The marvellous museum

Jeg har alltid likt å gå på museum. Jeg synes det er fint å rusle rundt og se på interessante ting i eget tempo og egne tanker. Jeg har besøkt ganske mange muséer i mitt liv, men det fineste hittil fant jeg i Edinburgh i sommer.

National Museum of Scotland

National Museum of Scotland ligger sentralt i hovedstaden, og jeg hadde fått flere oppfordringer om å gå dit (blant annet mente Maren at jeg måtte ta turen), og det angret jeg ikke på at jeg gjorde! Dette er det viktorianske Grand Gallery. Her kunne jeg bodd.

National Museum of Scotland

Et stort, lyst, luftig galleri med trapper og takvinduer og pillarer. Med utsmykninger overalt. Fine gelendre…

National Museum of Scotland

…fine buer…

National Museum of Scotland

…og til og med fine varmeovner!

National Museum of Scotland

Selve samlingene er også fulle av spennende og flotte ting. Muséet er digert, med flere fløyer og mange etasjer, og temaene spenner vidt. Fra astronomi og vitenskap via industriell utvikling og gamle sivilisasjoner til kunst- og kulturgjenstander, bare for å nevne noe.

Jonasflotte og jeg brukte flere timer på å utforske alskens kriker og kroker og temautstillinger. Personlig er jeg litt ekstra svak for (sjørøver)skuter, maritime antikviteter og vitenskapelige instrumenter. Jeg elsker slike greier, selv sånt jeg ikke aner hva er, hoho!

National Museum of Scotland
National Museum of Scotland
National Museum of Scotland

I dyregalleriet gikk jeg for øvrig litt i spinn. Det var fullt av store og små skapninger, både i utstoppet utgave og som skjeletter. En salig blanding av landdyr, vanndyr og utdødde dyr fylte hele salen, fra gulv til tak!

National Museum of Scotland
National Museum of Scotland

Overdimensjonerte småkryp på utstilling er alltid litt ekkelt, synes jeg, men edderkopper er intenst fascinerende!

National Museum of Scotland

Gamle, merkelige masker er faktisk langt eklere, spør du meg. Denne fyren ser ikke god ut.

National Museum of Scotland

I andre områder kunne man la seg forundre av eldgammelt håndverk fra fjerne land…

National Museum of Scotland
National Museum of Scotland

…og fra vårt eget! Disse sjakkbrikkene er fra 1100-tallet og ble laget i Trondheim, og regnes for å være virkelige kulturskatter. De er skåret ut av hvalrosstenner og utrolig forseggjorte og uttrykksfulle. (Han glane-gubben til venstre her får meg til å le!)

National Museum of Scotland
National Museum of Scotland

Selvfølgelig fant jeg kjolene, forresten. De var nydelige.

National Museum of Scotland

Dessuten forelsket jeg meg i en skrivemaskin, slik jeg har for vane.

National Museum of Scotland

Akkurat denne skrivemaskinen hang på veggen i det som kanskje må være verdens vakreste museum.

National Museum of Scotland

Besøker du Edinburgh, så besøk nasjonalmuséet.

– – – – –
In other words: I’ve always liked museums. I love walking around looking at fascinating things in my own pace and my own thoughts. I’ve been to quite a few museums, but in Edinburgh I visited the prettiest yet. The National Museum of Scotland has a Victorian Grand Gallery which I simply wanted to move into! It’s big and bright, and there are are stairs and windows and pillars and arches, and everything is beautifully ornate. Even the radiators are decorated! The collections were really interesting, too, and the place was enormous, so they covered nearly everything! Some of my favorite subjects are maritime antiques (arrr!) and scientific equipment – I don’t even know what half of the instruments do, but they’re so cool! I also loved the animal gallery, which was was filled with creatures living and extinct, living on land and in the sea, some taxidermied and some in skeletal form, all the way up to the ceiling. The huge spiders give me the chills, although they’re immensely fascinating – but if you ask me, that nasty mask is a lot more creepy. I admired ancient handiwork from faraway lands, and from my own. Those chess pieces are made in Trondheim, here in Norway, in the 12th century. They were carved from walrus teeth (!) and have amazingly detailed outfits and expressions. (The staring fellow makes me giggle!) After a while I located the dresses, of course. They were gorgeous. Besides I fell in love with a typewriter, like I often do. This particular one was hanging on the wall in what might be the prettiest museum on the planet. Go there if you can.

Reklame

19 tanker på “The marvellous museum

 1. Åh, for et utrolig fint museum! Hvis jeg noen gang besøker Edinburgh skal jeg uten tvil ta turen innom. Jeg elsker sånt. Og de sjakkbrikkene gjør et trønderhjerte stolt!

  Liker

 2. Så herlig utrolig spennende ut! Jeg falt litt for kunsten fra gamle tider, siden jeg har tatt Midtøstens metropoler, og dermed fordypet meg i de første sivilisasjonene! :)

  Liker

   • Ja, det var veldig spennende! Utfordrende siden kildene er på assyrisk og summerisk, men utrolig spennende siden det ikke finnes klare svar på alt. Jeg fikk faktisk muligheten til å si hva jeg mente var det riktige ut fra de kildene som ble presentert. Det var gøy det! Hadde nok ikke fått dratt meg ut derfra med det første :)

    Liker

 3. det er fantastisk museum på rikdom og prestisje. (Selv om en skulle tro at toppen av pilarene enten forgylling med bladgull, og det har bare male.) Jeg elsker denne runden varmeovner, støpejern. fantastiske disse gamle masker, de gjør meg nesten snakke; Til reise, mysterier; følelser ord, ja! oi! og jeg er i sjokk på disse platene med sublime farger. Disse symboler av sjakk spill er så vakker at du bare ønsker å ta dem med hendene. og selvfølgelig, fint porselen og kjole vever og blonder fortryllende gjøre meg gå direkte til nye malerier av engelske skolen … Jeg glemte dette hamret kobber bolle (jeg liker metall), og anekdote edderkopper (som jeg respekterer), hadde to største siste uken (en av gardiner i rommet mitt og en på badet (med villvin utenfor murene), tid til fange en de andre vises i det andre huset rom … (min kone ler av meg, og sa det er hvordan start de «délirum tremens» ! mens jeg ikke drikker !!). spesielt en fin, hyggelig, kjedelig tur igjen. Merci for disse bildene!

  Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..