The castle and the dragon

På en høyde i Kraków kneiser en flott borg over byen. Stedet heter Wawel, og her ble kongefamiliens slott oppført på 1300-tallet, men enkelte av bygningene innenfor murene stammer fra 800-tallet. Et historisk og arkitektonisk interessant sted å besøke når man er innom!

Vent nå litt. Her skal jeg være helt ærlig med deg. Jeg var mest opptatt av én ting da vi besøkte Wawel. DRAGEN!

Legenden skal ha det til at det bodde en stor, sint drage i ei hule i dette berget. Han terroriserte lokalbefolkningen i årevis, inntil en modig prins ved navn Krakus tok affære. Krakus lurte og drepte dragen ved å gi ham en sau som var forgiftet med svovel. Deretter bygget han et slott og grunnla en by på høyden over dragens hule, og Kraków er altså oppkalt etter den kløktige prinsen.

Jeg ELSKER sånne historier! Du kan tro jeg var klar for å utforske Wawel!

Da jeg besøkte Kraków med moren og søsteren min i vinter, var vi så heldige å få sol den kvelden vi gikk opp til borgen.

Kraków
Kraków

Nedenfor åsen flyter elva stille forbi, og promenaden langs vannkanten er populær.

Kraków

Vi skulle ned dit etterhvert, for vi hadde hørt rykter om at dragens hule fortsatt fantes der nede (!), men først gikk vi inn i borgen.

Borggården var enorm. Her kan man enkelt se for seg storslagne ball og andre herskapelige tilstelninger! På slike steder kan man nesten høre klapringen av hover og brusingen av store kjoler den dag i dag…

Kraków
Kraków

Vi gikk inn for å utforske enkelte bygg, og de var veldig flotte, men det var dessverre ikke lov til å ta bilder innendørs.

Jeg var uansett mest opptatt av dragen, og utenfor døren til et av kirkebyggene henger det som visstnok skal være beistets ribbein!

Kraków

Dragetemaet gikk igjen – dette er de tøffeste takrennene jeg har sett!

Kraków

Nå var sola i ferd med å forsvinne blant de gamle bygningene.

Kraków

Vi gikk ned på baksiden av borgen.

Kraków

Kveldslyset lå blått over elva.

Kraków

Etter noen hundre meters rusling langs vannkanten fant vi dragens hule! HURRA! (Ansiktet mitt sier alt.)

Kraków

Utenfor hullet i berget står også en statue av dragen selv! En flott, kunstferdig bronsefigur.

Kraków

Favorittstatue! Ikke bare er den fin å se på, den har også en helt spesiell funksjon.

Vi måtte vente i noen minutter, og turte nesten ikke blunke i frykt for ikke å få det med oss. Vi sto helt stille under svarte greiner og blå himmel og ventet spent.

Kraków

Og så, dere!

Kraków

Den spruter ild! MAGISK!

Kraków er byen for alle som liker gamle sagn og mystiske vesener, og som har kontakt med barnet i seg. Som undertegnede, hoho.

– – – – –
In other words: The Wawel castle sits on a hill overlooking the city of Kraków. It is beautiful! Some buildings date from the 800s, and the Royal Castle was built in the 1300s. A historic and architectural gem. But hey, I’m going to be honest with you: When I visited Wawel, I was mostly interested in the dragon! You see, legend has it that there lived a dragon in a den in the hill, a very long time ago. It was a cruel beast who terrorised the locals, until one day a brave prince had had enough. His name was Krakus, and he tricked and killed the dragon by feeding him a sheep which was poisoned with sulphur. Then he built a castle on top of the dragon lair and founded the city of Kraków, which is still named after the clever prince. I absolutely love storied like this one! I was very excited to explore Wawel. When I visited Kraków with my mother and sister, we were lucky enough to get sunshine on the evening when we walked up the hill to the castle. We had a look inside the old courtyard – it was enormous and still had the majestic feel – you could imagine the royal balls that were once held here, and almost hear the swish of the gorgeous gowns the ladies wore. We also had a look inside some of the buildings, but sadly photos weren’t allowed. I was focused on the dragon, anyway, and outside one of the chapel doors there hangs a bone which is said to be the rib of the beast! Also, I loved the gutters that looked like dragon heads! At this point the sun was setting, and we walked back down the hill behind the castle to the river promenade. We didn’t have to go far along the bank before we found the dragon’s den! (My face says it all, haha.) There was also a beautiful bronze sculpture which represented the dragon, and it had an amazing feature. We waited for a few minutes under the black, naked trees and the clear blue sky, almost afraid to blink in case we would miss it, and then… It breathed fire! How magical! This makes Kraków a great destination for people who like ancient myths and mystical creatures, and who are in touch with their inner child – like myself!

