Fall favourites on TV

Seks serietips til stadig mørkere kvelder!

Om høsten liker jeg å plukke frem gamle favoritter. Noen har jeg nevnt for dere før, noen er morsomme og lette og varme, andre føles tyngre og kjøligere, men alle gir mye tilbake til seeren. Gode serier er en fryd, og nå går vi inn i høysesongen for hjemmekos!

Her kommer seks serier som jeg anbefaler, gjerne i kombinasjon med myk sofa, varme pledd, rykende tekopp og tente telys.

Misfits
Denne serien snublet jeg over i jobbsammenheng. Jeg tekster TV som frilanser, og for noen år siden fikk jeg et par Misfits-episoder som skulle tekstes. Jeg ble umiddelbart nysgjerrig, og etter kort tid hadde jeg sett alt. Dette er en original og intens spenningsserie med uovertruffen casting.

MisfitsLOST
Alle har hørt om denne serien, men få har sett hele. Det har jeg, og jeg vil oppfordre alle til å gi den en ny sjanse! Jeg er glad i gjennomtenkte ting. Jeg liker følelsen av å være i gode hender, og jeg elsker brikker som faller på plass. LOST gir seeren alt dette og mer til – hvis man gir seg hen. Hvis man ikke er avhengig av stadige eksplosjoner for ikke å miste interessen. Dette er en kompleks produksjon som krever mye av seeren. Den er innovativ, ambisiøs og full av detaljer og referanser. Serien føles som et intellektuelt overskuddsprosjekt fra begynnelse til slutt, og jeg satt som klistret til skjermen hele veien.

Flight815Monarch of the Glen
Dette er høstens hyggeligste gjensyn for min del! Jeg husker at denne serien gikk på NRK, med tittelen Kar for sin kilt, tidlig på totusentallet. Jeg er ganske svak for alt som kommer fra De britiske øyer, og denne serien utspiller seg på et gods i det skotske høylandet. Den er full av festlige figurer, rare tradisjoner, edle dråper og flott natur. En dramaserie med masse humor og et veldig stort hjerte.

MotGTwin Peaks
Hallo, liksom. Dette er en av fjernsynshistoriens mest kjente produksjoner, og nå er det jo klart at det kommer mer i 2016! Denne serien er helt unik og helt grusom. Jeg halvveis lider meg gjennom hver episode, men det er verdt det. Noe så forstyrrende og forvirrende og stemningsfullt! Denne må du se, om så bare for å skjønne hva alle andre har snakket om i 25 år.

TPThe O.C.
Når regnet pisker og vinden uler og temperaturen synker, er det fint å kunne ta en svipptur til California. Dette er en sånn serie som, når man først har sett den ferdig, man kan finne frem igjen og igjen. Bare se en episode nå og da, og kjenne varmen. Her finnes et herlig humoristisk og troverdig persongalleri, med solfylte omgivelser og massevis av intriger. Dette er nemlig en dramaserie, opprinnelig laget for tenåringer, fra mannen som senere skulle lage Gossip Girl. (Ikke la det hindre deg! Jeg er nemlig ikke spesielt glad i sistnevnte, fordi jeg synes den føles altfor blasert og overdreven. Slik er heldigvis ikke forgjengeren.) Selv nå som jeg er ti år eldre enn målgruppa – denne serien gjør meg glad. Den har en nerve som hindrer den i å bli overfladisk. Dessuten har den Seth Cohen, min evige drømmegutt.

TheOCSpaced
Enkelte ting liker jeg så godt at jeg nesten vil ha dem for meg selv. Slik er det med Spaced. Denne skrudde serien er faktisk min absolutte favoritt. Jeg vil se på den til jeg dør. Den er så fjasete og uforutsigbar, så rufsete og ekte, så mystisk og merkelig. I tillegg er den intenst morsom, og den er stappet full av honnører til popkulturelle fenomener. (Her startet dessuten radarparet Pegg og Frost!) Jeg likte denne serien fra første øyeblikk, men Jonasflotte trengte noen episoder på å bli vant til den. Dette er nemlig en eksperimentell og overraskende komedie, full av uvanlige virkemidler. Man må bare se den og gjøre seg opp sin egen mening!

SpacedCast

Alle bilder er lånt og linket til kilden / All photos are borrowed and linked to their sources

Til slutt vil jeg anmode alle om å se serier på lovlig vis. Disse flinke folka fortjener betaling for jobben de gjør.

La oss håpe på en høst med mange gode serieopplevelser!

Hva er dine fjernsynsfavoritter for tida?

