About studying wine

Jeg studerer vin. Det er like gøy som det høres ut, for det meste! Hvis jeg består eksamen, kan jeg kalle meg sommelier. Det er mange som er nysgjerrige på dette temaet, så her kommer en innføring i min studiesituasjon for øyeblikket!

Dette ble et ganske langt innlegg, så kanskje du like gjerne skulle rigge deg til med et vinglass?

Studying wine(Dette er en prosecco, servert i et spesielt glass som heter Sparkle og som er utformet for musserende vin. Det har små graveringer i bunnen for at boblene skal komme tydeligere fram. Vi har fått et slikt glass hver, så nå er det ekstra gøy å drikke bobler på hjemmebane!)

Bakgrunn
Da jeg begynte med studiene, hadde jeg ikke stort annet enn interessen å vise til. Året jeg bodde i Paris gjorde at jeg fikk øynene opp for vin som hverdagsdrikk, og der var jeg på min første vinmesse, og jeg fikk også anledning til å besøke et champagnehus med moren min. Ja, moren min må nevnes uansett, for hun besluttet å utdanne seg til sommelier for tre år siden! Jeg syntes det var veldig inspirerende at hun hoppet ut i noe helt nytt i voksen alder, og jeg var så heldig å få bli med henne på messer og smakinger i Oslo, og ble mer og mer begeistret for vin. Til slutt ble det klart at jeg hadde lyst til å gå i hennes fotspor og begynne på sommelier-utdannelsen selv!

Da studiet startet i fjor høst, innså jeg ganske fort at min mangel på erfaring ville bli en utfordring. De andre i klassen har stort sett lært og drukket mye mer enn meg fra før, haha… Mange er utdannet innenfor mat og servering, og mange har arbeidet i vin- eller restaurantbransjen i årevis, og noen jobber til og med for vinprodusenter eller importører allerede!

(Det viste seg dessuten at 90 % av klassekameratene mine er italienere, som gjerne er sendt til London av arbeidsgiverne sine for å ta kurset – la oss si at de jobber for et hotell eller et spiseri i Italia, og så betaler jobben for at de skal være her i et halvår for å ta utdannelsen og forbedre engelsken sin. Akkurat språket virker de ikke særlig interesserte i; de snakker utelukkende italiensk seg imellom, noe som gjør miljøet i klassen litt lite inkluderende for andre. Heldigvis finnes det noen flere som ikke er italienske, så da sitter jeg sammen med dem.)

Jeg er altså en skarve journalist som er litt ekstra glad i vin og som henger med etter beste evne. Man må ikke ha relevant erfaring eller utdanning for å ta et sommelier-kurs, men jeg skjønner nå at det er en veldig stor fordel. Jeg skal gjøre mitt aller beste for å stå på eksamen om en snau måned, men jeg lover ingenting, hoho!

Opplegg
Det finnes tre vinkelner-studier man kan ta i Oslo (ved Kulinarisk akademi, Norsk sommelierutdannelse og Beverage Academy), men jeg ville jo bo i London! Her fantes det heldigvis et tilsvarende program. Jeg går kurset til UK Sommelier Association, en del av den italienske sommelierforeningen på verdensbasis. (Det forklarer den store andelen italienere i klassen.) Alle forelesninger og alt materiell er på engelsk, heldigvis!

Det er et halvt års studium som er tilpasset folk i full jobb, så vi har undervisning på kveldstid en gang i uka. Hver mandag har vi forelesning fra 18.00 til 22.00, på Baglioni, et femstjerners hotell i Kensington.

Wine studiesForelesningene er stort sett stappfulle av informasjon, så jeg noterer flittig. Programmet er ganske variert, og vi lærer om ulike emner som ønologi (dyrking av vinplantene og selve produksjonen av vinen), kjemien i druene og i det ferdige produktet, druesortenes ulike egenskaper, innvirkningen fra klima og jordsmonn, oppbevaring og lagring, dekantering og servering, og så videre.

Dessuten smaker vi på seks viner hver gang, mer enn hundre viner til sammen i løpet av kurset. Mengdetrening er viktig!

