm eller bok per fag. Der har jeg alle notater og oppsummeringer, og jeg skriver ut viktige digitale dokumenter på papir, slik at alt er samlet. Når eksamenstida kommer, slipper jeg å bruke tid og energi på å lete fram ting.

– Belønne meg selv
Når jeg har gjort det jeg hadde satt meg fore, fortjener jeg belønning. Flinke Synne. Vær så god, ta en sjokoladebit – eller en runde på Instagram, et kvarter i solveggen med ei bok, en telefon til en venn, et glass smoothie… Belønningene kan være små eller store, men det er alltid fint å markere at noe er unnagjort!

– Høre på lesemusikk eller miljølyd
Iblant er det fint om det ikke er helt stille. Da setter jeg på leselista mi i Spotify, som inneholder musikk uten ord, eller bruker Coffitivity for å få miljølyd. (Les mer om mine audiotips for hjemmekontoret her!)

– Ha fri på kveldstid og ta helg
Her er jeg streng med meg selv, også i eksamensperioden. Jeg vil ha tid til å gjøre sånt som gjør jeg meg glad, og til å være sosial, uansett hva som foregår på studiefronten. Målet er alltid å få ferdig alt som må gjøres før middag, slik at jeg har kvelden fri, og helgedagene vil jeg helst ikke bruke til studier i det hele tatt. Det er så viktig å kunne koble av! Jeg tror at hvis man klarer å skille ordentlig mellom jobb/studier og fritid, vil man få mye mer ut av begge deler.

– Sove nok
For min del betyr det minst åtte timer søvn hver natt. Det gjør meg mer oppvakt og energisk.

Studies– I eksamensperioden: Lage en studieplan og repetere alt som er viktig
De siste to, tre ukene før en eksamen har man gjerne forelesningfri, slik at man kan disponere tida selv. Herlig! Da pleier jeg å lage en oversikt over alt som må sitte, og så gå gjennom det hele på en systematisk måte. Uke for uke, dag for dag, tema for tema, kapittel for kapittel. Har jeg tid, kan jeg bla meg gjennom presentasjonene fra forelesningene for å se om jeg har gått glipp av noe, men stort sett bruker jeg permen – jeg leser mine egne notater og oppsummeringer, samt alt annet viktig som er samlet der, til jeg føler at jeg har styr på det meste.

– I Eksamensperioden: Pugge på senga
Dette er et triks jeg har brukt helt siden barneskolen! Jeg oppdaget ved en tilfeldighet at jeg husket ting dagen etter hvis jeg leste noe på sengekanten. Det er som om underbevisstheten jobber med stoffet mens man sover! Om jeg skal pugge til en prøve, skriver jeg et huskeark og bruker fem minutter på å lese det før jeg skrur av lyset på nattbordet.

– I eksamensperioden: Henge opp ting på veggen
Hjernen tar til seg ting vi ser i omgivelsene våre, og hvis man henger opp studiemateriale på for eksempel speil og skapdører, kan man repetere stoff mens man fikser håret eller tar oppvasken. For øyeblikket har jeg tapetsert soveromsveggene med kart over verdens vinland!

– I eksamensperioden: Bruke puggeprogrammer på nett
Det er alltid noen som har tråkket opp stien. Noen andre har gått i våre sko før oss, og slitt med akkurat de samme fagene. Er vi riktig heldige, brukte de tjenester som Cram eller Quizlet! Her er databasene fulle av pensumstoff fra alskens studier og emner. Når jeg har repetert hele pensum og føler meg relativt trygg, pleier jeg å ta en quiz eller to for å sjekke hvordan jeg ligger an, og bruke de ulike funksjonene for å pugge på det som ikke har festet seg ennå.