– – – – –
In other words: Six television series I recommend this fall. Old favourites of mine! Misfits (a very original and exciting production with almost unbelievable casting), Monarch of the Glen (a super charming tale with lovable characters which takes place in the Scottish Higlands), LOST (possibly the most ambitious TV production ever, which everybody knows, but few have actually followed all the way – but if you do, it is intensely rewarding). The OC (a series for teens which is a lot less superficial than the rest, which has a warmt and a nerve and lots of humour, not to mention Seth Cohen, my quirky crush), Twin Peaks (I mean, come on – there is a reason why this intense and disturbing series is such a classic, and now there is more on the way, so it’s time to get on the train!) and Spaced (possibly my absolute favourite TV series, which I love so much that I almost want to keep it to myself, and I’m going to watch it regularly throughout my entire life. It’s so unpredictable and twisted and fun, and stuffed with homages to pop cultural phenomena, and although it’s not for everyone, everyone should watch it to make up their own mind about it). I would also like to remind everyone that the people in and behind good TV deserves respect and wages – watch your programmes legally, please!

Reklame

21 tanker på “Fall favourites on TV

 1. Ååå, husker også «Monarch of the Glen» på NRK for en god del år tilbake! Liker ennå den serien, spesielt alt det skotske, karakterene og åpningstemaet :)

  Liker

 2. Hahaha, Spaced! Jeg og Loke hadde samme introduksjonen som du og Jonas- dog jeg på Jonas’ side, og Loke på din. :P Det artige med britiske serier, er at skuespillerne alltid blir resirkulert! Sett Green Wing? Er en del kjente fjes der også, gitt! ;)

  Liker

 3. Kar for sin kilt!! Oi! Lenge siden sist, haha. Burde kanskje prøve meg på den igjen. Og Misfits <3 har ikke sett så mye enda, må ta det periodevis, men åh, det er så morsomt og bra!

  Liker

 4. Åå, gleder meg til gjensynet med Monarch of the Glen! Og The O.C. har jeg jo aldri sett, selv om jeg vet at både du og mange med deg anbefaler det. Så den står definitivt på lista!

  Liker

 5. The O.C synes jeg er en fin serie, herlig å kunne drømme seg til amerikanske strender ja spesielt nå som høsten virkelig har fått feste. Får med meg Scandal om dagen, ellers synes jeg serien True Detective er utrolig bra. Liker også Suits og One Tree Hill. En dokumentar i ny og ne også.

  Liker

  • Ja, jeg synes også at The O.C. gjør seg ekstra godt når det begynner å bli kaldt her i Norge! Mange takk for dine tips, jeg har hørt mye bra om alle fire, særlig om Scandal og True Detective. Kjekt å ha nye ting å utforske etterhvert!

   Liker

 6. Hugsar eg såg Kar for sin kilt på fjernsyn med foreldra mine då eg var tenåring. Då eg var i Skottland i sommar, køyrde me forbi der dei spelte inn serien. Cool stuff! Og Spaced er kjempegøy, kjærasten min introduserte meg for den. For min del er det for evig og alltid Gilmore Girls som er gjensynserie nr. 1.

  Forresten, korleis byrja du å tekste seriar på frilansbasis? Er noko eg alltid har hatt lyst til å gjere.

  Liker

  • Åååh, det hadde klikka litt for meg om jeg hadde sett godset fra Kar for sin kilt! Vi var jo også i Skottland i sommer, og vi så masse fint, men ikke akkurat det stedet. Jeg pleide også å se det med foreldrene mine da det gikk på NRK! Jeg har sett hele Gilmore Girls, og det er definitivt en serie man kan se igjen.
   Jeg begynte med teksting for drøyt to år siden, sendte ganske enkelt epost til et par byråer og spurte om de trengte folk. Det kan jo du også gjøre, man har ingenting å tape! Lykke til!

   Liker

  • Åh, så gøy at du også er LOST-tilhenger! Jeg synes det er en av de beste seriene noensinne. Har bare sett hele én gang, men plukker gjerne frem noen episoder nå og da, og koser meg med alle frampek og paralleller og koblinger. Så utrolig kult at du har holdt foredrag om musikken! Wow!

   Liker

 7. Det er morsomt å innse at jeg har hørt om en eller to av disse tv-serien (men, bortsett fra den gamle TV-serien » friends» jeg ikke følger .. ah, ja nå har jeg litt med «side OM side » fra din: nrk tv.

  Liker

 8. Jeg har ikke sett alt av Misfits, men hadde det veldig gøy med de to første sesongene.

  Elsker måten Twin Peaks er en merkelig blanding av såpeserie og psykologisk thriller – for en stemning og for en musikk! Har sett sesong 1 en gang tidligere, men nå om dagen ser jeg serien på nytt. Denne gangen skal jeg se alt. Rart, morsomt og vanvittig ubehagelig til tider. Nothing quite like it!

  Spaced høres ut som en kul serie! Kanskje den faller i smak? :)

  Liker

  • Jeg har heller ikke sett den femte og siste sesongen av Misfits, men jeg gleder meg!
   Ja, Twin Peaks er virkelig noe for seg selv! Sesong to er også verdt å se! Selv har jeg ikke sett filmen (Fire Walk With Me) ennå, så jeg håper å få gjort det nå i vinter.
   Ja, jeg elsker Spaced! Om du liker skrudde serier, skal du ikke se bort ifra at det kan passe deg også, hoho!

   Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..