Reklame

19 tanker på “The castle and the dragon

 1. Wow! This is fabulous! And that statue is amazing. I can see why you were so captivated by it! If I was headed to Poland I would definitely visit this spot, just based on your photos and recommendation and story!

  Liker

 2. Jeg fikk ikke vært i Wavel da jeg var i Krakow i fjor, for det var så kaldt da jeg var der at det var vanskelig å gå rundt. Men jeg fikk vært enkelte steder i Kazimiers, Auschwitz og på C&K Browar (som var et kjempestaselig bryggeri! Har du vært der?), og på markedet. Har masse søte suvernirer derfra. For en herlig by! Jeg drar gjerne tilbake!! :)

  Liker

  • Vi var også på markedet og på flere steder i Kazimiers! Så mye sjarm! Jeg har besøkt en annen konsentrasjonsleir tidligere. Bryggeriet kjenner jeg ikke til, men jeg drar også gjerne tilbake, og da skal jeg ha det på lista mi – takk for tipset!

   Liker

 3. Krakow er en fantantsik flott by! Har lest alle innleggene dine om byen og det fikk meg til å ville reise tilbake sporenstreks. Historien og kulturen fenger meg. Om én uke reiser jeg til Warszawa og jeg gleder meg veldig! Du har vel ikke tilfeldigvis vært der? I så fall mottas tips gjerne.

  Du har en veldig fin blogg forresten! Jeg har også studert i Paris og det var så spennende å lese om dine inntrykk som norsk student i Paris. Måtte le av det du skrev om de franske kinoene. Haha, for et opplegg! Vi får være glade det går an å kjøpe kinobilletter med nummerte plasser i Norge.

  Ønsker deg en fortreffelig onsdag! :)

  Liker

  • Ja, jeg ble riktig begeistret for Kraków! Så hyggelig at innleggene derfra ga deg lyst til å reise dit igjen – jeg vil også tilbake på besøk! Jeg har ikke vært i Warszava, dessverre. Så spennende at du skal dit, håper du får en super tur!

   Mange takk for gode ord! Studier i Paris er jo en flott erfaring å ha; morsomt at vi deler den! Det var mange små, snodige ting ved den franske hverdagen som overrasket meg. (Og ja, jeg gleder meg stort over de nummererte kinosetene her til lands, hoho.) Gøy at små kulturforskjeller gjør seg gjeldende også i Europa!

   Ha en fortsatt fin uke!

   Liker

 4. du har fortalt oss så godt, at lite firkantet slottet i krakow at fra en Viking drage som ville komme opp der borte …. heldigvis vakre garguouilles i dragehode (disse mørke greiner , møte dem på natten av hans refleksjon skygge.) solen gir ligge i stedet, mye til fantasien på atmosfæren i byen. mens den imaginære nærvær i likhet med hva ville vogner til den edle domstol. Jeg liker mysteriet av kirken stort telt (kongens hode tre kroner ler? eller kube kopi av agamemnon maske?) og spesielt på siden (et åk? eller hvalbarder? med bein relikvier bønder attributter, ugle hode?). et mysterium pyntet, for meg!

  Liker

 5. Tilbaketråkk: Travel guide: Kraków | Et dryss kanel

 6. Tilbaketråkk: How do you like them apples? | Et dryss kanel

 7. Tilbaketråkk: Monday musings | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..