Parisisk hverdagsliv

Så var vi i gang med årets første ordentlige uke! Jeg synes alltid det er godt å få litt struktur i hverdagen igjen når ferien er over. Jeg må riktignok stå opp klokka seks hver morgen, så nå skulle jeg egentlig gjerne hatt enda noen dager til på å komme inn i rytmen igjen! Det er heldigvis lysere her – dagslyset blir helt til klokka halv seks om kvelden –  så jeg er ikke så trøtt som fryktet. Dessuten husket jeg å kjøpe mer kaffe, og nå står trakteren og putrer på kjøkkenbenken.

Paris er en så levende by. Det er ordentlig inspirerende. I løpet av de siste dagene har jeg oppdaget flere nye butikker og barer i nabolaget mitt, som har åpnet i løpet av ferien. Dessuten dukker det opp ny gatekunst hele tida! Overalt! Etterhvert skal jeg vise den frem, det er bare vanskelig å vite hvor man bør begynne! Det er så mange flinke folk som bruker byen som lerret. Mange flere enn i Oslo, for eksempel, selv om jeg har sett mye stilig der også. Jeg vet ikke om parisere er ekstra kunsterisk anlagt, eller om det bare er en naturlig konsekvens av at det bor flere folk her. Én ting er jeg riktignok veldig sikker på: Markedet for hva som helst er mye større her enn hjemme. Man finner forretninger for alt! De snevreste utsalg du kan tenke deg! Jeg vet i hvert fall om butikker som KUN selger støvsugere, som KUN selger speil, som KUN selger drager (sånne man flyr med på blåsbortdager!) og som KUN selger metalldetektorer. Ja, det ligger faktisk en metalldetektorbutikk ikke langt unna. Hvordan er det mulig at slike foretak går rundt? Jo, innbyggertallet sikrer en kjøpemasse som er stor nok til at man kan betale husleie, nesten uansett hva man selger. Det er morsomt å se.

Jeg er ofte ute på rusletur, og går forbi så mange florister! Parisere er glade i blomster. Det er ikke så vanlig å ha blomsterbed i parkene, så det virker som at folks hjem står i flor i stedet. Ettersom det ikke er minusgrader her (tvert imot er det ni grader utenfor vinduet), kan blomstene vise seg frem ute på fortauet. Jeg knipser og suser og gleder meg over fargene. Får nesten vårfølelse allerede!

CIMG3093

Dessuten drar ikke alle fuglene sin vei, men blir gjennom hele vinteren. De synger utenfor vinduet mitt når jeg våkner. Noen ganger svinger de innom når jeg tar bilder av staselige bygg og fin himmel.

CIMG3079

Om de vil, kan fuglene speile seg i flaskene som til enhver tid florerer i båkgårder og på gatehjørner. Når jeg henger etter med halvliteren min og resten av bordet må vente med å kjøpe ny runde, sier Taran gjerne: «Drikk som en mann!» Haha, man burde si «Drikk som en franskmann!», faktisk.

CIMG3069

Jeg begynner å bli ganske godt kjent med metrokartet. Det er seksten linjer her, nesten tre ganger så mange som i Oslo, så det tar litt tid. Blir alltid glad når jeg oppdager nytt mønster i flisene!

CIMG1245

Jeg tar meg god tid til å spise frokost hver dag. Her klarer man seg kanskje med en espresso – når jeg drar til universitetet om morgenen, står det gjerne fire, fem menn ved baren på alle åpne kaféer, med hver sin lille kopp – men jeg vil ha ordentlig mat i tillegg til koffein! Gjerne muesli med yoghurt, enellerannen frukt og kaneldryss på. Alternativt grove brødskiver (ikke si det til pariserne, men jeg er mest glad i tysk pumpernickel!) med ost, pesto og paprika. Eventuelt knekkebrød, for eksempel ett med brie og ett med peanøttsmør, samt hardkokt egg og cherrytomater. Gjerne med juice og Bone ved siden av, hoho.