Studying wine(Man blir vant til å spytte når man smaker – ellers ville det jo gått rundt i hodet på alle og enhver.)

Studiet koster 1500 pund, noe som tilsvarer rundt 19 000 kroner. Man er ikke tilknyttet noen utdanningsinstutisjon, og man får ingen støtte – det er bare snakk om å spare og søke på egen hånd! De norske kursene koster rundt 40 000, tror jeg, så det er jo en paradoksal bonus at studieavgiften er lavere i Storbritannia…

Kurset avsluttes med en skriftlig eksamen, etterfulgt av en muntlig eksamen for de som står på den skriftlige. Jeg går opp til den første i midten av mars og (forhåpentlig) den andre i april. Består man begge eksamenene, kan man kalle seg sommelier og smykke seg med ei tradisjonell jakkenål som bevis. Herlighet, det hadde vært en ære!

Pensum
En stor del av utdannelsen består av selvstudium, og pensumbøkene er mange og tunge. Vi forventes å ha generell oversikt over hele vinens verden, samt detaljkunnskap om druesorter, geografi, produksjonsmetoder og andre ting som påvirker vinens smak og karakter. Ettersom det er den italienske foreningen som arrangerer dette kurset, legges det ekstra vekt på Italias viner, så jeg pugger regioner, stedsnavn og lokale druer etter beste evne. Jeg må for eksempel kunne navnet på og innholdet i alle landets DOCG-viner, 74 i tallet, på rams… Her skorter det litt foreløpig, haha!

Studying wine
Studying wine
Studying wine

Før noen spør: Ja, jeg får lyst på vin absolutt hele tida når jeg leser pensum.

Annen alkohol
…er også en del av kurset. Iblant er det vanskelig å finne vin som passer til desserter eller spesifikke matretter, og da må man kunne anbefale noe annet, og dessuten forventes man å ha en viss oversikt over alkoholens verden. Vi må vite litt om øl, brennevin, likører og andre edle dråper, og kunne kombinere dem med mat. Vi har blant annet besøkt et lokalt bryggeri (Fuller’s) og et gin-brenneri (Beefeater) for å få innblikk i produksonsprosessen. Tidligere i vinter hadde vi dessuten temakveld om sake, og der fikk jeg meg noen overraskelser! Det er en veldig variert og anvendelig drikk! (Vi smakte på tolv stykker i løpet av fire timer, og alle var litt surrete til slutt, hihi.)

WineAnalyse
Hver gang vi drikker en vin, vurderer vi utseendet, lukta og smaken, og analyserer de ulike aspektene og bestanddelene som sammen utgjør den helhetlige opplevelsen man får. Det grunnleggende skjemaet vårt ser slik ut:

Studying wineDet er ganske gøy å gå fram på denne måten, synes jeg! Hvordan oppfører vinen seg i glasset? Hvilke forventninger til smaken gir fargen og konsistensen? Hvilke kategorier av lukter finner vi, og hva sier de om hvor vinen kommer fra, hva den er laget av og hva slags prosesser den har gått gjennom? Hvilke smaker gjør seg gjeldende? Hvordan vil de endre seg over tid?

Studying wineBildet over er fra en kurskveld da vi smakte på blant annet sukker, syre, salt og tanniner hver for seg, med bind for øynene, for å lære oss hvordan de ulike substansene faktisk føles i munnen. Veldig fascinerende!

Studying wineLegs and arches, mine venner…

Vin og mat
Dette er den siste delen av kurset, som vi nylig har begynt med, men det er også en av de viktigste. Som sommelier skal man kunne gi folk gode opplevelser gjennom å kombinere mat og vin, og UKSA går systematisk til verks. De siste kurskveldene våre har sett slik ut:

Studying wine
Wine
Wine
Wine
Wine

Vi spiser og drikker og diskuterer, og så fyller vi ut skjemaer og lager grafer. Hva slags tekstur har denne maten? Hvilke  fornemmelser er sterkest? Hvor lang er ettersmaken? Hva slags vin kan fungere, og hvorfor? (Jeg spiser jo ikke kjøtt, men jeg prøver å pugge hva som passer til hva på den fronten… Som om jeg ikke hadde nok utfordringer fra før, haha.)