– Kvelden før eksamen: Gjøre noe helt annet og gå tidlig til sengs
Jeg er ikke typen som jobber hele natta før en innleveringsfrist, og jeg er ikke typen som sitter oppe til klokka tre før en eksamen. Jeg liker å ta meg god tid og fordele arbeidet, slik at jeg kan slappe av helt til slutt – det man ikke har lært nå, det burde man ha tenkt på tidligere, for det kommer man trolig heller ikke til å lære. Nå er det tid for å samle krefter! Forskning viser at man presterer bedre hvis man klarer å legge fra seg stoffet kvelden før en eksamen. Da bør man visstnok se en film, gå på konsert, ha sex, spille spill eller gjøre andre ting som er gøy og som får en til å tenke på noe annet enn pensum. Da kan underbevisstheten fordøye stoffet og forberede seg på morgendagens anstrengelser. Denne kvelden pleier jeg altså å koble av og kose meg på en eller annen måte, og så sikte på senga i god tid.

– På eksamen: Drikke, spise, puste og bruke tida
Når eksamensdagen kommer, er man bare nødt til å gjøre det beste ut av situasjonen man er i. (Igjen: Fordi man har valgt det selv. Følelsen av selvforakt er sjelden større enn på dette tidspunktet.) Man må bare sette seg godt til rette, puste dypt og rolig, tilføre kroppen energi og ikke være redd for å sitte til tida er ute. Ingenting blir bedre av stress og krisemaksimering. Se positivt på det: Om noen timer er det overstått, uansett hvordan det går. Sannsynligheten er stor for at man består, i hvert fall, og det er det viktigste. Skulle man stryke likevel, er det ikke verdens undergang. I den store sammenhengen er det bare en liten prøve, og man får alltid flere sjanser.

Håper noe av dette kan komme til nytte for andre!

Jeg vil gjerne høre om deres studieteknikk, så klart – del gjerne dine beste studietips i kommentarfeltet.

Nå får dere unnskylde meg, for jeg har eksamen snart, hoho!

Studies– – – – –
In other words: I like learning, and I’ve studied several different subjects for many years. A good study technique makes it easier and more fun to be a student, and today I thought I’d share my best study tips!
I like to do the following: – Start early and read regularly throughout the semester. – Set goals along the way, and make lists. – Look sorted and presentable even when studying alone at home; it makes me feel more put together, which in turns makes me more productive. – Remember that I chose this myself (on bad days), and why. – Write notes by hand, not on a laptop, both during lectures and when I read by myself. – Turn off or limit (with ColdTurkey) my internet connection when using my laptop, like when I write assignments. – Sum up each chapter when I read, so I won’t have to use the books or find the articles again later; I can reread my own notes instead. – Keep my phone out of reach. – Use a wristwatch (not my phone) to tell the time. – Move around; study in different places (cafés, the local library, at home…) and switch up my positions to create variation, and also sit up straight to breathe properly. – Get up early in the morning to make the most of the day, every day (even when I don’t have to), to maintain a good rythm. – Take regular breaks and have a proper lunch. – Attend every lecture, seminar and study group session, whether it’s mandatory or not. – Split the day into parts; before lunch and after lunch, and then smaller units of time. (I know some people like using Pomodoro for this purpose). – Get as much natural light as possible by always sitting by a window when I can, and by popping outside now and then. – Eat and drink regularly throughout the day. – Listen to my Spotify study list or use Coffitivity when I don’t feel like complete silence. – Keep all notes and papers in one folder per subject. – Give myself little treats and rewards when I finish something. – Get enough sleep; which in my case means at least eight hours every night. – Take evenings and weekends off.

When the exams draw near I like to: – Make a study plan for the revision, with every subject and chapter, to make sure I cover everything. – Hang important stuff on the walls so I can revise a little here and there, like when I do the dishes. – Use five minutes in bed in the evening to learn things by heart; I find I remember things better if I revise right before I sleep. – Check Cram and Quizlet for cards or quizes on my subject. – Do something completely different the day before the actual exams; watch a film, go to the cinema, play games or whatever, to clear my mind and let the subconcious work.
On the actual day of the exam I try to breathe, drink, eat and use the time I’m given. Also, I try to think that in the big picture, it’s just a little test. It will be over soon, no matter how I do, and if it doesn’t go well, there are always second chances.
Maybe you have your own study technique? Do share your tips in the comments field! Now if you’ll excuse me, I have an exam to prepare for, haha!