CIMG3063

Jeg burde nok egentlig vært mer glad i croissanter, men jeg er ingen stor tilhenger.

CIMG2017

Ukens ord, fordi jeg gjerne savner World of Warcraft om vinteren!

CIMG3066

Vi er stadig bare en drøy uke ut i det nye året, så jeg lar disse henge en stund. 2013 for the win! (Forresten trodde jeg lenge at FTW betød «for the wind», haha. Det gir jo ikke mening!)

Jeg var redd for at jeg hadde glemt all fransken i løpet av ferien, men det var jo ikke tilfellet. Det var flaks, ettersom jeg måtte starte semesteret med å holde foredrag for klassen. Læreren min spurte om jeg kunne snakke om Norge i ett kvarter, og hun ville at jeg skulle fokusere spesielt på to deler av kulturen vår, som hun kjente litt til: Nynorsk og metal. Haha! Med glede! Det gikk heldigvis riktig fint, og i det hele tatt trives jeg med de utfordringene og oppgavene jeg får gjennom undervisningen. Forleden satt jeg og klippet og limte, og endte opp med trykksverte overalt. Tilfeldig poesi som lekse! Greit for meg!

CIMG1879

Når jeg er ferdig med skolearbeidet, går jeg stort sett ut igjen. Jeg jobber mest mulig ved siden av studiene, men det er tid til å treffe fine folk, drikke te og gå seg vill i gatene likevel. Hurra!

CIMG1631

Fruktmotiver på tørkepapiret er forresten en fin bonus – og så perfekt avocado, da. Jeg blir like glad hver gang! Lurer på om det finnes en slags diagnose for sånt.

CIMG3096

Det er luksus å gå tilbake til en hverdag man trives med.

Ha en fortsatt fin uke!

– – – – –

In other words: I always like it when things settle down after the holidays. It feels good to find a routine and get the most out of each day! Now I am back at the university, and I have to get up at six in the morning – and that is actually taking it a little too far, in my opinion. Luckily, the daylight lasts longer here, and I remembered to buy coffee, so the coffee maker is mumbling to me at this very moment. I love how Paris feels so alive. After two weeks at home I returned here to find several new bars and boutiques in my neighbourhood! Not to mention the ever-changing street art. There are so many talented people using this place as their canvas. Lots more than in Oslo, for example, although I’ve seen lots of good pieces there. I don’t know if Parisians are more artistic or if it’s just the fact that there are many of them! One thing is perfectly clear, however: The high number of inhabitants in this city means there’s a market for almost anything. The tiniest little shops survive! I know places that sell only hoovers, only mirrors, only kites and only – hold on to your hat – metal detectors. This kind of specialist business would not pay the rent everywhere, but here it does. I love it! I also love the florists. They are on every street, and the bright colours and subtle smells make me happy. Along with beautiful buildings, pretty skies and singing birds (who would have migrated from Norway at this time of year) – the little things in life never stop making me smile! The big heaps of empty wine bottles are also quite a humorous sight. On a different note, I am getting to know the metro map quite well. There are sixteen lines, so it has taken some time! I love discovering new patterns underground. I start each day with a hearty breakfast, unlike the Parisians, who tend to just have an espresso. I need proper food as well as caffeine! Muesli and yoghurt with fruit and cinnamon, whole grain bread (don’t tell the locals, but I prefer the German pumpernickel variety!) with tasty spreads, vegetables, jucie… And a graphic novel on the side, please. I’m not a fan of croissants – guess I should work on that. I do however like homework which consists of cutting words out of newpapers and arranging them randomly to make poems, and I like writing nerdy, optimistic things on my wall in bold letters. We’re only eight days in, so «2013 FTW» (for the win) are my words of the week. I also have cute kitchen roll and perfect avocados, which make me equally thrilled every single time. I should probably be diagnosed with …something. Never mind, now it’s time to go out and have a cup of tea or get lots in the streets. It is such a luxury to go back to your everyday life – when your everyday life is something that you love.