Denne delen av utdannelsen er veldig interessant, synes jeg. En helt ny tilnærming til mat!

Hjemmelekser
Foruten det å lese og pugge masse, er det viktig å snuse og smake mest mulig på fritida. Jeg føler meg som en raring, men jeg lukter meg rundt i fruktdisken og stikker nesa nedi i urteplantene på den lokale butikken, og prøver å bygge opp et slags mentalt kartotek av lukter. De fleste kjenner igjen lukta av blomster, urter eller sitrusfrukt, for eksempel. Hvordan skille dem fra hverandre og sette ord på hver og én av dem? Man trenger trening. Man må lukte på alt, og man må kjøpe og smake på sånt man ikke kjenner så godt eller ikke har sett før. Som på bildet under: En lichi og en fiken, to ting jeg ikke er spesielt glad i, og som jeg derfor spiser lite av. Videre ville jeg sammenligne gul og rød plomme i lukt og smak, samt finne ut hva i all verden den store greia der var. (Det viste seg å være en quince, og jeg synes det smaker som en blanding av eple, pære og mango.)

WineDessuten må man drikke vin, så klart! Her i London er lovgivningen litt mindre streng enn hjemme i Norge, så det finnes en masse butikker som spesialiserer seg på vin, hvor man gjerne kan smake seg fram. Jeg prøver å utvide horisonten min ved å smake på masse forskjellig… Dessuten er prisene lavere enn i Norge, og det er gjerne slik at man får gratis levering hvis man kjøper seks flasker! Jeg skal innrømme at jeg følte meg ganske så kul da jeg fikk denne esken levert på døra forleden.

WineAmbisjon
Hva vil jeg med dette, da? Først og fremst var ønsket mitt å lære mer om vin og kose meg med det. Læringskurven er bratt, men «kunnskap er aldri tung å bære», som faren min pleier å si! Jeg håper det jeg lærer kan bidra til gode smaksopplevelser, både for meg selv og for dem rundt meg – om så bare når det skal velges vin til maten ute på restaurant eller når vi lager middag hjemme. Forhåpentlig kan jeg også etterhvert kombinere la sommellerie med journalistikken, reiselysten og fransken – kanskje jeg kan farte litt rundt og skrive om vin? Besøke vingårder og lage reportasjer? Anmelde gode viner og anbefale spennende kombinasjoner? På den annen side får jeg kanskje ikke gjort noe av dette, men kunnskapen om vin er uansett noe jeg kan ha med meg og glede meg over resten av livet, og det er en fin tanke. Vi får se hva som skjer, men jeg tror det blir bra.

Sånn er altså studielivet mitt – og hverdagslivet mitt – for tida!

Jeg håper denne innføringen ga svar på spørsmålene deres, og hvis det er noe mer dere lurer på, er det bare å bruke kommentarfeltet.

Skål!

(Pssst! Forresten: Om du liker å lese om vin, vil du kanskje også like min nye nettside, vinogvegetar.no!)

