Firefarget smuldrepai

God mandag! Håper alle fikk en fortreffelig helg! Jeg er tilbake i sivilisasjonen, og etterhvert skal dere få se hvor fint det var på skogstur. Nå tenkte jeg å dele oppskriften på en av mine sommerfavoritter, smuldrepai. En lettlaget og rask snadderform som kan varieres i det uendelige. Man kan kanskje ikke kalle det pai ettersom den ikke har bunn, men det er i hvert fall det nærmeste man kommer noen klassisk kategori, og man savner ikke bunnen når fyllet og toppen er så gode som her! Jeg bruker ofte eple som basis i mine smuldrepaier, fordi jeg synes at eple og kanel er en så super kombinasjon – og kanel bruker jeg en hel del av, så klart! Ellers slenger jeg oppi det jeg har for hånden. I dette tilfellet var det banan og blåbær, og med den grønne paiformen min ble det firefarget smuldrepai denne gangen.

Til fire porsjoner trenger du:

– ett stort eple

– én velvoksen banan

– en håndfull blåbær

– en neve mandler

– 50 gram smeltet smør

– 50 gram havregryn

– 50 gram marsipan

(Dette er omtrentlige mål, for jeg smuldrebaker på slump, men jeg tror det stemmer ganske bra)

– to spiseskjeer vann

– kanel etter ønske

Vi begynner med å sette stekeovnen på 200 grader (alltid irriterende når man glemmer dette grunnleggende steget og må vente på at den varmes opp, hoho!). Første ordentlige trinn er å skjære eplet i tynne båter og legge dem i en smurt paiform. Vi fukter dem med to spisesjeer vann og gir dem en dose kanel, og så roter vi litt rundt. Vi setter formen midt i ovnen og forsteker eplene i ti minutter.

I mellomtiden skiver vi bananen, hakker mandlene og river marsipanen. Kanskje rimer man litt, også.

Det er lurt og godt å bruke ordentlig marsipan med høyt innhold av mandler.

Vi lager smuldretoppen ved å blande nøtter, marsipan og havregryn med det smeltede smøret. Dessuten kan man tillate seg mer kanel her, om man vil. Rør med lett hånd for at den revne marsipanen ikke skal klebe seg sammen.

Nå tar vi eplene ut av ovnen. Vi motstår fristelsen til å kaste oss over dem med én gang, enda så pene og myke og velduftende de begynner å bli. I stedet gir vi dem selskap av banan og blåbær…

…og så legger vi et jevnt lokk av smuldreblanding over.

Vi setter formen tilbake i ovnen, og lar det hele godgjøre seg i et kvarter til. Det er akkurat nok tid til å ta den lille oppvasken, gjerne mens man synger noen fjollete sanger som man husker fra barneskolen. Så kan man glede seg over lukten som sprer seg i leiligheten og telle ned til klokken ringer, og så kan man hente ut den gyldne herligheten.

Serveres med iskrem og et smil.

Vips! En lettlaget, lite pretensiøs og relativt sunn hverdagsdessert. Viktigst av alt: Den er god.

Vel bekomme!

Reklame

14 tanker på “Firefarget smuldrepai

 1. Å, herlig! Jeg lager også smuldrepai innimellom, vanligvis med blåbær, og den blir alltid populær. Min er riktignok litt mindre sunn, med smuldredeig av bare smør, mel og sukker. Men å, så godt!

  Liker

 2. Smuldrepai er supert når man ikke egentlig gidder å bake, men har veldig lyst til å spise bakverk! Jeg er veldig glad i å bruke rabarbra i smuldrepai om sommeren, men ellers i året er eple et glimrende alternativ. Også må det være kanel, så klart. Masse.

  Liker

 3. Det ser deilig ut! Av en eller annen grunn har jeg aldri tenkt på at man kan ha marsipan i, men det virker jo faktisk som verdens lureste ting å gjøre. Mmmm. Søt Synne, søt dessert!

  Liker

 4. Herlig! Eple og kanel er i grunnen den perfekte base for mye rart, scones, muffins, havregrøt, müslibarer. I det hele tatt et genialt erteris. Skal notere meg denne oppskriften sånn at jeg kan teste ut en dag jeg skal få finfint venninnebesøk på te, for eksempel :)

  Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..