31 tanker på “Parisisk hverdagsliv

 1. For en fin første uke :-D
  Så kult at det finnes så mange nisjebutikker, haha :-D Kom, så går vi og kjøper metalldetektorer til hele familien!

  Gøy å se på alle bildene også <3

  Liker

  • Jeg vet ikke så mye rundt politikken i Oslo, men man ser litt her og der, og det dukket opp mye i fjor sensommer som følge av 22. juli. Likevel tror jeg nok at Oslo kjører en relativt restriktiv linje, ja.

   Liker

 2. Så fint at du trives tilbake i hverdagen! Jeg gleder meg fryktelig til litt mer dagslys og litt varmere vær, kjenner jeg. Regner med foredraget ditt gikk flott! :D

  Liker

 3. Dette høres jo bare helt herlig ut! Skulle gjerne ha bodd i utlandet, i en storby, som Paris – men det får ja ta etter studiene. Akkurat nå trives jeg godt hjemme hos mamma med innslag av Oslo livet når jeg kommer meg på skolen.

  SV: Tusen takk for en utrolig hyggelig kommentar! Så herlig at du liker bildene mine(: Jeg er så glad i det huset, jeg bor i en blokk rett ved siden av, og det har en så herlig stemning rundt seg. Tusen takk og håper du også får en flott januar! Mange hilsner fra Norge!

  Liker

 4. Så mange fine detaljer, nok en gang! Jeg merker hvor mye jeg savner den ordentlig, og gjerne litt travle, hverdagen når jeg sitter her og leser det du skriver. Det er vel ikke akkurat overdrevet å si at UiO liker lange ferier, og i år har juleferien min vært lengre enn noen gang. Det klør i fingrene etter å komme i gang med forelesninger og skoleoppgaver igjen.

  Liker

 5. Ååå, så spennende å bo i Paris da! Hadde fransk på videregående, men husker vel så og si INGENTING! hehe.. Men det er tross alt et ganske vanskelig språk! Godt nytt år til deg også! <3

  Liker

 6. lekende måte, for å si hvor mye du nyter Paris! og også sette pris på siden du sier det god, og det er en stor suksess. talent for å skape drømmen og virkeligheten så nært. ja! ønsker, litt mer blå himmel og kald vinter riktig. Endelig er din «improvisert» dadaistisk godt oversatt til norsk, og som han leste i alle forstand! (Vel, skrev Apollinaire rundt ring ! …) Jeg liker vakre døren! og snart å tenke elveblest bee (Napoleon tok det som et symbol ..) og hvorfor ikke en liten referanse til den greske litteraturen Aristofanes (veps), med en avkastning gjennom Racine ( les plaideurs) … du ser de små tingene som gjør livet bra, i dine ord … Dette bringer glede til meg også, til en parisisk at jeg er! fortsett » ma chère», er den første måneden i året opp!

  Liker

 7. Det er få ting som slår en perfekt avocado!
  Jeg trodde lenge at FTW betydde Fuck The World… Hehe
  Du er heldig som får forsmak på våren allerede. Lengter etter våren!

  Liker

 8. jeg leser parisinnleggene dine flere ganger om dagen, bare fordi du skriver så fint og formidler så bra. du lever min drøm, skjønner du, og du inspirerer meg så voldsomt. jeg gleder meg til hvert nye pip fra deg:) håper du har ei kjempefin førsteuke i verdens peneste by:)

  Liker

  • For en superhyggelig kommentar, Mari! Tusen takk for fine ord. Det er kjempegodt å være tilbake her, og jeg gleder meg til semesteret som ligger foran meg! Så koselig at du følger med – og en dag kan du realisere Paris-drømmen, du også!

   Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..