– – – – –
In other words: I study wine! It is pretty much as fun as it sounds. I know many people are curious about this stuff, so this post is supposed to show and explain what it’s about. I’m taking a sommelier course through the UK Sommelier Association, and it is a very interesting challenge. (I didn’t really know anything before I started – I was just curious, especially after my year in Paris, which really opened my eyes to wine as an everyday drink. I’ve come to realise that most of my classmates have some sort of relevant background; they work in restaurants or hotels, for instance, or they have a culinary education, or they even work for wine producers and importers. I do my best to keep up!) The study is a six month course which costs 1500 pounds, and it covers all kinds of topics, and if I pass the written and the oral exam this spring, I’ll be able to call myself a sommelier. (That doesn’t feel very likely at this point, but fingers crossed!) Since the course began I have learned lots about the vine plant and the different grapes, various production methods, how topology and climate affect the wine, how different chemical substances feel and taste, how to pair wine with food, and so on. A lot of self-study is necessary, and the curriculum is huge. (Since the UK Sommelier Association is a part of the global Italian wine association, there is a particular focus on Italian wines, and I’m desperately trying to memorise regions, wines and grapes in Italian…) A sommelier needs to know the world of wine very well, and has to be able to match wine with whatever’s on the menu, and also know a thing or two about the other alcoholic beverages out there. We’ve visited a brewery and a gin distillery, for instance, and had a lesson about sake! We have one evening class a week (at the Baglioni, a five-star hotel in Kensington), and we taste six wines every time, more that one hundred in total. It is so important to taste many different wines in order to understand them. We learn to analyse each wine using a form, and then we do the same thing with different kinds of food, and we draw graphs and learn to create successful pairings. It’s a very systematic approach and a whole new way of thinking! I’ve become much more aware of tastes, textures and sensations when I eat or drink. Furthermore, I try to smell and eat lots of different fruits, berries and herbs to create a mental archive of aromas. Not to mention that I drink wine in my spare time, haha! Living in London I can buy a case and get it delivered to my door for free, and that feels very luxurious. I really like learning more about wine, and I hope to combine this new knowledge with my journalism, my wanderlust and my French in the future. So there you have it, this is my study situation – and my life – at the moment! If you’ve got any questions, ask away!

18 tanker på “About studying wine

  1. Spennende å høre om vinstudiet! Samtidig innser jeg at dette ikke er noe for meg. Liker ikke vin og ja, det er vel kanskje mest derfor, haha. Men likevel, det høres jo spennende ut å flytte til utlandet for å studere vin! Leve drømmen, liksom. Krysser fingrene for at du står på eksamen! God søndag :)

    Liker

    • Det er nok en forutsetning å like vin, hoho! Ja, jeg har drømt om å bo i London så lenge jeg kan huske, og det passet bra at de hadde et vinstudium jeg kunne ta. Noen drømmer er ment å oppfylles, synes jeg! Mange takk, Ida!

      Liker

  2. Jeg elsker vin, champagne og prosecco, så dette var moro å lese, men samtidig… ikke noe for meg. Å pugge nå … nei… jeg må si at jeg er full av beundring for at moren din tok denne utdannelsen i voksen alder!!! Fantastisk tøft gjort :) (jeg drømmer liksom bare om å være fotograf og helst matblogger he he)
    Takk for fyldig og fin info om det du gjør, du skriver kjempebra og bildene dine er også veldig fine :)
    Lykke til med eksamenene dine, jeg er sikker på at du vil gjøre det kjempebra! :) Hilsen Mette

    Liker

      • Jeg synes også at det var både imponerende og inspirerende da moren min hoppet ut i dette, og jeg krysser fingrene for at jeg klarer å hoppe etter, hihi! Heldigvis er det jo slik at man kan ha enorm glede av vin uten nødvendigvis å vite så mye mer enn hva man lker best, hoho. Musserende vin slår ikke feil! Det kunne forresten vært kjempespennende å jobbe for Vinmonopolet på et tidspunkt – jeg håper og tror at mange spennende muligheter vil åpne seg med dette studiet. Tusen takk for gode ord, Mette!

        Liker

  3. Så ektremt spennende! Jeg er glad i vin (rød), men kunnskapen begrenser seg veldig til «god» og «ikke like god som den andre». Haha! :D Virker utrolig krevende å skulle bryte ned smakene på den måten, men også utrolig kult. Å kunne kjenne forskjellen på rød og gul fersken i smak og sånn. Veldig nerdete og deilig. Var på vinsmaking på en vingård i Telemark for et år siden (de var kunde i et oppdrag på skolen), og det var veldig spennende å høre om. God vin var det og! Selv om vi ikke smakte på druevin, siden den ikke var ferdig enda. Men det var mye blåbær, krekling og epler – noe som var veldig spennende siden jeg har drukket stort sett bare drue før.

