Three rosé wines for late summer days

Spring deluxe

Ferien er kanskje over, men det er ikke sommeren! Nå er det tid for å få mest mulig ut av sola og stemningen. Samtidig begynner det å bli mørkere om kvelden, og det ligger et kjøligere drag i lufta, så det kan passe bra å bytte ut hvitvinen. Det føles kanskje litt tidlig å finne fram ei rødvinsflaske, men hva med en mellomting, som er både frisk og fyldig? Rosa viner passer ypperlig på denne tida av året!

Rosé er dessverre stadig undervurdert. Mange forbinder det fortsatt med sukkersøtt kliss eller syntetiske fruktsmaker, og ser det mer som noe tenåringer tyller i seg på fest enn som et seriøst produkt. Heldigvis finnes det skikkelig gode greier av høy kvalitet som kan endre på assosiasjonene og omvende skeptikerne! De følgende vinene kommer alle fra Frankrike, og vi vet jo at franskmenn tar vinen sin på alvor…

Her kommer tre rosétips til sensommerdagene!

Bandol
Vi begynner i Provence, en region sørøst i Frankrike som kanskje er mest kjent for sin lilla lavendel og – ja, nettopp – sin rosa vin. Her brukes klassiske rosédruer (mourvèdre, grenache og cinsault) til å lage viner som er lyse i fargen og sofistikerte i stilen. Ikke la deg lure av det bleke utseendet – bandol smaker mer enn man skulle tro! Her er det jordaktige innslag mot røde bær, og god balanse mellom syrefriskhet og fylde.

Pinot noir fra Loire
Dette er lett å huske, ettersom det rimer! Loire-dalen ligger nordvest i landet og er mest kjent for hvitvin, men mange av produsentene lager også rosé. Da brukes gjerne pinot noir, en kresen druesort som er krevende å dyrke, men som gir stort utbytte når den trives! Se gjerne etter ordet «Sancerre» på etiketten – da kommer vinen fra et avgrenset og anerkjent område i Loire. Slik rosé er lett og elegant, og har ofte en spennende mineralsk aroma i tillegg til friske frukt- og bærtoner.

Tavel
Denne varianten lages sør i Rhône – med andre ord i en av de mest prestisjetunge vinregionene i verden. Her tar de ikke lett på vin, og i Tavel-området produseres faktisk utelukkende rosé! Denne vinen har sterk farge og intens smak. Dessuten har den ofte ganske høyt alkoholinnhold og noen tanniner i tillegg. Dette gjør at den fungerer godt til mat, men står veldig støtt på egne bein. Den er mer kompleks, kraftig og krydret, mer høylytt, enn mange andre rosa viner. Tavel er kanskje den tøffeste i klassen!

Gode roséviner koster naturlig nok litt mer enn de søtere, simplere utgavene. Er man villig til å bruke rundt 160 kroner på ei flaske, får man alle sortene som er nevnt her. Noen av disse vinene er dessverre ikke alltid tilgjengelige på Vinmonopolet, men hvis man spør seg for, kan man få anbefalt andre seriøse roséviner som har lignende karakter eller kommer fra nærliggende områder. Her er det bare å smake seg fram…

Det er mye god rosa vin der ute, og forhåpentlig har vi en lang og varm sensommer foran oss! Skål!

(Pssst! Forresten: Om du liker å lese om vin, vil du kanskje også like min nye nettside, vinogvegetar.no!)

– – – – –
In other words: Rosé wine is perfect for late summer! Some people don’t take pink wines seriously, because they only picture sickly sweet stuff with lots of synthetic fruit flavour, but there is some really good quality stuff out there. I have three recommendations, all from France (and we all know the French are serious when it comes to wine): Bandol from Provence, which is bright and sofisticated and often a little earthy, pinot noir from the Loire valley, which is light and delicate and tends to have mineral notes, and Tavel from the Rhône region, which is stronger and bolder and often a bit spicy. Cheers!

6 tanker på “Three rosé wines for late summer days

  1. Ah! jeg elsker Bandol rosevinen !!!! Litt partisk kanskje fordi vi var der for noen år tilbake på familieferie. Nå skal du høre, vi reiste litt rundt i Bandol distriktet og var innom flere vingårder, det var veldig moro å være på smaketur. Den ene var mer poshy og den andre bare en låvedør til en jordkjeller! Hvem tror du var best?!
    Jo den nede i jordkjelleren. Hjalp lite å ha poshy gård og bilder av George Clooney drikkende av deres vin når den rett og slett bare smakte «fuesel» haha ;)
    I hvert fall vi endte opp med å kjøpe Bandol også i Bandol (som for øvrig er en helt nydelig by å feriere i ) og dermed er jeg stuck på den.
    Men takk for tips om de to andre, skal herved noteres og prøves :)
    ha en finfin dag :)

    Liker

    • Åå, så morsomt! Herlighet, så fint å reise på familieferie til det området, og å kunne besøke vingårder! Ja, sånn er det jo iblant – gøy når underdogs utklasser de store, glossy produsentene, hoho! Takk for at du delte, dette var fint å lese. All vin smaker jo forresten ekstra godt når man har gode minner forbundet med den… Skål og smil herfra!

      Liker

  2. når jeg ser «Mourvèdre» Jeg vet at det er mer sjanse for at det er god …
      men ja , vi kan bare bli overrasket av svært gode viner i Provence.
      Ah ja !, den «Sancerre» med en liten ifra lokal ost , please …
      en godt fortryllende side , og ( » vaillant » ) opplyst sinnet smak.

    Liker

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..