Reklame

24 tanker på “My best study tips

 1. SelfControl – også et supert program for å blokkere sider du gjerne går inn på….og så velger du hvor lenge de skal være blokkert. Da er det HELT UMULIG å gå inn på de :)

  Liker

 2. Her var det mange fine tips og ideer. Pleide selv å være et skippertaks menneske, men jo lenger jeg kommer i studieløpet, jo mer verdsetter jeg en god og strukturert plan. Det er spesielt Pomodoro metoden som fungerer for meg, da har jeg et lite mål jeg strekker meg mot og det gjør det så mye enklere å holde konsentrasjonen.

  Likte forøvrig veldig godt punkt 4, det er noe jeg forteller til meg selv hver dag. Den er deilig den tanken om at jeg har valgt dette selv og nå former jeg min egen fremtid.

  Lykke til med videre lesing og eksamen!

  Liker

  • Enig, det er godt med struktur, og enklere å fokusere i korte perioder av gangen. Ja, det er fint å vite at livet blir hva vi gjør det til selv, og morsomt å tenke framover og lure på hvordan framtida vil bli! Lykke til, du også!

   Liker

 3. Så mange gode tips! Omtrent sånn gjør jeg det også – det er i hvert fall det jeg strekker meg etter :) Enig i at det er lurt å minne seg selv på at man selv har valgt å studere, og at vi er veldig privilegerte som har muligheten til det!

  Liker

  • Ja, det er jo ikke slik at man er like flink og produktiv hver eneste dag, men det er i hvert fall godt å ha rutiner og mål! Nettopp, vi er så heldige, som får gjøre akkurat det vi vil!

   Liker

 4. Her var det mye nyttig! Jeg ser jo at jeg bruker mange av de samme metodene som deg, men at jeg også kan vurdere å gjøre noen små endringer og være litt strengere med meg selv. Studer kommer ikke så enkelt for meg lengre på grunn av ganske mye motstand og feil studievalg (nå går jeg på noe jeg trives med heldigvis), så jeg prøver å ta det litt som det kommer. Akkurat nå er jeg bare glad over at jeg får skrevet på bacheloroppgaven min. Motivasjonen til studier er ikke helt til stede for tiden, men å sette meg små mål for dagen har hjulpet veldig. Dessuten prøver jeg å starte med det enkleste og så ta det derfra. Merker jeg at ting går bra, så utfordrer jeg meg selv litt mer. I det siste har jeg hatt som mål å skrive 1 time på bacheloren min per dag, alt over 1 time er en bonus. Jeg har en app på telefonen som hjelper meg en del. Hours heter den og jeg bruker den til å ta tiden når jeg jobber (det er enkelt sagt en tidtager rett og slett, og man kan lage forskjellige oppgaver og se hvor mye tid man bruker på hver oppgave/fag). Når jeg ser hvor mye jeg har jobbet en dag, så blir jeg mer motivert og jeg slapper bedre av. Jeg plages ikke så veldig mye av distraksjoner heldigvis, så det går fint å ha telefonen i nærheten. Men jeg er enig med deg i at det ikke er noe vits i å sitte å glo på telefonen i forelesning (da har jeg telefonen som regel i lomma) – og jeg foretrekker å skrive for hånd, jeg også. Så lenge jeg ikke må levere noe digitalt, da. Nå når jeg skriver bachelor så blir pcen flittig brukt, men notater fra artikler skrives for hånd. Ha en fin dag, Synne!

  Liker

  • Takk for fin kommentar, Ida! Det er godt å høre at du nå studerer noe du trives med, og at det føles bra å skrive bachelor! Jeg likte også de perioden godt, ettersom jeg er så glad i å bestemme selv, hihi. Ja, små mål gjør det gjerne enklere – da føles det mindre overveldende! En time om dagen høres ut som et godt utgangspunkt, og hourse virker som en kjekk app! Iblant mister jeg helt oversikten over hvor lenge jeg egentlig har holdt på med noe, så takk for tipset! Håndskrevne notater vil alltid føles riktig for meg, tror jeg – hyggelig å høre at vi er flere som foretrekker det. Lykke til videre med skrivingen! Riktig god helg til deg!