    Har og sett den «sommelier»-dokumentaren på Netflix (heter den bare somm? Somme? Husker ikke), og det virker som et ekstremt vanskelig og utfordrende fag. Særlig oppe på mester-nivå som de gutta prøver seg på. Har aldri hatt så mye respekt for en pin som(m) etter å ha sett ferdig den,

    Liker

    • Ja, vinnerding er ganske så gøy! Så lenge man vet hva man liker, trenger det jo ikke være så mye mer komplisert, men jeg må innrømme at det å ta seg et glass har fått en ny dimensjon. Fruktvin kan også være veldig spennende, og det er så kult at det i det hele tatt finnes vingårder i Norge! Jeg har ikke fått sett den dokumentaren ennå (tror den heter Somm, ja). Har hørt litt ulike ting om den, men jeg har den på lista mi… Tror nok aldri jeg kommer til å prøve meg på en sånn master-tittel, altså – det er vannvittig krevende. Kanskje jeg skal se den etter å ha hatt eksamen, bare for å nyte det faktum at presset er over for min del? Foreløpig har jeg i hvert fall mer enn nok med mine egne studier, hoho!

      Liker

  4. ja, sant ; er veldig interessant til din Innlegg for en franskmann som meg ; og det gi meg i appetitt, så jeg fylte en liten burgunder rødvin glass med et stykke Cantal ost akkurat når jeg skriver ; og jeg tror til fortsette med litt hihi ! Så jeg har det gøy, jeg gå fungere rundt min glassvin (jeg hadde aldri hatt ideen om å prøve på den vanlige) ; og ho overraskelse mine, han har også beinet ! dermed har jeg god kvalitet på hjemme ! dine kilder på italienske vinregioner er super interresting for meg, var litt uvitende om (og venter på å vite mer harmonisk valg for italiensk mat). alle franske regioner har søkt en bedre kvalitet for å forbedre i konkurransen (og ofte små vinprodusenter er svært godt plassert, kan vi kjenne dem !). ofte med typer mat som couscous hjemme, er det vanskelig å åpne en flaske som går godt gifte med (jeg ofte feil). selv kan gjøres som beveger vin under måltidet som åpningstiden (selv en femten minutters); eller hvis det er et tørt vær, med vinden er det bedre, og i mer enn 25 varm dag). men morsomt du bli tvunget til å spise litt kjøtt for vinsmaking … på mange muligheter i livet oss kan nyte og gi til andre sin kunnskap du har rett i det , great du kan gi !. ditt liste sjemaet er veldig lærerikt , og det ville bli bra å ha oftere i hodet for meg . oh lala! Det er litt kriminell, sette vinflasker opp ned ! Jeg er veldig glad for deg, at du har all denne kunnskapen fordi det er en bit av skapelsen som en mulighet til å komponere virtuos alltid din disposisjon . Så hurra for denne fantastiske eventyr! så godt beskrevet her . det er sant, når du reiser til et sted, og at du kan huske luktene, varmen av et år da du var der; det er herlig å kjenne litt i en flaske vin, flere år senere …. ( et pour cela la France est un pays unique :) . selv om jeg har hørt at i England de kjøpte land å plante vinranker som ; vi har kompetanse til det nå …. lykke til bestå oenologi eksamen .

    Liker

    • Haha, vinflaskene ble bare fraktet i den esken, så de står ikke opp-ned til vanlig… Ja, nå har de begynt å dyrke vinplanter her i England også, og de lager veldig god musserende vin! Jeg blir selvfølgelig ikke tvunget til å spise kjøtt, jeg bare lukter på det i stedet, og prøver å huske hva som passer til hva. Det er ikke alltid så lett å finne gode kombinasjoner i hverdagen, nei, men det er jo en morsom utfording! Så bra at du drakk en god burgunder, det overrasker meg ikke. Ja, jeg gleder meg til å lære mer framover! Takk!

      Liker

  5. Tilbaketråkk: Patchwork: February | Et dryss kanel

Thanks for your thoughts - I love hearing from you!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..