Five little things we can all do for the planet

Green / etdrysskanel.com

Åh, sensommer. Det er så frodig og grønt ute for tida! Jeg blir litt ekstra glad i omgivelsene, og litt ekstra oppmerksom på hvordan mine valg og handlinger påvirket miljøet. Her kommer derfor fem raske tips til ting vi alle kan gjøre for å dra i riktig retning!

-Legge et handlenett i veska. Jeg har i flere år prøvd å være flink til å ta med meg nett når jeg har gått for å handle, men har ofte endt opp med å måtte be om pose på mer spontane butikkbesøk. Gjennombruddet kom da jeg skjønte at jeg faktisk kunne ha et nett boende i veska, haha – at jeg ikke hadde tenkt på det før? Jeg slår en strikk rundt det når det ikke er i bruk, slik at det ikke hekter seg fast i ting og nesten ikke tar opp plass i det hele tatt. Nå har jeg alltid nett parat, og trenger aldri plastpose på butikken!
Green / etdrysskanel.com-Bruke plastposer flere ganger, når man først har dem. Har det ligget sko i en pose, kan man ha søppel i den etterpå. En brødpose kan tømmes for smuler og benyttes om igjen. Så lenge det ikke går hull på dem, og så lenge man ikke selv ødelegger dem ved å rive dem opp i stedet for å knyte dem opp, man man bruke plastposer i alle størrelser mange ganger. Jeg har en frysepose i toalettmappa som jeg legger sjampo og fuktighetskrem i for å unngå lekkasjer, og den har jeg brukt til det formålet i over ett år, og den er like fin. I ryggsekken jeg reiser med har jeg også en, en sånn med lynlås som man får på flyplassen til å legge væsker i når man går gjennom sikkerhetskontrollen, og den har vært i bruk like lenge. I stedet for å ta en ny hver gang, bruker jeg den jeg allerede har. Tenk, så mange fullt brukbare plastposer man sløser vekk når man bare kaster dem uten å tenke.

-Ha ei flaske eller kanne med vann stående i kjøleskapet, som man heller fra og fyller på heller enn å tappe vann rett fra springen, for det går gjerne mange liter mens man venter på at det skal bli tilstrekkelig kaldt. Da kan man dessuten smaksette vannet med sitrus eller noe annet man liker. (I tillegg bør man skru av vannet når man pusser tenner og når man såper seg inn i dusjen, men det regner jeg med at dere gjør allerede, godtfolk!)

Green / etdrysskanel.com-Reparere, selge eller gi bort ting i stedet for å kaste dem, og kjøpe brukt heller enn nytt. Dette er også noe jeg regner med at folk gjør fra før, men jeg ble oppmerksom på konseptet «fiksefest» i vår, og syntes det var en så morsom idé. Man møter opp og får ting reparert, eller stiller med kunnskap eller reservedeler som kan hjelpe andre. (Det blir Fiksefest for elektronikk i Oslo 3. september!) Om noe ikke kan reddes, prøver jeg å være flink til å kjøpe brukt når jeg først må gå til innkjøp av noe – det er jo bedre for både lommeboka og for miljøet, og som en bonus er det bedre for samvittigheten også. Er det ikke fint å tenke på at vi kan overta hverandres ting, at nye eiere kan få glede av dem, heller enn at fullt brukbare gjenstander havner på dynga, og at flere produseres i hopetall av skruppelløse kapitalister? Det synes jeg, i hvert fall!

-Følge min venn Stine Friis sin ferd mot en mer miljøvennlig hverdag. I tillegg til bloggen har hun også en Instagram-konto og en Youtube-kanal. Hun legger fram interessant informasjon og lure løsninger på en personlig og fin måte, slik at det ikke blir avskrekkende, men inspirerende.

Det er godt å vite at man kan gjøre små ting i det daglige som bidrar positivt i den store sammenhengen!

Håper dere får en god, grønn start på den nye uka!

Green / etdrysskanel.comIn other words: Oh, summer. My surroundings are so lush and green these days, and it has made me think about the environment. I try to be aware of the effects of my actions and choices, and here are five things we can all do to make a positive change!
– Put a totebag in our bag. You’ll always have one handy when you go grocery shopping, and if you fold it up and put an elastic around it, it takes up very little room. – When you do have to get a plastic bag of some sort, use it several times. I have a small one (the kind meant for bread and such) in my toiletry bag to prevent leaks from my shampoo bottle, and I’ve used the same one for more than a year. Same thing in my travel bag, I have a little plastic ziplock bag from the airport that you put liquids in at security, and that one has also served me for the past year. Why get a new one every time when they last for ages? – Put a bottle or jug of water in the fridge, so that you won’t have to keep the tap running to get the right temperature. Lots of water is wasted that way (and I trust that everyone already turns the water off when they brush their teeth and soap up in the shower, right?). – Bring your broken things to a «restart party» instead of throwing them away. I recently discovered this concept, and it’s so clever! You can bring your own stuff, or just volunteer your expertise or spare parts to help others. Such a good idea. – Follow my friend Stine Friis (she has an Instagram account and a Youtube channel, with English translations on most of her new stuff) on her journey towards a more sustainable life. Inspiring!
I wish you a good, green week!

7 tanker på “Five little things we can all do for the planet

  1. Tilbaketråkk: Four changes I’ve made this year | Et dryss kanel

  2. Tilbaketråkk: 2017 in retrospect | Et dryss kanel

  3. Tilbaketråkk: 10 simple, green changes we can make at home | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..