   Liker

 5. Åh, dette skal jeg ta med meg i nye studier til høsten! Tusen takk for tips!
  Jeg pleide å bruke 50/10 metoden; studere i 50 minutter for så å ta en pause i 10 minutter. Etter tre runder var det dags for 30 minutters pause. Jeg satte alltid på alarmen på telefonen (i et annet rom såklart) og brukte pausene på å strekke på beina, lage kaffe, spise litt gå på do osv. Veldig greit, motiverende og praktisk for sånne skippertaksfolk som meg som har en tendens til å miste fokus.

  Liker

  • Så fint å høre, selv takk! Det der høres ut som en god metode, og vi kan jo alle ha vanskelig for å fokusere iblant, så dette skal jeg huske!

   Liker

 6. Takk for god motivasjon! Problemet mitt med lesingen nå er som oftest bare å komme i gang, for hver gang jeg leser kommer jeg på hvor viktig, nyttig og interessant det meste av pensumet mitt faktisk er! Nå skal jeg sette meg ned å prøve å skrive ferdig en liten oppgave.

  Lykke til videre i lesingen frem mot eksamen <3

  Liker

  • Så bra, det er jo skikkelig givende å lese på noe som er interessant og relevant! Je er enig i at det kan være vanskelig å faktisk sette seg ned og begynne, men så går det jo stort sett bra når man først kommer i gang… Håper det går bra med oppgaven! Takk og stor klem til deg, Tine! <3

   Liker

 7. Enig i alt! En teknikk som fungerte for meg på siste eksamen er en som får deg til å huske bedre. Du har sikkert hørt om metoden, men du skal hvertfall mentalt plassere teorier/begreper i ulike rom i et hus du kjenner godt. Jeg plasserte alle teoretikerne fra psykologien i pappas hus (i forskjellige rom), og i hvert rom fant man litt snodige ting som fikk meg til å tenke på ulike begreper teoretikerne brukte. Funker kjempebra når man må pugge mye!

  Liker

 8. Uff, studieteknikker ja… Jeg har ikke studert siden 2011, og selv da var min beste teknikk å vente til siste liten, sitte oppe hele natta og krysse fingrene og håpe på det beste. Funket overraskende bra :P

  PS: Så fint headerbildet i innlegget ble! Gøy, sant? :D Ha en kjempefin helg og lykke til med eksamen!

  Liker

  • Haha, man kan jo alltids gjøre det på den måten også!
   Ja, selv om jeg føler meg helt håpløs med slike ting, er det morsomt å eksperimentere. Veldig kjekt at du tipset om Canva.
   Mange takk, god helg til deg også! Klem herfra!

   Liker

 9. Tilbaketråkk: Patchwork: March | Et dryss kanel

 10. utrolig godt å høre deg snakke samt opplæring som en sports coaching, for studie eksamen. du gi som råd, og du gjør for deg selv, hva som er best å ha suksess. du er opplyst visdom selv ! :)

  Liker

 11. Takk for mange gode tips! Jeg skal begynne å studere til høsten, etter å ha hatt et friår, og føler alt av selvdisiplin og studieteknikk har forsvunet for lengst! Var veldig flink på vgs, så håper jeg klarer å ta meg selv i nakken når det gjelder! Skal definitivt finne frem dette innlegget igjen for å få litt starthjelp:D

  Liker

  • Så spennende, Camilla! jeg krysser fingrene for at du vil trives med studiene og at du finner en god rytme, og det er jo kjempehyggelig om disse tipsene kan komme til nytte. Lykke til!

   Liker

 12. Tilbaketråkk: Mediagic #46 – SUPERMARIE

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..